Τοπικά

Αυλαία δίχως αύριο στο Δημοτικό Θέατρο;

Σταμάτησαν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου που κινδυνεύει να μετατραπεί σε κουφάρι


Αναζητούνται εγκεκριμένες πιστώσεις 836.000 ευρώ και πρόσθετη χρηματοδότηση

Το Δημοτικό Θέατρο Βόλου κινδυνεύει να μείνει ένα κουφάρι που θα του «τρώει» τα σωθικά η θάλασσα εάν δεν εγκριθούν χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνισή του.

Σήμερα όλες οι πόρτες είναι κλειστές και χρήματα δεν μπορούν να αναζητηθούν από κανένα χρηματοδοτικό πλαίσιο γιατί τίποτα δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφίες: ΠΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης βρίσκεται στο κενό και αναθεώρησή του δεν επίκειται ώστε να χρηματοδοτηθεί το δημοτικό θέατρο, ενώ το πρόγραμμα «Θησέας» όπου το έργο είχε ενταχθεί καταργήθηκε.

Μόνη ελπίδα για το θέατρο είναι να περιληφθεί στα έργα που δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση στο Βόλο ως αντιστάθμισμα για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων. Εάν δεν εξασφαλιστούν χρήματα από το συγκεκριμένο σχέδιο η πόλη πρέπει να πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει θέατρο.

«Αν βρούμε χρήματα μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο σε ενάμιση χρόνο το έργο. Αν δεν βρούμε δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα στον ορίζοντα που μπορούν να το χρηματοδοτήσουν», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Η. Ξηρακιάς.

Οι εργασίες ανακαίνισης του δημοτικού θεάτρου είναι «παγωμένες» και ο επανασχεδιασμός για την επανέναρξη των εργασιών αποδεικνύεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, από την ώρα που όλα τα χρηματοδοτικά είναι κλειστά.

Τα κονδύλια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης λιμνάζουν, ενώ ακόμη και αν υπάρξει επανασχεδιασμός του προγράμματος τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για τον πολιτισμό θα κατευθυνθούν σε ποσοστό 80% στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για την ανακατασκευή του θεάτρου ήταν 1,9 εκατομμύριο ευρώ και η κοινοπραξία Τσολής – Νάρης – Στολάκης – Σβερώνης κέρδισε το διαγωνισμό με έκπτωση 40,44%.

Η δημοπρασία έγινε στις 24 Φεβρουαρίου του 2009 και οι εργασίες για λόγους που αποκλειστικά βαρύνουν την κακή οργάνωση της πρώην αντιδημαρχίας Πολιτισμού άρχισαν στις 27 Οκτωβρίου του 2009 και διακόπηκαν 9 μήνες αργότερα γιατί διαπιστώθηκε εκτεταμένη διάβρωση του φέροντος οργανισμού.

Ο τελευταίος λογαριασμός του έργου υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2010 με πιστοποίηση εργασιών ύψους 294.763 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο εγκεκριμένο ποσό είναι 836.806 ευρώ. Έχουν πληρωθεί 111. .756 ευρώ και εκκρεμούν απλήρωτα 183.007 ευρώ.

Εκκρεμεί συμπληρωματική σύμβαση για νέες εργασίες, το ύψος της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί και δεν πρόκειται να συμβεί.

Οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ωστόσο απομένουν να γίνουν τα περισσότερα έργα που προέβλεπε η σύμβαση. Δεν έχουν γίνει οι αντικαταστάσεις λουτρών, καμαρινιών, ψευδοροφής του φουαγιέ, δαπέδου φουαγιέ.

Το βασικότερο όμως έργο που επείγει να προχωρήσει είναι η μελέτη στατικής επάρκειας και οι εργασίες που θα προκύψουν από αυτή. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό που μόλις αγγίζει το 15% και δεν μπορούν να προχωρήσουν πριν εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Το έργο ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα «Θησέας», οι χρηματοδοτήσεις του οποίου πάγωσαν, ενώ ακόμη και αν δεν εντοπιζόταν πρόβλημα διάβρωσης στο φέροντα οργανισμό με την εργολαβία του 1,9 εκατομμυρίου ευρώ δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του θεάτρου γιατί έπρεπε να γίνει και αλλαγή της σκηνής με κονδύλια που θα ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν μπορούμε να μιλάμε για επισκευές απλές μιας και υπάρχουν εκτεταμένες διαβρώσεις. Το Θέατρο είναι ένας χώρος που φιλοξενεί χιλιάδες ανθρώπους και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε προχειρότητες. Αυτό που προέχει είναι να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις αντισεισμικής προστασίας. Θεμέλια, κολώνες και υποστηλώματα έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Το έργο έχει ζωή 40 χρόνων, έχει κατασκευαστεί σε θαλάσσιο μέτωπο και είναι λογικό να έχει υποστεί πολλές φθορές. Αν τον εργολάβο δεν τον σταματούσε το πρόβλημα της στατικής επάρκειας θα τον σταματούσε η έλλειψη χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα «Θησέας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Η. Ξηρακιάς.

Από την ώρα που εντοπίστηκαν τα προβλήματα στο σκελετό θεάτρου αναζητούνται τα σχέδια της κατασκευής του για να «ακτινογραφηθεί» ο σκελετός, αλλά είναι αδύνατον να εντοπιστούν.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος η «ακτινογραφία θα αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει η διάβρωση στο σκυρόδεμα και στον οπλισμό».

«Μόλις δούμε το πρόβλημα στο σύνολό του θα δούμε και τις εναλλακτικές τεχνικές πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα να εντάξουμε το έργο, αλλά εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε τις μελέτες για αν είμαστε έτοιμοι. Αν η κυβέρνηση εντάξει το θέατρο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα για την αφαίρεση των Μεσογειακών ή ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «Ελλάδα» τότε έχουμε ελπίδες. Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι από μελέτες ώστε μόλις δοθεί το πράσινο φως να έχουμε στη διάθεσή μας την κατάλληλη ωριμότητα για να το προχωρήσουμε. Βεβαίως δεν πιστεύουμε ότι το πράσινο φως θα δοθεί σύντομα», σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς και εκτίμησε ότι με 2 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να γίνει η οριστική μελέτη ανάκτησης της στατικής επάρκειας του κτιρίου και οι ανάλογες εργασίες θεμελίωσης και στεγανοποίησης.

«Σε λίγες ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να πούμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε το θέμα της στατικής μελέτης. Αν μας δοθούν χρήματα εμείς μπορούμε να παραδώσουμε στην πόλη το θέατρο σε ενάμιση χρόνο. Αν όχι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσει κανονικά το ανοιχτό θέατρο, το οποίο λάμβανε ρεύμα από το κλειστό θέατρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. AISXOS!!!! SXEDON 2 EKATOMURIA EURW GIA THN ANAKIANHSH AUTOU TOU KTHRIOU?????????????????????????????????????????? as apeuthunthoun sthn sholh ths arxitectonikhs sholhs tou panepisthmiou tou bolou! Sigoura tha uparksoun foithtes pou tha to ekanan me to azhmioto!!!!!!!!!!!!!!!

Μοιραστείτε το