Πολιτική

«Φωτιές» ανάβει η λίστα Λαγκάρντ

Μετά από... γαϊτανάκι έφτασε στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα

Έφθασε επιτέλους στο ΣΔΟΕ μέσω Μαξίμου η περιβόητη λίστα με τα ονόματα περίπου 2000 Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, η τύχη της οποίας αγνοείτο. Το φάκελο με τα στοιχεία για τους προσωπικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, παρέδωσε στο μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τον είχε παραλάβει από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Απάντηση στα όσα είπε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την περιβόητη λίστα της Κριστίν Λαγκάρντ με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας οτι η λίστα είναι στα χέρια της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του.

Με ανακοίνωσή του ο Ευ. Βενιζέλος, τονίζει: “Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη ‘λίστας’ με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου”.

Επιφυλάξεις για τη νομιμότητα του υλικού και τη δυνατότητα νομικής αξιοποίησής του εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, μιλώντας στον ρ/σ “Βήμα fm” και τόνισε: “Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ’ ον τρόπο μπορεί”.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης, δήλωσε: “Ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας εξηγήσει και να μας δώσει πειστικές εξηγήσεις. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει”.

Τι συνέβη με τη λίστα, αν χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες ή κάποιοι φρόντισαν να την εξαφανίσουν ερευνά και ο οικονομικός Εισαγγελέας Πεπόνης. Εντύπωση προξενεί η απάντηση που έδωσε στον κύριο Πεπόνη ο σημερινός επικεφαλής του ΣΔΟΕ όταν ρωτήθηκε για το έγγραφο καθώς φέρεται να είπε: “Κανείς από τους αρμόδιους διευθυντές της υπηρεσίας δεν γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας”.

Εξερχόμενος από το γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, ο κ. Στασινόπουλος, δήλωσε: “Ο κ. Εισαγγελέας μου ζήτησε να του παραδώσω, πότε ξεκίνησαν οι έλεγχοι και σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε. Αυτό θα το κάνω αμέσως όταν πάω στην υπηρεσία ίσως και αύριο. Ενημέρωσα τον κ. Εισαγγελέα ότι σήμερα το πρωί στις 11:00 από το γραφείο του κ. Πρωθυπουργού ήρθε στα χέρια μου ένα φάκελος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και παρέλαβα και όπως καταλαβαίνετε θα πάει εκεί που πρέπει να πάει”.

ΔΗΜΑΡ: Επιτακτικές οι εξηγήσεις

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη για το θέμα: «Με το ‘μη νόμιμο αρχείο’, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘αυτοβούλως’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το