Photo Gallery, Τοπικά

Προς κατασκευή λιμνοδεξαμενής στον «Ξηριά»

Για κάλυψη αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών περιοχής Αλμυρού

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στο χείμαρρο «Ξηριά» Αλμυρού χωρητικότητας 3,8 εκ. κυβικών μέτρων νερού, καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τεύχη δημοπράτησης και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

Πρόκειται για περιβαλλοντικό έργο πολλαπλής σπουδαιότητας, καθώς θα καλύψει τις αρδευτικές και μελλοντικά τις υδρευτικές ανάγκες της περιοχής Αλμυρού, συνολικού προϋπολογισμού 16.641.176 ευρώ, ποσό που θα καλυφτεί κατά 95% από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος «Αλεξ. Μπαλτατζής» και 5% από εθνικούς πόρους. Την ικανοποίησή τους για την προαναφερόμενη εξέλιξη εξέφρασαν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος.

Σκοπός του έργου είναι η συλλογή και αξιοποίηση των χειμερινών πλημμυρικών απορροών του χειμάρρου Ξηριά για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών της περιοχής με την άρδευση 6.400 στρεμμάτων. Μελλοντικά το έργο μπορεί να εξυπηρετήσει και την κάλυψη υδρευτικών αναγκών της περιοχής του Αλμυρού.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία έργων υδροληψίας επί του χειμάρρου Ξηριά, προσαγωγού διώρυγας για τη μεταφορά νερού από το φράγμα μέχρι τη λιμνοδεξαμενή, μήκους 1.720 μέτρων περίπου και παράλληλης προς αυτή σκυροδέτησης οδού ιδίου μήκους και πλάτους 5 μέτρων, εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής μικτού όγκου 3.824.000 κυβικών μέτρων νερού στη δεξιά όχθη του χειμάρρου Ξηριά πλησίον της συμβολής του με το μικρό υδατόρεμα «Κρανόρεμα» και των συνοδών αυτής έργων και αγωγού μεταφοράς νερού, μήκους 4.875 μέτρων από τη λιμνοδεξαμενή στο πεδίο άρδευσης νοτιοδυτικά της Ευξεινούπολης.

Κύρια τεχνικά στοιχεία

Το 1ο υποέργο περιλαμβάνει το φράγμα υδροληψίας επί της κοίτης του χειμάρρου Ξηριά ύψους 3 μέτρων και μήκους 100 μέτρων, προσαγωγό διώρυγα (ανοικτή, τραπεζοειδούς διατομής επενδυμένη από σκυρόδεμα μήκους 1.720 μέτρων περίπου, εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή (κατασκευή αναχώματος μέγιστου ύψους 15 μέτρων και εκσκαφή του υπόλοιπου χώρου στα φυσικά πρανή).

Να αναφερθεί ότι η ανώτατη στάθμη ύδατος προβλέπονται τα 177 μέτρα, η κανονική στάθμη της λιμνοδεξαμενής τα 164 μέτρα, η χωρητικότητα της λιμνοδεξαμενής είναι 3.824.0000 κυβικά μέτρα νερού, ενώ η επιφάνεια της έκτασης που απαλλοτριώνεται φτάνει τα 550 στρέμματα και η επιφάνεια ύδατος στη στάθμη στέψης του υπερχειλιστή φτάνει τα 365 στρέμματα.

Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων παρεμβάσεων προβλέπεται η υλοποίηση 2ου υποέργου με την κατασκευή αγωγού μήκους 4.595 μέτρων από τη λιμνοδεξαμενή στην προς άρδευση περιοχή (έως τον κόμβο που βρίσκεται στο δυτικό όριο της Ευξεινούπολης), καθώς και αγωγός μήκους 280 μέτρων περίπου από τον προαναφερθέντα κόμβο έως την κεφαλή του αρδευτικού δικτύου των προς αξιοποίηση γεωργικών εκτάσεων Αλμυρού- Ευξεινούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 4.590.823 ευρώ.

Διευθύνουσα αρχή του έργου θα είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επιβλέπουσα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα του έργου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός μεταξύ άλλων τόνισε: «Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης ενός έργου πολλαπλής χρησιμότητας, αρδευτικού, υδρευτικού, το οποίο συμβάλλει κατά πολύ στην αγροτική οικονομία της περιοχής του Αλμυρού και της Μαγνησίας γενικότερα. Το έργο ξεκίνησε να μελετάται από το 1995 και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από συντονισμένες προσπάθειες και άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο Αλμυρού αλλά και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια άσχημη οικονομική κατάσταση για τη χώρα και σε μια περίοδο που τα χρήματα του προγράμματος «Αλεξ. Μπαλτατζής» μειώνονταν, να καταφέρουμε να το εντάξουμε και τώρα να βρισκόμαστε στη διαδικασία των βημάτων για τη δημοπράτησή του. Πρόκειται για έργο απόλυτα ώριμο και για αυτό εγκρίθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναμφισβήτητα η έγκριση των τευχών  δημοπράτησης της οριστικής μελέτης του έργου της λιμνοδεξαμενής Ξηριά, σηματοδοτεί μία σπουδαία αλλά και ευχάριστη εξέλιξη σε μία χρόνια διεκδίκηση του Αλμυρού που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική και αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το έργο της λιμνοδεξαμενής Ξηριά, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού μεταφοράς νερού στην προς άρδευση περιοχή νοτιοδυτικά της Ευξεινούπολης, πέρασε από πολλά στάδια ώσπου τελικά να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον τεχνικοοικονομικά διευθετήθηκαν όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες, που αφορούν στη διαχείριση των πλεοναζόντων υλικών εκσκαφών του έργου.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή Αλμυρού δεν μπορεί παρά να εκφράσει την ικανοποίησή της για τη θετική αυτή εξέλιξη έγκρισης των τευχών δημοπράτησή του.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Αλμυρού,  για την άψογη συνεργασία και να τονίσω, για άλλη μια φορά, πως σήμερα, μετά την εξέλιξη στο έργο της λιμνοδεξαμενής Ξηριά, αποδείξαμε πως όταν οι Δήμοι καταθέτουν ώριμες και τεκμηριωμένες μελέτες, τότε τα έργα υλοποιούνται άμεσα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας πως ως Δημοτική Αρχή Αλμυρού θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με πρόγραμμα και σωστή διαχείριση των πιστώσεων, αλλά και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε, σε δράσεις που σκοπό έχουν την υλοποίηση έργων χρήσιμων για την κοινωνία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το