Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος;

Σήμερα θα αποφασιστεί ποιος θα αντικαταστήσει τον κ. Παπανδρέου

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 7. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Αντ. Σαμαράς, πέραν των ονομάτων που ήδη ακούγονται -με κεντρικό αυτό του κ. Λουκά Παπαδήμου και του κ. Πέτρου Μολυβιάτη- έχουν υπ’ όψιν τους και μία τρίτη λύση, την οποία θα συζητήσουν στη σημερινή τους συνάντηση για τη θέση του πρωθυπουργού, ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη χθες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς χαιρέτισε με μήνυμά του μέσω Twitter το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επέδειξε «ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία».

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στα στελέχη των δύο κομμάτων, είναι ότι ο προβλεπόμενος βίος της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου του 2012, οπότε και θα στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Τα «όχι» του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τελικά την Προεδρία της Δημοκρατίας στην απόφαση να ματαιώσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Η πρώτη άρνηση ήρθε αργά την Κυριακή από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Σύμφωνα με πηγή του ΑΠΕ στο ΚΚΕ, το κόμμα δεν πρόκειται να βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και σκοπεύει να απευθυνθεί στο λαό.
Αποχή από τη σύσκεψη φέρεται να αποφάσισε και ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ο ΣΥΝ εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής του κ. Τσίπρα στη συνάντηση.
Συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ φέρεται να ανέφερε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης σκόπευε να μετάσχει στη σύσκεψη.
Πρόθυμο να συμμετάσχει και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Εφόσον κληθούμε είναι αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουμε και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια» δήλωσε στο Mega ο Θ. Μαργαρίτης. Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

 

Το Υπουργικό Συμβούλιο

 

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε στις 18.30 το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός με απόλυτη καθαρότητα δεσμεύθηκε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν».
Δίνοντας δραματικό τόνο, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα του αυτό να γίνει σύντομα. «Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους», εξήγησε.
Έχει ειδική σημασία το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ο σχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι θέμα μόνο εκπροσώπησης της χώρας και του πρωθυπουργού. Αφορά και σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελεσθεί, για το οποίο πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και το οποίο πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και προς το εξωτερικό, προς τους εταίρους μας, ότι εμείς, ως χώρα πια, οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε, όχι μόνο να ψηφίσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε τη συμφωνία. Και αν δείτε τις δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων εταίρων μας, δεν μιλούν απλώς για μια δέσμευση γενική. Θέλουν λοιπόν να είναι σίγουροι και για την υλοποίηση, για να μπορούν να μας δώσουν ακόμα και την 6η δόση. Δηλαδή, θέλουν να ξέρουν ότι θα υπάρξει δέσμευση για την υλοποίηση».
Πώς έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Παπανδρέου; «Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να τελειώνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», είπε. Και όλοι οι Έλληνες αναμένουν από τον «απερχόμενο» πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη διάδοχη κατάσταση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός πρόσωπο από άλλο πολιτικό χώρο, κάτι που αντέκρουσε ο Γ. Ραγκούσης.
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε πρόγραμμα 7 σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις και διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα.
Τα σημεία αυτά είναι: Εκταμίευση 6ης δόσης, άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, έναρξη διαπραγματεύσεων για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, έναρξη νομικών και χρηματοοικονομικών διαπραγματεύσεων για το PSI και εκταμίευση της 7ης δόσης (και 1ης του νέου δανειακού προγράμματος) το Φεβρουάριο του 2012.

Ο Γ. Καρατζαφέρης

Την εκτίμηση ότι «συρόμαστε από τον Όλι Ρεν και τους ξένους και δεν αποφασίζουμε να συνεννοηθούμε μόνοι μας», έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. «Αγωνίστηκα 18 μήνες για τη συνεννόηση, ο ρόλος μου πλέον έχει τελειώσει», συμπλήρωσε. Ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι, έχει στο μυαλό του συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο δεν κατονόμασε, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

 

Η Δημ. Συμμαχία

 

«Σήμερα υπήρξε μια θετική εξέλιξη για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε για πολύ καιρό και ήταν πια όρος επιβίωσης για την Ελλάδα» ανακοίνωσε αργά την Κυριακή το γραφείο Τύπου του κόμματος. «Αλλά κανείς δεν πρέπει ξεχνά ότι χρόνος για την Ελλάδα δεν υπάρχει, γι’ αυτό δεν πρέπει να αργήσει ο σχηματισμός της κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι αποτελεσματική και να μην κινηθεί με κομματικά και εκλογικά κριτήρια» καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το