Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Διαμαρτυρία για αποχετευτικό Καλών Νερών

Στο ΥΠΕΚΑ από το Δήμο Νοτίου Πηλίου για την απένταξη του έργου
Στο ΥΠΕΚΑ από το Δήμο Νοτίου Πηλίου για την απένταξη του έργου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για την απένταξη του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, επεξεργασίας λυμάτων και διάθεσης εκροής Καλών Νερών, συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Στόχος του Δήμου είναι με τη συνδρομή και τη στήριξη των βουλευτών του Νομού και όλων των τοπικών φορέων να πετύχει την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου και την άμεση επανένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η Δημοτική Αρχή κινδυνεύει πλέον με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω έλλειψης αποχετευτικού σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων και δηλώνει αποφασισμένη να εκφράσει τη διαμαρτυρία της σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποφασισμένη να πετύχει την ακύρωση της απόφασης του αρμόδιου υπουργείου και την άμεση επανένταξη του έργου εγκατάστασης και λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου στα Καλά Νερά, με φορέα υλοποίησης τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) και συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνει η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου.

Για την επίτευξη του στόχου προγραμματίζεται από τη Δημοτική Αρχή παράσταση διαμαρτυρίας στο αρμόδιο υπουργείο και στο γραφείο του γενικού γραμματέα κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να διεκδικήσει την ακύρωση της απόφασης απένταξης και την άμεση επανένταξη του αποχετευτικού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου κ. Αλεξιάδη, το οποίο κοινοποιήθηκε πρόσφατα στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το έργο, το οποίο απεντάσσεται λόγω έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Ωστόσο, με παρέμβασή της η επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) κοινοποίησε στη Δημοτική Αρχή την απόφασή της να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης, συνολικού κόστους 380.000 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο δεσμεύεται σχετικά με τη θετική αξιολόγηση του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υπήρχε εξασφαλισμένη η απαιτούμενη χρηματοδότηση, ωστόσο η νέα αντίστοιχη το απένταξε.

Για τη δρομολόγηση του έργου η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, στις 31 Μαρτίου 2011, υπέβαλε αρμοδίως στο υπουργείο ολοκληρωμένο φάκελο για το συνολικό έργο του αποχετευτικού από το Μαλάκι μέχρι και το Τρίκερι.

Το υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στο αποχετευτικό των Καλών Νερών, το οποίο έπρεπε κανονικά να είχε ολοκληρωθεί το 2010.

Κυρίαρχος στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου με την υλοποίηση του έργου είναι η προστασία του Παγασητικού Κόλπου από τα λύματα.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου δεν διαθέτει τις απαιτούμενες διαχειριστική επάρκεια και τεχνογνωσία.

Με την απένταξη του έργου ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κινδυνεύει πλέον με την επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει οδηγίας για έλλειψη αποχετευτικού δικτύου σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων.

«Προχωρούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ» επισημαίνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Νοτίου Πηλίου κ. Κ. Λεγαντής «καθώς είμαστε αποφασισμένοι πλέον να αντιδράσουμε για την απένταξη του έργου. Θα εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς και θα διεκδικήσουμε την ακύρωση της απόφασης απένταξης και την άμεση επανένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Τα Καλά Νερά έχουν 5.000 πληθυσμό και 2.500 κλίνες το καλοκαίρι. Οι επαγγελματίες της περιοχής επιβαρύνονται οικονομικά με το άδειασμα των βόθρων. Το κυριότερο είναι ότι πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί ο Παγασητικός Κόλπος από τα λύματα. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, η μελέτη θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Ιανουάριο, επομένως υπάρχει το χρονικό περιθώριο άμεσης επανένταξης του έργου. Στην προσπάθειά μας ζητούμε τη συνδρομή και τη στήριξη των βουλευτών του Νομού και όλων των τοπικών φορέων. Είναι δίκαιο το αίτημά μας και το δίκιο είναι με το μέρος μας. Η Πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της. Θα διαμαρτυρηθούμε έντονα για την απένταξη του έργου και την άνιση αντιμετώπιση της Μαγνησίας γενικότερα έναντι άλλων Νομών. Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας ο Δήμος κινδυνεύει με την επιβολή προστίμων λόγω έλλειψης αποχετευτικού σε περιοχές άνω των 2.000 κατοίκων. Πώς γίνεται να απεντάσσεται ένα έργο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με πρόστιμα; Απεντάχθηκε το πλέον απαραίτητο έργο, στόχος του οποίου είναι η προστασία του Παγασητικού Κόλπου. Υποφέρει ο Παγασητικός από τα λύματα. Για να διασφαλίσουμε την προστασία του Παγασητικού και να πετύχουμε την ανάπτυξη με τον τουρισμό πρέπει το έργο να επανενταχθεί και να εκτελεστεί» καταλήγει ο κ. Λεγαντής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το