Τοπικά

Πολεοδομική μελέτη για τους Κοκκωτούς

Με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των χρήσεων γης στην περιοχή

Βαγγ. Χατζηκυριάκος: «Θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του χωριού»

Στην σύνταξη πολεοδομικής μελέτης με στόχο την οργάνωση και λειτουργία των χρήσεων γης, τη λειτουργία του οδικού δικτύου και την κίνηση των πεζών, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκωτών προχωρά ο Δήμος Αλμυρού. Η α’ φάση της μελέτης παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα. Να αναφερθεί ότι αντίστοιχη πολεοδομική μελέτη συντάσσεται και για το Δημοτικό Διαμέρισμα Κωφών, με το συνολικό κόστος και των δυο να αγγίζει τις 450.000 ευρώ. «Σε συνδυασμό με την πολεοδομική μελέτη που αναμένεται να συνταχθεί για το Δ.Δ. Κωφών και τη σχετική μελέτη που αφορά τον ορεινό όγκο της Όθρυος, δημιουργούνται νέες προοπτικές και βάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», τονίζει χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγ. Χατζηκυριάκος.

Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ,

[email protected]

Η α’ φάση της πολεοδομικής μελέτης του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοκκωτών, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε εκ μέρους της ομάδας μελέτης του έργου  η αρχιτέκτων πολεοδομίας κ. Αναστασία Βοϊβόνδα, η οποία έκανε και την σχετική παρουσίαση και ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση και τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά του Δ.Δ. Κοκκωτών. Επίσης, έκανε εκτενείς αναφορές στην γενική διάγνωση και αξιολόγηση των πολεοδομικών δεδομένων και τις εναλλακτικές προτάσεις δομικού σχεδιασμού και πολεοδομικής οργάνωσης του Δημοτικού Διαμερίσματος.

Στη συνέχεια, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις τους επί της α’ φάσης της μελέτης και την ενέκριναν ομόφωνα. Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα, είναι πως η πολεοδομική μελέτη θα συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό και θα αποτελέσει βασικό στοιχεία αναβάθμισης και ενδυνάμωσης του οικισμού των Κοκκωτών και της ευρύτερης περιοχής της Όθρυος.

Από πλευράς μελετητών, επισημάνθηκε ιδιαίτερα πως η πολεοδομική οργάνωση του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοκκωτών θα επηρεάσει θετικά τη μορφή του πολεοδομικού ιστού, το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, την οργάνωση και λειτουργία των χρήσεων γης, τη λειτουργία του οδικού δικτύου και την κίνηση των πεζών.

Ύστερα  από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου Αλμυρού, οι μελετητές θα εκπονήσουν τη Β1 Φάση της μελέτης προκειμένου να αναρτηθεί και να ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης του Δημοτικού Διαμερίσματος Κοκκωτών, τόνισε πως με την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της θα βελτιωθεί η εικόνα του χωριού μέσω της οργάνωσης των χρήσεων γης και της καλύτερης λειτουργίας του οδικού δικτύου».

Όπως προαναφέρθηκε αντίστοιχη πολεοδομική μελέτη προγραμματίζεται να συνταχθεί και για το Δημοτικό Διαμέρισμα Κωφών, με το συνολικό κόστος και για τις δυο να ανέρχεται στις 450.000 ευρώ.

«Σε συνδυασμό με την πολεοδομική μελέτη που αναμένεται να συνταχθεί για το Δ.Δ. Κωφών και τη σχετική μελέτη που αφορά στην ανάπτυξη ου ορεινού όγκου της Όθρυος, δημιουργούνται νέες προοπτικές και βάσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα όμως θα βελτιωθεί και η εικόνα των δύο χωριών», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηκυριάκος.

Οι Κοκκωτοί

Το χωριό Κοκκωτοί με πληθυσμό 320 κατοίκους (παλαιότερα ονόματα Κοκωτοί, Κουκουτοί, Κοκώσι, Κωτέτσι, Κοκωτί) είναι χτισμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλεως του Αλμυρού,

Η λέξη «Κοκκωτοί» είναι ελληνικότατη, παραχθείσα από τη λέξη «κόκκος».

Ως γνωστό, το χωριό Κοκκωτοί έχει απέραντο δάσος με δρυς, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Θεσσαλίας. Να αναφερθεί ότι το χωριό ήταν χωρισμένο στα δύο. Υπήρχαν δύο μαχαλάδες. Ο ένας με το όνομα «Κοκώσι» και ο άλλος με το όνομα «Κοκκωτοί». Στο τέλος, υποχώρησε το ένα από τα δύο και οι δύο μαχαλάδες ενώθηκαν με το όνομα «Κοκκωτοί», το οποίο ισχύει έως και σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το