Πολιτική

Πολιτική κόντρα μετά τη μεταφορά των μεταναστών από τη Νομική

Ραγκούσης: Δεν θα γίνει μαζική νομιμοποίηση χωρίς χαρτιά

Με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των μεταναστών ξεκίνησε η πολιτική κόντρα για τις ευθύνες, που οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής, τους χειρισμούς κατά τη διάρκειά της, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, κατήγγειλε ότι από την αρχή κάποιοι επιχείρησαν να οδηγήσουν την κατάσταση σε αδιέξοδο για δικά τους οφέλη, όμως η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει την υπόθεση χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι».

Επικριτικός ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος τόνισε για ακόμη μια φορά πως δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν παράνομοι και πρόσθεσε: «Είναι τεράστιες οι πολιτικές και οι κοινωνικές ευθύνες όσων υποκινώντας και οργανώνοντας την κατάληψη της Νομικής, έθεσαν στην πραγματικότητα σε τεράστιο κίνδυνο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Η θέση μας, όπως απέδειξε και η λήξη της κατάληψης, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση οικονομικών μεταναστών είναι οριστική και αμετάκλητη». Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι θα κινηθούν από τον εισαγγελέα οι διαδικασίες, για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία κατάληψης της Νομικής.

Ο τομεάρχης της ΝΔ Θανάσης Νάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν λύθηκε απλώς μετακόμισε. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι: «Είσαι άστεγος, γίνε μετανάστης». Επιτέλους όμως: Η κυβέρνηση Παπανδρέου οφείλει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και να διαχειριστεί αυτούς που παράνομα διαμένουν στη χώρα μας, σύμφωνα με τις διαδικασίες, που προβλέπουν οι νόμοι του κράτους και το εθνικό συμφέρον».

Για άθλιο σχεδιασμό σε βάρος των μεταναστών έκανε λόγο το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια όπως λέει αιτήματα των μεταναστών, ενώ τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών που ενώ εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς μαύρης εργασίας, είναι παράνομοι και εγκλωβισμένοι στη χώρα».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υποκριτική στάση, καθώς όπως είπε το μεταναστευτικό πρόβλημα παραμένει και πρόσθεσε: «Σ’ αυτό τον τόπο περισσεύει η υποκρισία. Κάποιοι θαρρούν πως το μεταναστευτικό πρόβλημα το ανακάλυψαν προχθές με τους 250 απεργούς πείνας».

Επικριτικός απέναντι στις δυνάμεις που μετέφεραν στην Αθήνα τους μετανάστες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ο οποίος τόνισε: «Υπήρξαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που μετακίνησαν τους μετανάστες στην Αθήνα, ανέλαβαν αυτές τις πρωτοβουλίες, για να βγει εν συνεχεία μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός, και να καλεί τους μετανάστες σε ψύχραιμη συμπεριφορά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις δηλώσεις του κ. Κουβέλη και αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο κ. Κουβέλης λειτουργώντας ως δεύτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεπέρασε σε ψεύδη και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τους πλέον συντηρητικούς κύκλους. Κρίμα, γιατί όσα σήμερα παρουσιάζει ως εικόνα δεν έχουν καμιά σχέση με την προσωπική του διαδρομή».

Θέση στο θέμα πήραν και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, που αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Είναι ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια, και να σχεδιάσουμε μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα στηρίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμφιλιώνει τα συμφέροντα Ελλήνων και μεταναστών».

Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές χαρακτήρισαν με ανακοίνωσή τους, θετική την κατάληξη της κατάληψης με τη μεταφορά των μεταναστών σε άλλο κτίριο  αναφέροντας πως το Πανεπιστήμιο γνωρίζει και μπορεί να διαχειριστεί με υπευθυνότητα την κρίση.

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο νεοκλασικό κτίριο που παραχωρήθηκε στους 273 μετανάστες έκαναν λόγο τα μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης. Από την πλευρά τους, οι μετανάστες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το