Οικονομία

Πυρετός διαβουλεύσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας για την προσέλκυση επενδυτών έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ίδια στιγμή που το σύνολο των μηχανισμών του ομίλου έχουν κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής του 10% στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με Το Βήμα, χαρακτηριστικό του προσωπικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο κ. Σαμαράς για την τύχη της Εθνικής είναι το γεγονός ότι πρόσφατα συναντήθηκε για το θέμα με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, ενώ περιλαμβάνεται και στη λίστα του «Forbes».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου είχαν περάσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και εκπρόσωποι της οικογένειας Λάτση, η οποία εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στην έκδοση μετοχών κατά το ποσοστό που της αναλογεί (11%).

Τόσο το δίκτυο λιανικής όσο και οι γενικές διευθύνσεις της τράπεζας έχουν ρίξει δίχτυα παντού, με στόχο να εμφανίσουν στην τρόικα τις επόμενες ημέρες ένα αξιόπιστο σχέδιο για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλα ποσά μπορούν να μαζευτούν και από εφοπλιστικές οικογένειες (π.χ. Κωνσταντακόπουλου) με τις οποίες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει στενούς δεσμούς, αλλά και από λοιπούς επιχειρηματίες.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν σχολίασε τις παραπάνω διαρροές, πηγές από το περιβάλλον της τονίζουν ωστόσο ότι η μάχη διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας θα δοθεί μέχρι τέλους.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια των διοικήσεων των άλλων τριών συστημικών τραπεζών για την εξασφάλιση δεσμεύσεων συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου που προετοιμάζουν.

Οι διοικήσεις των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς εμφανίζονται σίγουρες για την επίτευξη της ελάχιστης δυνατής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, έχοντας εξασφαλίσει τη διάθεση μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΓΣ των μετόχων της Alpha Bank ενέκρινε την πρόταση του διοικητικού της συμβουλίου για ιδιωτική τοποθέτηση 93 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει την είσοδο μεγάλου «παίκτη» στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη συμφωνήσει με τη Societe Generale, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Γενικής Τράπεζας, για τοποθέτηση 170 εκατ. ευρώ από τον γαλλικό όμιλο στην αύξηση που θα υλοποιήσει, ενώ στα 270 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συμμετοχή της πορτογαλικής BCP μετά την απόκτηση της Millennium Bank από την ελληνική τράπεζα, συμφωνία που αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Τέλος, η Eurobank σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει «υποσχετικές» συμμετοχής στη δική της αύξηση θα περάσει στον πλήρη έλεγχο του ΤΧΣ.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα σενάρια τη θέλουν να συγχωνεύεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε να δημιουργηθεί ένας τέταρτος συστημικός πόλος που θα προσελκύσει άμεσα αγοραστές.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το