Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προώθηση δικτύου αποχέτευσης στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Συναντήσεις της δήμαρχου Ελ. Λαΐτσου με γ.γ. ΥΠΕΚΑ και ε.γ. Υδάτων
Συναντήσεις της δήμαρχου Ελ. Λαΐτσου με γ.γ. ΥΠΕΚΑ και ε.γ. Υδάτων

Σημαντικές προοπτικές για τη χρηματοδότηση του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Ριζόμυλου, του Στεφανοβίκειου, του Αγίου Γεωργίου καθώς και ενός τμήματος του Βελεστίνου δημιουργούνται μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου με το γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτη Αλεξιάδη και τον ειδικό γραμματέα Υδάτων κ. Κώστα Τριάντη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όπου παρευρέθηκαν εκτός της κ. Λαΐτσου, του κ. Αλεξιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, ο περιφερειάρχης  Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η βουλευτής κ. Ζέττα Μακρή.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση του δικτύου αποχέτευσης μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προβεί εδώ και αρκετές ημέρες σε μεθοδευμένες ενέργειες άρσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να «παγώσει» κάθε έργο που σχετίζεται με τα δίκτυα αποχέτευσης σε πανελλαδικό επίπεδο και σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου υπάρχουν ήδη επικαιροποιημένες μελέτες οι οποίες και υποβλήθηκαν εδώ και καιρό για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές του Στεφανοβίκειου, του Ριζόμυλου, του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου στο Βελεστίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η δήμαρχος τόνισε τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της κατασκευής του δικτύου για την περιοχή, αλλά και πόσο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών. Παράλληλα, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες μελέτες, πρέπει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα, ώστε δημοτικά διαμερίσματα της περιφέρειας με αναπτυσσόμενο πληθυσμό και δυναμική κοινωνική δραστηριότητα να αποκτήσουν  μια υποδομή που είναι στη σημερινή εποχή αυτονόητη και δεδομένη για τα αστικά κέντρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων παρευρισκομένων, όπως της κ. Μακρή και του κ. Αγοραστού που υπογράμμισαν τη μεγάλη χρησιμότητα του έργου για την περιοχή και τους κάτοικους.

Όπως τονίστηκε από τη Δημοτική Αρχή, οι κ.κ. Αλεξιάδης και Τριάντης κατανόησαν τους λόγους για την υλοποίηση του έργου, παρουσίασαν τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από το ΕΠΠΕΡΑΑ και αντιμετώπισαν θετικά το αίτημα του Δήμου Ρήγα Φεραίου για τη χρηματοδότηση του δικτύου αποχέτευσης.

Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του Δήμου συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για να διευκρινίσουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, ώστε οι διαδικασίες για την υλοποίηση της παρέμβασης να συνεχιστούν κανονικά.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου υπογράμμισε πως «η συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος με το γενικό γραμματέα κ. Αλεξιάδη και τον ειδικό γραμματέα κ. Τριάντη είχε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς αντιμετώπισαν θετικά το αίτημά μας για χρηματοδότηση του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή του Στεφανοβίκειου, του Ριζόμυλου, του Αγίου Γεωργίου και ενός τμήματος του Βελεστίνου. Εντός ημερών θα οριστικοποιηθούν και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε το θέμα να προχωρήσει. Στους κ.κ. Αλεξιάδη και Τριάντη παρουσιάσαμε τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες η κατασκευή του έργου και σημειώσαμε πως ως Δήμος έχουμε έτοιμη τη μελέτη προς χρηματοδότηση. Μάλιστα, επισημάναμε ότι έργα αναπτυξιακού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα χρηματοδότησης από τους ευρωπαϊκούς πόρους. Εμείς θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ενώ θα έχουμε συνεχή επικοινωνία τόσο με την περιφέρεια, όσο και με τοπικούς φορείς, ώστε ένα σημαντικό έργο για τον τόπο μας να πραγματοποιηθεί».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το