Photo Gallery, Τοπικά

Προς παράταση θητείας της σημερινής Πρυτανικής Αρχής

Το θέμα των εκλογών συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης με τον υπουργό Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη

Όλο και πιο πιθανή γίνεται πλέον η προοπτική να παρατηθεί η θητεία της σημερινής Πρυτανικής Αρχής, καθώς λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια για διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Το θέμα των εκλογών και της ασφυκτικής πίεσης του χρόνου συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης με τον υπουργό Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη στην Αθήνα.

Ο πρύτανης ανέφερε στον υπουργό ότι η θητεία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λήγει στις 31 Αυγούστου 2012 και ότι από τη στιγμή που δεν έχουν εκλεγεί τα νέα όργανα που προβλέπονται από το νόμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνει ακέφαλο από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ουσιαστικά λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και της μετεκλογικής αβεβαιότητας που προκαλείται για την εφαρμογή του νόμου αλλά και των ήδη εκφρασμένων αντιδράσεων από μερίδας καθηγητών και φοιτητών, οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης είναι αδύνατον να γίνουν μέχρι τις αρχές Μαΐου, αλλά και πολύ δύσκολο μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά ακόμη και να γίνουν τον Ιούνιο, δεν θα υπάρχει χρόνος για την επιλογή των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου Διοίκησης καθώς και του ορισμού του πρύτανη.

Το σενάριο λοιπόν που κυριαρχεί, είναι η παράταση της θητείας της σημερινής Πρυτανικής Αρχής.

Χθες ο κ. Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε στον υπουργό ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ήθελε να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρύτανης.

Μάλιστα υπάρχει και η άποψη ότι θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του υπηρεσιακού πρύτανη κάποιος από τους αντιπρυτάνεις μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

Πέρα όμως από την παράταση της θητείας, προκύπτει ακόμη ένα ζήτημα. Ειδικότερα υπάρχουν σκέψεις για ανάληψη των εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης από την Πρυτανική Αρχή και όχι από την οργανωτική επιτροπή. Και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να υπάρξει από το Σεπτέμβριο και μετά.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα των εκλογών του Συμβουλίου Διοίκησης ο κ. Μπαμπινιώτης ήταν πιο συγκρατημένος, αφού και ο ίδιος δεν ξέρει, αν θα είναι υπουργός Παιδείας μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε, αφορούσε στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην αγωνία του πρύτανη για άμεση χρηματοδότηση, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι εντός ημερών θα διατεθούν οι τρεις πρώτοι μήνες που αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό του ιδρύματος για το 2012, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα χρηματοδότηση και τον Ιούνιο.

Εκτιμάται ότι μπορεί να διατεθεί εντός ημερών το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Φώτης Σπανός

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το