Πολιτική

Προβληματισμός για την ανεργία, αλλά…

Οι «27» συζήτησαν, αλλά δεν έλαβαν οριστικές και δραστικές αποφάσεις
Οι «27» συζήτησαν, αλλά δεν έλαβαν οριστικές και δραστικές αποφάσεις

Στο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας στην Ευρώπη επικεντρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Ωστόσο δεν ελήφθησαν οριστικές και δραστικές αποφάσεις, ενώ τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και ο ομόλογός του της Κομισιόν, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στις χώρες υπό πρόγραμμα. Διαπίστωσαν βραδύτητα στην εφαρμογή των σχεδίων για την τόνωση της απασχόλησης, περιοριζόμενοι ως επί το πλείστον σε ευχολόγια για ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τόνισε στις δηλώσεις του ότι οι ηγέτες της ΕΕ εξέτασαν πολύ προσεκτικά την κατάσταση με γνώμονα την οικονομική συγκυρία αλλά και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι να συνεχίσουμε την καταπολέμηση των αρχικών αιτίων και στη σημερινή συνεδρίαση υπήρχε μια ισχυρή αίσθηση συμφωνίας σχετικά με αυτή την πορεία. Η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε: “Η ανεργία, ιδιαίτερα η ανεργία στους νέους, βρέθηκε στο επίκεντρο των αποψινών μας συζητήσεων, περισσότερο από ποτέ”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως τα επίπεδα ανεργίας δεν είναι απαράδεκτα και ζήτησε περισσότερη δικαιοσύνη ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ο ίδιος τόνισε πως τα βάρη που σηκώνουν οι πολίτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι αβάσταχτα και για αυτό το λόγο θα πρέπει πλέον να καταλάβουν ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες.

“Πρέπει να παραμείνουμε προσκολλημένοι στην στρατηγική μας επειδή δείχνει ήδη μερικά αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, το ευρώ είναι πιο σταθερό, υπάρχουν σημάδια εμπιστοσύνης, με τα επιτόκια και τα spreads να μειώνονται. Η ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών βελτιώνεται, ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών. Παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως παρατηρήθηκε μεγάλη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των ηγετών και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη και η οικονομική σταθερότητα δεν είναι αντιφατικοί μεταξύ τους όροι. «Συνολικά τα ελλείμματα έχουν υποχωρήσει σ’ όλες τις χώρες -πλην μιας νομίζω- και μάλιστα σημαντικά. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατέστησε χθες ιδιαίτερα σαφές ότι χώρες με υψηλά ελλείμματα έχουν σημαντικά περισσότερα προβλήματα χρηματοδότησης της ίδιας τους της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά ελλείμματα είναι εχθρικά προς την ανάπτυξη» είπε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναγνώρισε ότι η Γαλλία πρέπει να κάνει και άλλες περικοπές στο δημόσιο ζητώντας παράλληλα επιτάχυνση εφαρμογής των συμφωνιών για αναπτυξιακά μέτρα και δήλωσε μετά τη Σύνοδο: «Η Ευρώπη, αυτό ήταν γαλλικό αίτημα, δεν είναι μόνο μια αγορά, δεν είναι μόνο ένα νόμισμα για την ευρωζώνη, αλλά είναι εξίσου μια βιομηχανική στρατηγική, όπου τα κράτη μέλη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους για να έχουμε μια βιομηχανική βάση που θα μας επιτρέπει να είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί μέσα στην παγκοσμιοποίηση».

Τα συμπεράσματα

H προβλεπόµενη για το 2013 στασιµότητα της οικονοµικής δραστηριότητας και τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας, κυρίως των νέων, καθιστούν αναγκαίο να επισπευσθούν οι προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης µε ταυτόχρονη δηµοσιονοµική εξυγίανση. Aυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους «27», ιδιαίτερη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υποστήριξη της απασχόλησης των νέων και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Προβλέπεται ότι το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θα επανέλθει τον Ιούνιο στην αξιολόγηση των πολιτικών που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, καθώς και στην υλοποίηση του Συµφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι απαιτείται αποφασιστική δράση µε σκοπό την υποστήριξη της ισχυρής πολιτικής δέσµευσης για την προαγωγή της ανάπτυξης και της απασχόλησης και την αντιµετώπιση των δηµοσιονοµικών, µακροοικονοµικών και διαρθρωτικών προκλήσεων. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να αποτυπώνονται στα εθνικά προγράµµατα µεταρρυθµίσεων και τα προγράµµατα σταθερότητας και σύγκλισης των κρατών µελών, λαµβανοµένων υπόψη των συζητήσεων τις οποίες διεξήγαγε το Συµβούλιο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαµήνου σχετικά µε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης της Επιτροπής.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το