Χωρίς κατηγορία

Μειώθηκε κατά 40% φέτος το εισόδημα των αγροτών Πηλίου

Αντίστοιχη υποχώρηση και στις τιμές χοντρικής διάθεσης των προϊόντων τους

Μείωση σε ποσοστό της τάξης έως και 40% καταγράφεται την τρέχουσα χρονιά στο εισόδημα των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου. Κυρίαρχη αιτία αποτελεί η περαιτέρω συρρίκνωση των τιμών χοντρικής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, όπως είναι η ελιά και τα φρούτα που αποτελούν μονοκαλλιέργεια στις εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής. Η οικονομική κρίση και η γενικότερη ύφεση προκαλούν επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με συνέπεια τα ονομαστά προιόντα του Πηλίου να μην παρουσιάζουν την αναμενόμενη ζήτηση και το ενδιαφέρον των εμπόρων να είναι από περιορισμένο έως και μηδαμινό. Οι τιμές χοντρικής διάθεσης της ελιάς σημείωσαν μείωση φέτος στο ποσοστό της τάξης του 40% κατά μέσο όρο, ενώ στο 30%, πάντα κατά μέσο όρο, διαμορφώθηκε η αντίστοιχη των φρούτων, με το σύνολο των αγροτών του Πηλίου να βρίσκεται σε απόγνωση και να αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμη και στις βασικές του υποχρεώσεις.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

[email protected]

Με τις χειρότερες προϋποθέσεις κλείνει η φετινή χρονιά για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.

Η οικονομική κρίση και η γενικότερη ύφεση στην αγορά έχουν ως συνέπεια τη μείωση των τιμών χοντρικής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων του Πηλίου σε ποσοστό της τάξης έως και του 40%.

Για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια οι παραγωγοί διαπιστώνουν την έλλειψη του απαιτούμενου από την πλευρά των εμπόρων ενδιαφέροντος σχετικά με τη διάθεση του συνόλου της σοδειάς τους, μεγάλο τμήμα της οποίας καταλήγει στα αζήτητα.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους συνεταιριστές και τους αγρότες, τα προιόντα τους φέτος δεν έχουν τιμές, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται δραματικά το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής.

Βάσει των στοιχείων συνεταιριστών και αγροτών του Πηλίου, τη φετινή καλλιεργητική και παραγωγική περίοδο οι τιμές χοντρικής διάθεσης της ελιάς και των φρούτων μειώθηκαν στο ποσοστό της τάξης έως και 40%, ενώ στο ίδιο ποσοστό ανέρχεται η αύξηση του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής.

Η οικονομική κρίση και η γενικότερη ύφεση στην αγορά έχει ως συνέπεια τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι οποίοι αγοράζουν πλέον αποκλειστικά και μόνο τα απαραίτητα και αυτά σε περιορισμένες ποσότητες.

Η τάση του συνόλου των καταναλωτών επηρεάζει και τους εμπόρους, οι οποίοι προμηθεύονται από τους παραγωγούς ελάχιστες ποσότητες ελιάς και φρούτων, καθώς η ζήτηση είναι από περιορισμένη και μηδαμινή.

Επιπλέον, η συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοεί τους παραγωγούς ελιάς, καθώς τη φετινή ειδικά χρονιά η σοδειά ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι αγρότες ευελπιστούσαν ότι φέτος θα είχαν τη δυνατότητα αναπλήρωσης του χαμένου τους εισοδήματος από άλλες χρονιές εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής, ωστόσο οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν, καθώς ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών και των εμπόρων δεν υπάρχει, ενώ ποσότητες της σοδειάς καταλήγουν στα αζήτητα.

«Τα αγροτικά πηλιορείτικα προιόντα φέτος» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστοποιημένων Προϊόντων Αγριάς κ. Κ. Ιωάννου «δεν έχουν τιμές, οι οποίες στη χοντρική σημειώνουν μείωση στο ποσοστό της τάξης του 40% για τις ελιές και του 30% για τα φρούτα. Οι καταναλωτές δεν έχουν, λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης στην αγορά, τη δυνατότητα να αγοράζουν και αν το κάνουν προτιμούν περιορισμένες ποσότητες. Πέρα από την οικονομική κρίση, για τον κλάδο της παραγωγής ελιάς πάντα, πρόβλημα αποτελεί και η ιδιαιτέρως αυξημένη φέτος παραγωγή, η οποία καταγράφεται τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς, η αυξημένη φετινή παραγωγή ελιάς αποτελεί για το σύνολο του αγροτικού κόσμου παράγοντα ανασταλτικό, ενώ στα φρούτα η κατάσταση είναι δραματική και οι παραγωγοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Επίσης, αρκετές ποσότητες των αγροτικών μας προϊόντων βρίσκονται στα αζήτητα, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τους καταναλωτές, όσο φυσικά και από τους εμπόρους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι τιμές χοντρικής διάθεσης της πράσινης βρώσιμης ελιάς διαμορφώνονται από το 0,40 έως και το 0,90 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες για τη μαύρη Πηλίου από 1,30 ευρώ έως και 0,80. Πρόκειται για οικονομική καταστροφή. Σχετικά τώρα με τις πωλήσεις, η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησής τους στις αγορές, αφού φυσικά προηγηθεί η αντίστοιχη επεξεργασίας τους. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα διατηρούνται και φέτος οι τιμές χοντρικής διάθεσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου παραγωγής Πηλίου, οι οποίες κυμαίνονται από 1,80 μέχρι και 2,50 το ανώτερο ευρώ το λίτρο. Η μείωση των τιμών χοντρικής διάθεσης της ελιάς ανέρχεται στο ποσοστό της τάξης του 40%, ενώ στο ίδιο ποσοστό φτάνει και η συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών φέτος. Σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστεί και η αύξηση που καταγράφεται φέτος στο κόστος καλλιέργειας και παραγωγής. Ο αγροτικός κόσμος στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση και είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει μια δραματική κατάσταση, η οποία δεν ξέρουμε πού τελικά θα μας οδηγήσει. Τα προιόντα μας δεν έχουν τιμή, δεν παρουσιάζουν ζήτηση και σαν να μη μας φτάνουν όλες αυτές οι επιπτώσεις καταλήγουν και στα αζήτητα, ενώ το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής συνεχώς αυξάνεται σε βάρος πάντα του συνόλου του αγροτικού κόσμου» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστοποιημένων Προϊόντων Αγριάς.

