Photo Gallery, Τοπικά

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Βόλου Χ. Τσαμπάζης, Νατάσσα Οικονόμου και Ν. Μόσχος για το Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης

Η βιώσιμη οικιακή διαχείριση αποβλήτων είναι ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο Δήμος Βόλου και στους δημότες που διαθέτουν κήπους θα διατεθούν 350 κάδοι.

Στόχος είναι η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείριση των αποβλήτων με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του προγράμματος life.

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Χ. Τσαμπάζης, Νατάσσα Οικονόμου και Ν. Μόσχος καθώς και εκπαιδευτικοί που δημιούργησαν το επιτραπέζιο παιχνίδι «Αλλάζω για το κλίμα».

Συνολικά 350 δημότες θα μπορέσουν να πάρουν κάδους κομποστοποίησης και, στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη διαθεσιμότητα, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση στις 6 Απριλίου. Αιτήσεις για την απόκτηση των κάδων μπορούν να καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι δημότες μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Οι 350 κάδοι που θα μοιραστούν κυρίως σε μονοκατοικίες, είναι χωρητικότητας 330 lt και περιέχουν ένα μικρό καλάθι μεταφοράς των απορριμμάτων της κουζίνας, τον κάδο και ένα μπουκάλι με μικροοργανισμούς. Οι δημότες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τον κάδο, πρέπει να υποβάλουν αίτηση, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο, ενώ με την παραλαβή τους θα παρακολουθήσουν σεμινάριο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν χώρο 10-15 τετραγωνικών για να τοποθετήσουν τον κάδο, στη βάση του οποίου πρέπει να υπάρχει χώμα.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης χρήστες του κάδου μπορούν να είναι τέσσερις ή και πέντε οικογένειες και παρότρυνε τους δημότες στις γειτονιές της πόλης να συνεργαστούν.

Όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάδους, πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση ηλεκτρονικά στο site του Δήμου Βόλου ή έντυπη μέσω ΚΕΠ στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, τη Διεύθυνση Καθαριότητας και όλες τις Δημοτικές ενότητες.

Τα υλικά που προτιμώνται για την κομποστοποίηση είναι υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών, αγριόχορτα, φύλλα, χώμα από γλάστρες, κλαδιά δένδρων και θάμνων, υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα, υπολείμματα του καφέ (με τα φίλτρα), τσαγιού, λαχανικών, βρασμένων φαγητών, λουλούδια, ροκανίδια, άχυρο, ελαιόφυλλα κλπ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 35% των οικιακών απορριμμάτων που κομποστοποιούνται, σε συνδυασμό με την ανακύκλωση συσκευασιών, μειώνουν τον όγκο των αποβλήτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και αυξάνουν κατά περίπου 15 χρόνια το χρόνο ζωής του, ενώ μειώνονται και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι ο Δήμος δίνει βαρύτητα στα περιβαλλοντικά προγράμματα και προχωρά σε αντικαταστάσεις λαμπτήρων, τοποθετεί καλάθια ανακύκλωσης σε όλους τους δημοτικούς χώρους και αρχίζει σεμινάρια περιβαλλοντικής οδήγησης σε 40 οδηγούς της καθαριότητας.

Μεταξύ των δράσεων που ήδη υλοποιήθηκαν από το Δήμο στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης είναι παρεμβάσεις σε σχολεία με ενεργειακές επενδύσεις.

 «Αλλάζω για το κλίμα»

Ένα πολύ ενδιαφέρον επιτραπέζιο παιχνίδι με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών των τελευταίων τάξεων των δημοτικών σχολείων, δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Lifeplus» Βολιώτες εκπαιδευτικοί, μέλη και στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου.

Το παιχνίδι έλαβε την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από ένα χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του στα σχολεία. Συνολικά 3.500 παιδιά θα το αποκτήσουν καθώς θα διανεμηθεί μετά το Πάσχα.

Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μαθαίνουν βασικές έννοιες προστασίας περιβάλλοντος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και  αντιλαμβάνονται πώς μπορούν να συμπεριφέρονται στην καθημερινή τους ζωή. Τα θέματα που αναπτύσσονται στο παιχνίδι αφορούν κατανάλωση ενέργειας, ανακύκλωσης, μεταφορών, πρασίνου, συμμετοχής στα κοινά.

Το παιχνίδι δημιούργησαν οι: Θανάσης Καραγιάννης  (πρωην  υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Α’θμιας), Κώστας Γαϊτανάς (πρώην υποδιευθυντής Α’ Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας), Ματούλα Μακέλη, υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, Χρύσα Γκαϊνταρτζή, ψυχολόγος καθώς και η Εύη Καραϊσκου, περιβαλλοντολόγος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου, ενώ το στέλεχος της ίδιας υπηρεσίας, ο  Δημ. Μητρολιός «έστησε» το δημιουργικό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το