Photo Gallery, Τοπικά

Θα πληρώσουν ζημιές σε ΙΧ από πτώση δέντρου Δήμος Βόλου και Περιφέρεια

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δικαιώνει επτά χρόνια μετά την κατάθεση αγωγής ένα ζευγάρι, το αυτοκίνητο του οποίου υπέστη ζημιά στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων «Μπράνη» στη Μακρινίτσα από πτώση κλαδιού δέντρων το 2002.

Διατάσει την καταβολή αποζημίωσης 3.535 ευρώ, για την πληρωμή της επισκευής του οχήματος, τη μείωση της αγοραίας αξίας του και για την ηθική τους βλάβη από το Δήμο Βόλο και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Η αγωγή κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 2005, εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2011 -έξι χρόνια μετά – και η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Η αγωγή στρέφεται κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και τώρα Περιφέρειας Θεσσαλίας και της τέως Κοινότητας Μακρινίτσας και τώρα Δήμου Βόλου.

Από τα στοιχεία της υπόθεσης, που επικαλείται η δικαστική απόφαση του Β’ τμήματος του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, ένα ζευγάρι από το Βόλο, μετέβη στις 8/12/2002 με το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητό του μάρκας «Άουντι» Α4 1800 κυβικά «τούρμπο» στη Μακρινίτσα και με σκοπό να διανυκτερεύσει το στάθμευσε στη θέση «Μπράνη», που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια χώρο στάθμευσης των επισκεπτών της πρώην Κοινότητας. Λόγω όμως ισχυρής χιονοθύελλας και έντονης βροχόπτωσης αποκολλήθηκε μεγάλο κλωνάρι πλατάνου από το παρακείμενο στο χώρο στάθμευσης πρανές που έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Η δαπάνη για την επιδιόρθωσή τους ανήλθε στο ποσό των 2.585 ευρώ, ενώ – όπως υποστηρίζεται στην αγωγή – από τη ζημιά το αυτοκίνητο υπέστη μείωση της αγοραίας αξίας του κατά 2200 ευρώ, σε ποσοστό 10%. Πριν από το ατύχημα η αγοραία αξία του οχήματος υπολογίζονταν σε 22.000 ευρώ. Με την αγωγή ζητούνταν αποζημίωση 5.285 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ηθικής βλάβης.

Στο δικαστήριο προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα έγγραφα, που ελήφθησαν υπόψη στο δικαστήριο. Στο σκεπτικό του το δικαστήριο δεν δέχεται τον ισχυρισμό του Δήμου ότι η πτώση του δέντρου οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας και όχι σε μη τήρηση ή πλημμελή τήρηση των καθηκόντων του. Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, για τον προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στους ενάγοντες λαμβάνει υπόψη του ότι για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που υπέστη το αυτοκίνητο καταβλήθηκαν τα χρήματα, ενώ μειώθηκε η αγοραία αξία του. Το δικαστήριο καταλήγει στην απόφαση καταβολής αποζημίωσης 3.335, 22 ευρώ, δηλαδή για ανταλλακτικά και εργασίες 2.585,22 (όπως προκύπτει από τα τιμολόγια) και 750 ευρώ για μείωση της αξίας του οχήματος. Επιπλέον επιδικάζει το ποσό των 200 ευρώ υπέρ των εναγόντων για ψυχική ταλαιπωρία. Απορρίπτει το αίτημα των εναγόντων να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινώς εκτελεστή, καθώς – όπως αναφέρει – δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που συνηγορούν προς τούτο.

Τούλα Κεκάτου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το