Στα φρούτα

Άριστη ποιοτικώς και αυξημένη συγκριτικά με την περσινή χρονιά ήταν η φετινή σοδειά παραγωγικών μήλων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.

Ωστόσο, στις τάξεις των παραγωγών κυριαρχεί η απογοήτευση, καθώς δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές τιμές χοντρικής διάθεσης της σοδειάς τους.

Σύμφωνα με συνεταιριστές και αγρότες, ελάχιστες ποσότητες παραγωγικών μήλων Πηλίου φετινής σοδειάς διατέθηκαν στους εμπόρους στη χοντρική τιμή του 0,60 ευρώ το κιλό.

Το σύνολο της φετινής παραγωγής πουλήθηκε στους εμπόρους στη χοντρική στην τιμή του 0,45 ευρώ κατά μέσο όρο το κιλό πάντα, μειωμένη αισθητά συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή.

Αιτία, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις συνεταιριστών και παραγωγών, αποτέλεσε το ελάχιστο έως μηδαμινό ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων και κατά συνέπεια των ίδιων των καταναλωτών.

Η οικονομική κρίση, η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας και η γενικότερη ύφεση στην αγορά είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά και ο κλάδος της εμπορίας παραγωγικών μήλων Πηλίου.

Επιπλέον, τεράστιες ποσότητες του προϊόντος παραμένουν στα αζήτητα και προς το παρόν τουλάχιστον συντηρούνται είτε στους συνεταιριστικούς είτε στους ιδιωτικούς ψυκτικούς θαλάμους.

Το κυρίαρχο είναι ότι στις τάξεις τόσο των συνεταιριστών, όσο και των ίδιων των παραγωγών επικρατεί απαισιοδοξία σχετικά με την προώθηση της αδιάθετης σοδειάς παραγωγικών μήλων στις αγορές.

Συνέπεια των συσσωρευμένων και οξυμένων φέτος προβλημάτων στη διάθεση και την εμπορία των παραγωγικών τουλάχιστον μήλων είναι η δραματική, όπως χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, συρρίκνωση του εισοδήματός τους σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης και γενικότερης ύφεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεταιριστών και παραγωγών, η μείωση των τιμών χοντρικής διάθεσης των προϊόντων τους διαμορφώθηκε φέτος στο ποσοστό της τάξης του 30%, ενώ αντίστοιχη ήταν και η συρρίκνωση του εισοδήματός τους, με το κόστος, ωστόσο, της καλλιέργειας και της παραγωγής να αυξάνεται στο 40%.

«Η φετινή σοδειά παραγωγικών μήλων» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «ήταν στα ορεινά ιδιαίτερα κτήματα άριστη ποιοτικώς και αυξημένη συγκριτικά πάντα με την περσινή χρονιά, αλλά και τις αντίστοιχες προηγούμενες. Ωστόσο, το αρνητικό είναι ότι όχι μόνο δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τιμές ικανοποιητικές, αλλά διαθέσαμε το σύνολο της φετινής σοδειάς σε αντίστοιχες μειωμένες συγκριτικά με πέρυσι. Ελάχιστες ποσότητες διατέθηκαν στη χοντρική τιμή του 0,60 ευρώ το κιλό, με το σύνολο της σοδειάς να πωλείται στους εμπόρους κατά 0,45 ευρώ το κιλό πάντα. Τεράστιες ποσότητες παραγωγικών μήλων Πηλίου παραμένουν στα αζήτητα και συντηρούνται στους ψυκτικούς θαλάμους. Οι έμποροι δεν ζητούν τα προιόντα μας, διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών. Αιτία φυσικά αποτελεί η έλλειψη της απαιτούμενης αγοραστικής δύναμης. Είναι κρίμα, γιατί η φετινή σοδειά ήταν άριστη ποιοτικώς και αυξημένη. Δεν καταφέραμε, ωστόσο, να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα και επιπλέον έχουμε και τεράστιες ποσότητες στα αζήτητα. Οι παραγωγοί βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση, καθώς το εισόδημά τους συρρικνώθηκε φέτος ακόμη περισσότερο. Οι τιμές χοντρικής διάθεσης των προϊόντων μας μειώθηκαν, το ίδιο και το αγροτικό εισόδημα, ενώ το κόστος καλλιέργειας και παραγωγής αυξάνεται συνεχώς, με συνέπεια να μην μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε ακόμη και στις βασικές μας υποχρεώσεις» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το