Τοπικά

Πρωταγωνιστεί στη ζωή τους ένας «K9»

Το πέμπτο μέλος της οικογένειας είναι αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών και ακούει στο όνομα Λάρυ


Ο Λάρυ, ένα καθαρόαιμο λαμπραντόρ-ρίντ ρίβερ, ανήκει στην ομάδα Κ9 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Είναι ο στενός συνεργάτης του αστυνομικού κ. Κώστα Ευθυμίου. Είναι επτά ετών και ήρθε στην Ελλάδα από την Αγγλία το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν είναι απλά και μόνο ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών, αλλά και το πέμπτο μέλος της οικογένειας του κ. Ευθυμίου. Ο σκύλος ζει μαζί του στο σπίτι του και έχει τη δική του θέση στην οικογένειά του. Όλα τα μέλη της οικογένειας του κ. Ευθυμίου τον λατρεύουν.

Αλλά και ο Λάρυ φαίνεται να δείχνει πως νοιώθει το ίδιο με εκείνους.

Ο Λάρυ δεν είναι ο μοναδικός σκύλος στην δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Υπάρχουν δύο ακόμη σκυλιά, ο Λάκη, εννέα ετών και ο Σίζαρ, μόλις 1,5 έτους, που αποκτήθηκε πρόσφατα και ανήκει στην ομάδα της Δίωξης Ναρκωτικών.

Ο Σίζαρ εκπαιδεύεται τώρα από τον κ. Χρήστο Παρκιώτη, αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών. Και ο Σίζαρ ζει με τον δικό του συνεργάτη, που επίσης έχει την ευθύνη του.

«Αν ο αστυνομικός δεν είναι ζωόφιλος, αν δεν έχει σχέση αγάπης με τα σκυλιά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα σκύλων και να κάνει αυτή την δουλειά» εξηγεί από την αρχή ο κ. Κώστας Ευθυμίου. «Αλλωστε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης σχετίζεται με το αν ο αστυνομικός έχει χημεία, αν ταιριάζει με τον σκύλο. Αν όχι δεν μπορεί να συνεχίσει…» σημειώνει.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Φωτό:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Ο κ. Κώστας Ευθυμίου είναι από τους πρώτους αστυνομικούς –πανελλαδικά- που από την αρχή της θητείας του στην Ελληνική Αστυνομία ασχολήθηκε με τους σκύλους. Έχει ταξιδέψει στην Αμερική, όπου εκπαιδεύτηκε και μαζί εκπαιδεύτηκαν και τα σκυλιά της Αστυνομίας, καθώς πριν από αρκετά χρόνια αυτά τα σκυλιά ήρθαν στην Ελλάδα από την Αμερική. Ανήκαν μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Ευθυμίου, σε οικογένειες και μεγάλωναν με σκοπό να γίνουν σκύλοι-αστυνομικοί.

Ο κ. Ευθυμίου έφερε τα πρώτα σκυλιά στην δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 1992.

Ο πρώτος αστυνομικός σκύλος του κ. Ευθυμίου άκουγε στο όνομα «Πίκα». Δεν ζει όμως πια. Ο κ. Ευθυμίου είναι πατέρας τριών παιδιών, που μεγάλωσαν μαζί με τους αστυνομικούς σκύλους. «Η Πίκα ήρθε στο σπίτι όταν τα δύο πρώτα παιδιά μου ήταν μικρά. Μεγάλωσαν μαζί της. Τα παιδιά μου έφυγαν για το Πανεπιστήμιο. Τώρα στο σπίτι μένει το τρίτο μου παιδί, ο Ιάσονας, ο οποίος μεγαλώνει με τον Λάρυ» λέει ο κ. Ευθυμίου.

Επισκεφθήκαμε το σπίτι του κ. Ευθυμίου και συναντήσαμε τον Λάρυ. Πράγματι η αίσθηση που έχεις αντικρίζοντάς τον είναι πως ο Λάρυ πρωταγωνιστεί στη ζωή της οικογένειας του κ. Ευθυμίου.

Εκεί βρισκόταν ο Ιάσονας και ένας φίλος του. «Ο Ιάσονος είναι 15 ετών, μαθητής της τρίτης γυμνασίου. Όταν διαβάζει, ο Λάρυ στέκεται δίπλα του. Δεν φεύγει στιγμή. Κάθετα δίπλα στο γραφείο και τον περιμένει να τελειώσει τα μαθήματά του» σημειώνει ο κ. Ευθυμίου επιχειρώντας να μεταφέρει εικόνα της καθημερινότητας της ζωής του σκύλου του μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ο Λάρυ ηρεμεί με κλασική μουσική, τονίζει ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος ξέρει τι αρέσει και τι όχι στον συνεργάτη του. «Όταν το σκυλί έχει εκνευρισμό του βάζω να ακούσει κλασική μουσική. Αυτό είναι». Στον Λάρυ όμως αρέσουν πολύ και οι βόλτες. Τον βγάζει βόλτα και ο Ιάσονας με τους φίλους του. «Τότε ο Λάρυ είναι τρισευτυχισμένος.

