Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με μειωμένη συμμετοχή

Σε κατάληψη από τους 11 άνεργους φύλακες κτίριο του Πανεπιστημίου

 

 

 

 

Από μειωμένη συμμετοχή χαρακτηρίστηκαν οι δύο συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά, που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στο Βόλο. Από τη μία η βροχή και από την άλλη η αργία της ημέρας δεν «κατέβασαν» κόσμο στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που ακολούθησαν. Πάντως από τις δύο συγκεντρώσεις μεγαλύτερη ήταν αυτή του ΠΑΜΕ.

 

 

 

Η συγκέντρωση του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας και συμμετείχαν σε αυτή περίπου 150 εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι. Υπήρχε μπλοκ Πρωτοβουλίας Ανέργων και Ελαστικά Εργαζομένων, καθώς και μπλοκ οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες που κατέληξαν, όπως κάθε χρόνο, στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που υπάρχει εκεί, ως ανάμνηση για τα εργατικά γεγονότα της 2ας Ιουνίου του 1936, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργαζόμενος.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων από τη βιομηχανία ΙΜΑΣ ανήρτησε πανό στον χώρο του μνημείου (έξω από τα ΕΛΤΑ), επισημαίνοντας ότι «δεν είναι καιρός για στεφάνια, αλλά για αγώνες». Στην συγκέντρωση του ΕΚΒ τονίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι φετινές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά γίνονται μέσα στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της έντασης της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των επαχθέστατων όρων του μνημονίου της τρόικας και του ΔΝΤ. Γι’ αυτό, τόσο η Πρωτομαγιά, όσο και η 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που θα ακολουθήσει στις 11 του Μάη, στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι η απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εθνικό σχέδιο για την οικονομία καλούνται και πάλι να πληρώσουν και όχι οι έχοντες και κατέχοντες. Ο «στενός κορσές» του μνημονίου αποδεικνύεται όχι μόνο άδικος, αλλά και αναποτελεσματικός.
Κανένα εθνικό σχέδιο δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας, αν συνεχιστεί η άνιση κατανομή των βαρών, η επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, τα χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό μέτρα».
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, στην οποία συμμετείχαν γύρω στους 500 εργαζόμενους, έγινε στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στις ομιλίες επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων μεταξύ άλλων και τα εξής: «H εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μέτωπο αντίστασης σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς για την προστασία της ζωής, της δουλειάς και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Να εμποδίσουμε τα νέα εγκλήματα σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στη μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει στη δωρεάν Υγεία, Παιδεία, στις κοινωνικές παροχές, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Να πληρώσει η πλουτοκρατία, να σπρώξουμε τους εκμεταλλευτές στο περιθώριο. Διέξοδος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, υπάρχει. Είναι η δική τους εξουσία, που θα σχεδιάσει την οικονομία των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους, που σημαίνει ότι ο παραγόμενος πλούτος και τα μέσα που τον παράγουν, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Ο πλούτος παράγεται απ’ το λαό, άρα ανήκει στο λαό». Ακολούθησε πορεία μέχρι το μνημείο των γεγονότων του ’36.

 

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο

Σε κατάληψη κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (κτίριο Παπαστράτου) προχώρησαν από χθες τα μεσάνυχτα οι άνεργοι πλέον φύλακες που δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον καινούργιο εργολάβο φύλαξης. Οι 11 άνεργοι φύλακες σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Ως επαγγελματίες στο είδος μας στη φύλαξη εργασίας και ως Βολιώτες αγαπάμε τον τόπο μας και το πανεπιστήμιο. Επί πολλά έτη προσφέραμε υπηρεσίες φύλαξης στο κτίριο Παπαστράτου, προσπαθώντας πάντα για την σωστή λειτουργία της, αγνοώντας εργολάβους που αναλάμβαναν υπηρεσίες φύλαξης. Εμείς δουλεύαμε για όφελος του πανεπιστημίου. Ο καινούριος εργολάβος μας ενημέρωσε ότι το πανεπιστήμιο έπαψε την συνεργασία και ότι δικαιώθηκε σε ένα δικαστικό αγώνα, που είχαν προσφύγει ενάντια στο πανεπιστήμιο. Ως επαγγελματίες πιστεύαμε ότι η εταιρία σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο θα είχαν… προχωρήσει τουλάχιστον σε ένα δεκαήμερο εκπαίδευσης με συναδελφικό προσωπικό ασφαλείας, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το πανεπιστήμιο και να λειτουργήσει όπως επί σειρά ετών το λειτουργούσαμε εμείς, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αγαπώντας τον κόπο μας για το πανεπιστήμιο, προχωρήσαμε στην κατάληψη, διότι πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία που ήρθε και παρέλαβε το έργο φύλαξης, δεν έχει την εμπειρία και τις γνώσεις για την φύλαξη του πανεπιστημίου. Επίσης, δεν έδειξε η συγκεκριμένη εταιρία την ανάλογη προσοχή, ενώ της είχε δοθεί ο χρόνος εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι η πρυτανεία θα καταγγείλει την σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία προς όφελος του πανεπιστημίου.

-Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς οι φύλακες του πανεπιστημίου έχει τη ρίζα του στο θέμα ύπαρξης των εργολαβιών, όχι μόνο στις φυλάξεις των πανεπιστημίων αλλά και στην καθαριότητα και στη συντήρηση και την σίτιση.

-Τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργολάβων την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Αφού σε κάθε αλλαγή εργολάβων οι εργασιακοί όροι χειροτερεύουν. Μισθοί χαμηλότεροι, εξευτελιστικοί, κάτω από την συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εργολαβικές εταιρίες.

-Η λύση βρίσκεται στον συντονισμένο οργανωμένο αγώνα μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Ενάντια στις πολιτικές αυτές που φέρνουν εργολάβους μέσα στις σχολές.

-Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο πάλι οι καθαρίστριες, μεθαύριο άλλοι φύλακες. Ζητάμε: Απομάκρυνση κάθε εργολάβου από τις σχολές, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το