Photo Gallery, Τοπικά

Προτεραιότητα η ισορροπημένη παιδική διατροφή

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα για θέματα που αφορούν στη διατροφή των παιδιών και συσχετίζονται με καθημερινές συνήθειες και πρακτικές στο οικογενειακό τραπέζι
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα για θέματα που αφορούν στη διατροφή των παιδιών και συσχετίζονται με καθημερινές συνήθειες και πρακτικές στο οικογενειακό τραπέζι

Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και παιδική διατροφή» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) με στόχο να ενημερώσει το κοινό, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, για θέματα που αφορούν στη διατροφή των παιδιών και συσχετίζονται τόσο με καθημερινές συνήθειες και πρακτικές στο οικογενειακό τραπέζι όσο και με την επίδρασή τους στις γνωστικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με Εργαστήριο Ανθρωποοικολογίας και Αγροτικής Οικονομίας, του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και το Κ.Π.Ε. Αρναίας, στο πλαίσιο της πράξης του Κ.Π.Ε.Μ. «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία», η οποία ξεδιπλώνεται σε ένα τρίπτυχο δράσεων που αφορούν στην παραγωγή – εναλλακτικές καλλιέργειες, τη διατροφή στην παιδική ηλικία και τη σχέση της με το περιβάλλον και την ψυχαγωγία σε δασικό περιβάλλον, σύμφωνα με την κ. Γραμματή Μακέλη, υπεύθυνη του Κ.Π.Ε.Μ. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να «μειώσουμε τις «μικρές σκηνές ομηρίας» σχετικά με το φαγητό που εκτυλίσσονται στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας, ενημερώνοντας με νέα ακούσματα το κοινό και ξεκινώντας από τη διατροφή των παιδιών» σημείωσε η κ. Μακέλη για να συμπληρώσει πως η δράση σχετικά με τις νέες καλλιέργειες θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου και την άνοιξη «για να βοηθάει και ο καιρός» θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με δράση στο δασικό περιβάλλον. Εισηγητές στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, υπάλληλοι, διατροφολόγοι, φοιτητές κ.ά., καθώς και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ήταν ο δρ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, καθηγητής του Χαροκοπείου, ο οποίος τόνισε τα σημαντικά οφέλη των ψαρικών και των όσπριων για την ανάπτυξη και την υγεία των νεαρών ατόμων και την αναγκαιότητα εθισμού στην κατανάλωσή τους από την παιδική ηλικία. Η επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Κωσταρέλλη μίλησε για το ρόλο των γονέων στη διαμόρφωση σωστών διαιτητικών συνηθειών κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ανάλογα και με τους τύπους γονέων (αυστηρός, αυταρχικός, επιτρεπτικός) και τις πρακτικές σίτισης που αυτοί χρησιμοποιούν. Με τη σειρά της η κ. Ευαγγελία Μπίνου, μέλος του Π.Ο. ΚΠΕ Αρναίας, τόνισε τη βιολογική και θρεπτική αξία του συμβατικού και βιολογικού μελιού στην παιδική διατροφή, καθώς και το γεγονός ότι επιβάλλεται η αντικατάσταση της ζάχαρης με το μέλι λόγω των αντιβιοτικών ιδιοτήτων του, της βελτίωσης της σύστασης του αίματος, της διέγερσης της όρεξης και των αναζωογονητικών ικανοτήτων του.

Τέλος, και σε ό,τι αφορά στη σχολική επίδοση των παιδιών σε σχέση με τη διατροφή τους ο κ. Ιωάννης Βασιλούδης, δάσκαλος, MSc και υποψήφιος διδάκτορας επικεντρώθηκε στην ομιλία του στη διερεύνηση του κατά πόσο η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με τη σχολική επίδοση των μαθητών σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές των οποίων η διατροφή είναι ισορροπημένη και συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες τείνουν να έχουν καλύτερες γνωστικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν στις επόμενες δράσεις πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στα εξής στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνα 24280-90010 ή 69040, fax: 24280-90010 και e-mail: [email protected].

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το