Πολιτική

Πιέζει η τρόικα για τα εργασιακά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί τελικά ως προαπαιτούμενο η ψήφιση των μέτρων για να εκταμιευθεί η δόση

Την ετοιμότητα του υπουργείου Εργασίας να νομοθετήσει ανά πάσα στιγμή τις επώδυνες αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα απαίτησε η τρόικα με αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί τελικά ως προαπαιτούμενο η ψήφιση των μέτρων προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Στη συνάντηση του κλιμακίου με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν:

-Νομοθετική ετοιμότητα για μειώσεις συντάξεων, επιδομάτων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, περικοπές σε εφάπαξ.

-Νέα μείωση στα ποσά των αποζημιώσεων

-Να είναι έτοιμο σε 1 εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα για το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

“Συζητήσαμε με πολύ εκτενή τρόπο το ζήτημα του κατώτατου μισθού, το ζήτημα της επιθεώρησης εργασίας και της αξιολόγησης της από τον ILO, το ζήτημα των ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως και το θέμα που μας απασχολεί κι εμάς ως κυβέρνηση, δηλαδή της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Τέθηκε το θέμα της μείωσης του κόστους αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, ένα ζήτημα για το οποίο είναι γνωστή η θέση μας ότι δεν κρίνουμε τον χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα”.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, αν και παραδέχεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από εκείνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αντέτεινε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν νέες παρεμβάσεις σε αποζημιώσεις, καθώς:

-Το ύψος των αποζημιώσεων έχει ήδη μειωθεί μέσω της προειδοποίησης

-Η περίοδος δοκιμαστικής υπηρεσίας χωρίς αποζημίωση έχει αυξηθεί από τους 2 μήνες στον 1 χρόνο

-Η μείωση των μισθών έχει οδηγήσει και σε μείωση των αποζημιώσεων

-Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επαρκές αντισταθμιστικό πλαίσιο για την ανάσχεση της ανεργίας και την επιστροφή στην εργασία.

Η τρόικα δεν έχει υποχωρήσει σε καμία από τις απαιτήσεις της, απορρίπτοντας μέτρα, που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι αμφισβητούμενες φορολογικές παρεμβάσεις.

Οι ελεγκτές απορρίπτουν τις προτεινόμενες περικοπές σε:

-Δαπάνες υγείας, άμυνας, ΟΤΑ, διοικητικής μεταρρύθμισης, παιδείας

-Επιφυλάξεις έχουν και για το εάν θα συγκεντρωθούν 3 δισ. ευρώ από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στο φορολογικό.

Σε αντικατάσταση αυτών των μέτρων ζητούν άλλα άμεσης απόδοσης μέσω μεγαλύτερων μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, όπως:

-Η κατάργηση των δώρων και στις συντάξεις του ΟΓΑ

-Η μείωση σε άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης και κάτω από τα 1000 ευρώ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι το νέο πακέτο μέτρων είναι χειρότερο από εκείνο που είχαν στα χέρια τους όταν έφυγαν και φέρεται να είπε: “Αυτά που μας φέρατε είναι χειρότερα από αυτά που μας παρουσιάσατε πριν φύγουμε”

Η τρόικα δεν έχει βγάλει ακόμη από το τραπέζι του διαλόγου τις απολύσεις στο δημόσιο, καθώς θεωρούν ότι το προσωπικό των οργανισμών που θα κλείσουν πρέπει να αποχωρήσει, διαφορετικά δεν επιτυγχάνεται δημοσιονομικό όφελος.

Πάντως η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε σε κλοιό διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, αλλά και ατόμων με αναπηρία, ενώ εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση αποδοκίμασαν εκπρόσωπο της τρόικας, ο οποίος επιχείρησε να μπει στο κτίριο της ΚΕΔΕ, ενώ ορισμένοι του πέταξαν νερό και αντικείμενα αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει.

Και πολιτική διαπραγμάτευση

Έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η στάση της τρόικας που πιέζει για οριζόντιες περικοπές που αλλάζουν τη σύσταση του πακέτου των 13,6 δισ. ευρώ. Από το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται με στόχο να κλείσει άμεσα το πακέτο αλλά παράλληλα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την πολιτική διαπραγμάτευση με γύρο τηλεφωνικών επαφών με εταίρους στην ΕΕ και κοινοτικούς αξιωματούχους.

Σήμερα (χθες) απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και εξερχόμενος δήλωσε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, όχι σε πολιτικό επίπεδο αλλά με την τρόικα, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα προλάβει η κυβέρνηση τη σύνοδο κορυφής είπε: “Θα δούμε”.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ έκανε γνωστό ότι τα μέλη του στην Αθήνα θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Οκτωβρίου καθώς όπως επισημαίνουν πηγές χρειάζεται χρόνος για την διαπραγμάτευση. Πηγές στην Ουάσιγκτον, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Μιχάλης Ιγνατίου, ανέφεαν πως οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν τότε ο Πολ Τόμσεν δεν θα μεταβεί στο Τόκιο για να ενημερώσει τα στελέχη του ΔΝΤ που θα συνεδριάζουν εκεί, ενώ από το Ταμείο επισημαίνεται ότι έτσι κι άλλιως θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι Ευρωπαίοι.

Ο Αντώνης Σαμαράς πιέζει τους υπουργούς ώστε να καταφέρουν να πείσουν την τρόικα για τις περικοπές. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της εφαρμογής της διαθεσιμότητας όπως την έχουν αποφασίσει η πολιτική αρχηγοί, ενώ βγαίνοντας δήλωσε πως συζητήθηκε το δημοσιονομικό όφελος της διαθεσιμότητας αλλά και οι συγχωνεύσεις.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το