Τοπικά

Ποδαρικό… με πληρωμή για τους μαθητές ΕΠΑΛ

Για να μετακινηθούν με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ

Θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν συνεχιστεί το πρόβλημα

Από την τσέπη τους πληρώνουν 500 περίπου μαθητές τεσσάρων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και της Αγριάς για να μετακινηθούν με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, καθώς από χθες δεν ισχύουν οι κάρτες δωρεάν διαδρομής που κατείχαν. Οι μαθητές αντιδρούν και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης που όλο και περισσότερες οικογένειες πλήττονται από τις μειώσεις μισθών, προστέθηκε ακόμη ένας πονοκέφαλος για εκατοντάδες γονείς, αυτός της πληρωμής των μαθητικών εισιτηρίων.

Μέχρι και τα Χριστούγεννα οι μαθητές από τέσσερα ΕΠΑΛ, 1ο και 2ο Νέας Ιωνίας 3ο Βόλου και Αγριάς, είχαν μια κάρτα με την οποία μπορούσαν να μετακινηθούν δωρεάν από το σπίτι στο σχολείο τους για συγκεκριμένες ώρες, δηλαδή 7-9 το πρωί και 1-3 το μεσημέρι.

Επειδή όμως έληξε η σύμβαση μεταξύ της Νομαρχίας και του Αστικού ΚΤΕΛ, από χθες οι μαθητές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να μεταβούν στο σχολείο. Άλλωστε στα ΕΠΑΛ φοιτούν μαθητές από διάφορες περιοχές του Βόλου, και όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί το κάθε σχολείο.

Μάλιστα υπάρχουν πολλοί μαθητές που αναγκάζονται να ξοδέψουν ακόμη και 2,5 ευρώ ημερησίως, αφού αλλάζουν δύο αστικές συγκοινωνίες μόνο για να μεταβούν στο σχολείο και άλλες δύο βέβαια για την επιστροφή τους στο σπίτι.

Μάλιστα το πρόβλημα προέκυψε σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια βρίσκονται σε αναδιοργάνωση που σημαίνει ότι ίσως να χρειαστεί χρόνος για να διευθετηθεί.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε πως οι μαθητές διαμαρτύρονται και απειλούν με κινητοποιήσεις. Η διαβεβαίωση της Νομαρχίας Μαγνησίας ήταν ότι υπήρχαν τα απαραίτητα χρήματα για τη μετακίνηση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011 και είχε βρεθεί τρόπος πληρωμής. Το Αστικό ΚΤΕΛ όμως, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο, εξέδωσε μαθητικές ταυτότητες, που ίσχυαν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Η διεύθυνση του σχολείου επρόκειτο να ζητήσει την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη κ. Αλεξόπουλου.

Πάντως ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ κ. Τρύφων Πλαστάρας εξέφρασε την πεποίθηση πως το πρόβλημα θα λυθεί, υπογραμμίζοντας όμως πως ίσως πάρει λίγο χρόνο, αφού τώρα οι υπηρεσίες στην Περιφέρεια συγκροτούνται.

Οι μαθητές πάντως υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν καθημερινά 2,5 ευρώ στα λεωφορεία, όταν μάλιστα οι περισσότεροι προέρχονται από εργατικές οικογένειες και γι’ αυτό θα προβούν σε κινητοποιήσεις, αν δεν υπάρξει λύση.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε πως η πολιτεία οφείλει να επιλύσει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα. Ειδικότερα τώρα που ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για χιλιάδες οικογένειες. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα «υπενθυμίσει» στους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι ξεκίνησαν το έργο τους με ολιγωρίες, τις υποχρεώσεις που έχουν. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί άμεσα, θα αντιδράσουμε πρώτα εμείς ως καθηγητές των παιδιών.

Τρίωρη

στάση εργασίας

Την Παρασκευή οι καθηγητές του νομού Μαγνησίας προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας στο πλαίσιο της εναντίωσή τους στα σχέδια του υπουργείου παιδείας για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων εντός και εκτός πόλης στο πλαίσιο του Καλλικράτη αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης. Από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών οι οποίες θα γίνονται πλέον με μετρήσιμα κριτήρια.

Τέλος στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο το 9ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Παιδείας. Το «παρών» αναμένεται να δώσουν 500 περίπου εκπαιδευτικοί και άλλοι επιστήμονες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το