Τοπικά

Π. Σκοτινιώτης: Ο Βόλος δεν θα γίνει νέα Μανωλάδα

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του ναζιστικού μορφώματος εξαπέλυσε απεχθές «κήρυγμα» μίσους και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να του δώσει μια σκληρή απάντηση
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του ναζιστικού μορφώματος εξαπέλυσε απεχθές «κήρυγμα» μίσους και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να του δώσει μια σκληρή απάντηση

Σκληρή επίθεση εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλου, που κατηγόρησε το Δήμο Βόλου και τους Αλβανούς πολίτες της Μαγνησίας, για το γεγονός ότι παιδιά παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας και αλβανικής ιστορίας, σε δημοτικό χώρο, εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης. Ο δήμαρχος που δεν αναγνωρίζει καμία εντοπιότητα ή σχέση του βουλευτή με τη Μαγνησία, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του ναζιστικού μορφώματος εξαπέλυσε απεχθές «κήρυγμα» μίσους και ζήτησε από την τοπική κοινωνία να του δώσει μια σκληρή απάντηση.

Σε δήλωσή του με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Μαγνησίας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, σχετικά με την παραχώρηση αίθουσας στο χώρο του ΔΙΕΚ, για την υλοποίηση μαθημάτων εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανικής καταγωγής που ζουν στο Βόλο, ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τονίζει τα ακόλουθα:

«Ο «τοπικός» βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος προχώρησε σε ένα ακόμη απεχθές ρατσιστικό κήρυγμα μίσους. Η απάντηση από την τοπική κοινωνία και όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της πρέπει να είναι άμεση και συντριπτική. Ο Βόλος δεν θα γίνει νέα Μανωλάδα. Ο Βόλος είναι μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, στην οποία δεν πρόκειται να βρουν πρόσφορο έδαφος οι δυνάμεις που επενδύουν στην εξαθλίωση, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την τυφλή βία, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας. Όπως έδειξε και η πρωτοβουλία που πρόσφατα ανέλαβε η Δημοτική μας Αρχή, στο Βόλο διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα ένα ισχυρό μέτωπο δημοκρατικής ευθύνης και αλληλεγγύης, ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και του κράτους δικαίου, των αρχών δηλαδή που συγκροτούν την ιδιότητα του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.

Σε ό,τι αφορά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου -ήδη από τον Ιούνιο του 2012 – να παραχωρήσει, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ν. Μαγνησίας «Iliria», αίθουσα στο χώρο του ΔΙΕΚ για την υλοποίηση, δύο φορές τη βδομάδα, μαθημάτων εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά αλβανικής καταγωγής που ζουν στο Βόλο, θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά των Αλβανών συμπολιτών μας, τα οποία θέλουμε να νιώθουν την Ελλάδα ως δική τους χώρα, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς με την πατρίδα τους. Πρόκειται για απόφαση στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου για την προώθηση της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας και συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Η πατρίδα μας έζησε επί δεκαετίες τη μετανάστευση – δυστυχώς αρχίζει να τη ζει και πάλι – και όλοι γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες μετανάστες το πρώτο που εύλογα αξιώνουν, είναι να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Σήμερα, λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους μετανάστες, διευκολύνοντας την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα, με την ανεργία κυριολεκτικά να καλπάζει, τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και τις εθνικές ιδιαιτερότητες, το μεταναστευτικό είναι από τα πιο δύσκολα, σύνθετα και ευαίσθητα προβλήματα. Είναι, όμως, καιρός να σταματήσουμε να «παίζουμε με τη φωτιά» και να κρύβουμε το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Επιβάλλεται, αντίθετα, να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό πρόβλημα ολοκληρωμένα, ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεκδικώντας μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, στην οποία να προβλέπεται ο επιμερισμός του βάρους της μετανάστευσης σε όλη την Ευρώπη, με βασικά κριτήρια τον πληθυσμό και το κατά κεφαλήν εισόδημα κάθε χώρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το