Ο Λάρυ βγαίνει για δουλειά

Απαιτείται μία προετοιμασία, εξηγεί ο κ. Ευθυμίου, τουλάχιστον 20 λεπτών. Ο Λάρυ είναι φυσικά εκπαιδευμένος και ξέρει πως θα δουλέψει. Η προετοιμασία όμως σχετίζεται με την αλλαγή της ψυχολογίας του σκύλου.

Στοχεύει στο να περάσει από την χαλαρότητα και το παιχνίδι στην σοβαρότητα που απαιτεί η δουλειά για την οποία έχει εκπαιδευτεί. «Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη η δική μου, αλλά και του συνεργάτη μου, σε αυτή την δουλειά. Δεν μπορείς να πεις, ελαφρά τη καρδία, πως το μέρος όπου ψάχνεις για τυχόν εκρηκτικά είναι «καθαρό» χωρίς να είναι. Ένα λάθος μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές» τονίζει.

Ο κ. Ευθυμίου σημειώνει επίσης πως η κατάσταση σήμερα είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ, με δεδομένη και την αποκεντρωμένη εγκληματικότητα. «Παντού μπορεί πλέον να συμβεί οτιδήποτε» υπογραμμίζει με έμφαση.

Από τις πιο αρνητικές στιγμές της αστυνομικής του θητείας αναφέρει την περίπτωση τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο της Πολεοδομίας Ηλιούπολης, στην Αθήνα, πριν μερικά χρόνια.

Η βόμβα, ενώ έψαχναν στον τρίτο όροφο – όπως είχε δοθεί η πληροφορία – έσκασε τελικά στον πρώτο. «Η δουλειά μου απαιτεί νηφαλιότητα, προσοχή και μεγάλη παρατηρητικότητα. Τα ίδια χαρακτηριστικά επιβάλλεται να έχει και ο συνεργάτης μου, ο Λάρυ.

«Μόλις με δει να ντύνομαι και να φοράω το ειδικό μπουφάν της υπηρεσίας, ο Λάρυ καταλαβαίνει πως πηγαίνουμε σε αποστολή. Αμέσως αλλάζει και μπαίνει στην ψυχολογία της δουλειάς» αναφέρει.

Οι σκύλοι της Ελληνικής Αστυνομίας εκπαιδεύονται πλέον στην Ελλάδα, στο ειδικό κέντρο εκπαίδευσης σκύλων στην Αθήνα. Η εκπαίδευση διαρκεί τρεις μήνες. Οι έλληνες αστυνομικοί δεν χρειάζεται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν στους σκύλους και έτσι υπάρχει κέρδος σε χρόνο και χρήμα.

Ο αστυνομικός της ομάδας Κ9 έχει «χρεωμένο» τον σκύλο – συνεργάτη του και είναι υπεύθυνος για αυτόν. Σε περίπτωση απώλειας του σκύλου ή ατυχήματος είναι υπόλογος απέναντι στην υπηρεσία του και του επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας διαθέτει αυτή την περίοδο τρία σκυλιά, με τους αντίστοιχους συνοδούς. Ο Λάρυ και ο Λάκη είναι τα σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών και ο Σίζαρ ανίχνευσης ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι δύο ανάλογα σκυλιά διαθέτει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ένα για την ανίχνευση εκρηκτικών και το άλλο για την ανίχνευση ναρκωτικών. Τα δύο σκυλιά έχουν «χρεωθεί» σε λιμενικούς που και αυτοί ζουν μαζί τους και έχουν την ευθύνη και την φροντίδα τους.

Στο σπίτι

Ο Λάρυ, ο αστυνομικός σκύλος του κ. Ευθυμίου,  με σοβαρότητα αντιμετώπισε τον φωτογραφικό φακό της «Θεσσαλίας». Δίπλα στον Ιάσονα και τον φίλο του, στο καθιστικό του σπιτιού του κ. Ευθυμίου, ο Λάρυ συμμετείχε στην διαδικασία.

Ο 15χρονος Ιάσονας λατρεύει τον Λάρυ. Νιώθει τυχερός που τον έχει στο σπίτι του. Τον βγάζει βόλτα, παίζουν, κάνουν παρέα, επικοινωνούν. Οι φίλοι του Ιάσονα φαίνεται πως τον αγαπούν πολύ και ο Λάρυ δείχνει να τους το ανταποδίδει.

Ο Λάρυ είναι το «τέταρτο παιδί» του ζεύγους Ευθυμίου.

Ο Λάρυ έχει το δικό του σπίτι στην βεράντα του διαμερίσματος του σπιτιού. Όλη μέρα όμως τριγυρνά μέσα στο διαμέρισμα. Έχει την δική του θέση και στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του κ. Ευθυμίου.

Ο Λάρυ φαίνεται πως είναι τυχερός σκύλος, αφού τη ζωή του θα ζήλευαν οι υπόλοιποι σκύλοι. Η ζωή του Λάρυ κάθε άλλο παρά… σκυλίσια είναι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Από τα πιο ανθρώπινα άρθρα που έχω διαβάσει,,,,,Ένα μεγάλο μπράβο στον κο Ευθυμίου και την οικογένειά του..

Μοιραστείτε το