Photo Gallery, Τοπικά

«Πληρώνει» την κόντρα στο Νοσοκομείο Βόλου

Νοσοκομείο

Η κόντρα μερίδας εργαζομένων με τον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, η περικοπή των αποδοχών γιατρών σε συνδυασμό με την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών τους, αλλά και η ασκούμενη πολιτική δραματικού περιορισμού δαπανών στην Υγεία έχουν επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες, οι οποίοι έχουν ανάγκη τη δημόσια παροχή υγείας. Τα περιστατικά της ταλαιπωρίας ασθενών είναι καθημερινά και – δυστυχώς – αυξάνονται συνεχώς.

Η κόντρα εργαζομένων – διοίκησης στο Νοσοκομείο Βόλου, που έφτασε στα άκρα, κράτησε για αρκετό διάστημα σε δυσλειτουργία το νοσηλευτικό ίδρυμα. Με υπολειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, αναβολή επεμβάσεων με το αιτιολογικό της έλλειψης υλικών και αναταραχή εν γένει λόγω κινητοποιήσεων τα «θύματα» είναι οι ασθενείς. Αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο Νοσοκομείο οδηγεί σε απόγνωση όλο και περισσότερους ασθενείς, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι πρέπει να βάλουν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη για να έχουν το αγαθό της παροχής υγείας.

Η περίπτωση 77χρονης γυναίκας από το Βόλο είναι πολύ χαρακτηριστική και πολύ ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Τα στοιχεία που παρατίθενται, προέρχονται από στενά συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία υφίστανται επίσης ταλαιπωρία, καθώς είναι οι συνοδοί της.

Η 77χρονη πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση στα γόνατά της. Αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους χόνδρους και ο κίνδυνος να μην μπορεί να περπατήσει είναι ορατός. Αρχικά η ηλικιωμένη ασθενής μεταφέρθηκε από τους οικείους της στη Λάρισα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Έγινε η εξέταση, η διάγνωση και δόθηκε η συμβουλή ότι πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Στις 21 Ιανουαρίου 2013 επισκέφθηκε εκ νέου το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου ο γιατρός συμβούλευσε το στενό συγγενικό πρόσωπο της 77χρονης να περιμένει λίγο καιρό ακόμη για την επέμβαση. Η ηλικιωμένη όμως υπέφερε και έτσι οι οικείοι της απευθύνθηκαν και στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο γιατρός – ορθοπεδικός στην ειδικότητα – και στο Νοσοκομείο Βόλου διαπίστωσε την ανάγκη να υποβληθεί σε επέμβαση. Όμως η ηλικιωμένη έπεσε στο διάστημα της ακραίας κόντρας εργαζομένων και διοίκησης του Νοσοκομείου. Τα χειρουργεία αναβάλλονταν, ενώ την περασμένη Δευτέρα, γιατρός ενημέρωσε τους οικείους της ότι δεν μπορεί να χειρουργηθεί επειδή δεν υπάρχουν υλικά λόγω της οικονομίας που επιβάλλει ο διοικητής.

Ο τελευταίος μάλιστα ρωτήθηκε από τη γράφουσα και ανέφερε ότι η έλλειψη υλικών παρουσιάζεται επειδή εμποδίζονται οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι δεν λαμβάνονται αποφάσεις για τα ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Όμως ο κόσμος τι φταίει; Όπως αναφέρεται από το στενό συγγενικό περιβάλλον της 77χρονης, η δημιουργηθείσα αυτή κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου την οδήγησε και πάλι στο Πανεπιστημιακό, όπου δεν κατέστη δυνατό να εγχειρηθεί. Έτσι θα έπρεπε να αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα, όμως το κόστος είναι σημαντικό.

Η 77χρονη είναι συνταξιούχος και λαμβάνει σύνταξη 700 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα συντηρείται. Δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για ιδιωτική παροχή υγείας. Έτσι βρίσκεται σε αναμονή να ηρεμήσουν τα «πνεύματα» στο Νοσοκομείο Βόλου για να δει τι θ’ απογίνει. Στενό συγγενικό της πρόσωπο σημειώνει χαρακτηριστικά πως η 77χρονη στη «δύση της ζωής της δεν μπορεί να παρακαλάει για να υποβληθεί σε μία επέμβαση, όταν εδώ και χρόνια πλήρωνε τον ασφαλιστικό της φορέα. Τώρα έχει ανάγκη αυτή την ανταπόδοση…». «Επί τρεις μήνες έχει γίνει μπαλάκι από δω και από κει. Γιατί δεν οφείλεται ένας σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή; Γιατί οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν, τις κόντρες, τα συμφέροντα και τις πολιτικές όσων είναι στο χώρο της υγείας;» Ποιος θα πει ότι έχει άδικο;

Η περίπτωση της 77χρονης σαφώς δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν εκατοντάδες. Για να μην πούμε χιλιάδες. Και όσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, η ταλαιπωρία θα αποτελεί μόνιμο φαινόμενο. Αυτό που θα εύχεται ο καθένας είναι «να μη σου λάχει…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το