Photo Gallery, Τοπικά

Περισσότερες, πλέον, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης

Από τη χθεσινή συνέλευση αντιπροσώπων του ΕΚΒ

Ξεπερνά το 25% η ανεργία στο Νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ βάσει αντίστοιχων επίσημων του ΟΑΕΔ φτάνει στο 21%. Παράλληλα, τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου καταδεικνύουν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Νομού, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι πλέον περισσότερες από τις αντίστοιχες πλήρους. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία το νέο πλαίσιο δράσης και ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός.

Για «πρωτοφανή ανεργία στη Μαγνησία» έκανε λόγο στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, «η ανεργία στη Μαγνησία φτάνει στο 21%, ενώ με βάση τα ανεπίσημα δικά μας ξεπερνά το 25%. Επίσης, τα στοιχεία μας καταδεικνύουν ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης είναι πλέον περισσότερες από τις αντίστοιχες πλήρους. Τα μνημόνια έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν τα χρήματα των τοκογλύφων. Τα μνημόνια έχουν αλλάξει το καθεστώς στους χώρους εργασίας. Τα μέτρα των μνημονίων έχουν ως στόχο μισθούς Βαλκανίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημόπουλος, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα το γεγονός της μη παρουσίας του συνόλου των αντιπροσώπων στη χθεσινοβραδινή συνέλευση, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα ενότητας, σημειώνοντας ότι «διασπασμένοι δεν θα πετύχουμε τίποτα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Δημ. Βασιλείου τόνισε ότι «αυτή η Διοίκηση δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να αγωνίζεται και να πασχίζει, για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στους χώρους δουλειάς. Όμως, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Με άλλοθι την κρίση, τα πάντα ισοπεδώθηκαν και κάθε εργασιακός χώρος και κλάδος μετατράπηκε και σ’ ένα μικρό ή μεγαλύτερο εφιάλτη μας. Παρ’ όλα αυτά, το προεδρείο του ΕΚΒ, που σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν είχε μόνον αντιπάλους του τους στυγνούς εργοδότες, αλλά, δεχόταν, δυστυχώς, και μια άνευ προηγουμένου άδικη και ανάρμοστη πολεμική εκ των έσω, κατάφερε να δώσει πολλές λύσεις.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάναμε θαύματα. Υπό τις συνθήκες όμως που ενεργήσαμε, αυτά τα αποτελέσματα όντως μοιάζουν με μικρά θαύματα».

Στο μεταξύ, το νέο πλαίσιο δράσης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, περιλαμβάνει τα ακόλουθα κυριότερα σημεία:

«-Η ακύρωση των ψηφισμένων, πρωτοφανών και βάναυσων αντεργατικών μέτρων, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων της νέας δανειακής σύμβασης.

-Η με κάθε νομικό τρόπο και κάθε μέσο ανατροπή των συγκεκριμένων αυθαίρετων αντικοινωνικών και παράνομων παρεμβάσεων στο εργασιακό θεσμικό πλαίσιο.

-Η αγωνιστική απάντηση κάθε εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η επιδίωξη θεσμικής προστασίας των συναδέλφων μας, με την επιδίωξη υπογραφής κλαδικών συμβάσεων και την πλήρη εφαρμογή τους, όπου υπάρχουν.

-Η συνέχιση της ενημερωτικής καμπάνιας σε κάθε εργασιακό χώρο, όπου υφίσταται ή δεν υφίσταται Σωματείο, με στόχο την τόνωση της αγωνιστικής συνειδητοποίησης κάθε συναδέλφου και την ενθάρρυνσή τους να μην ενδίδουν στις αξιώσεις των εργοδοτών.

-Η προστασία του εισοδήματος των εργαζόμενων.

-Ανάκαμψη στηριγμένη στις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία.

-Αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και ενεπλάκησαν στα μεγάλα σκάνδαλα.

-Επιστροφή των κλεμμένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας.

-Ένα δίκαιο και όχι φορομπηχτικό σύστημα.

-Ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Ασφαλιστικό Σύστημα.

-Απαιτείται ριζική αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ώστε να υπάρξουν πολιτικές δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας και όχι καταργώντας θέσεις δουλειάς.

-Άμεσα και αποτελεσματικά αναπτυξιακά μέτρα, για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και γενναία κοινωνικά μέτρα υποστήριξης και ενίσχυσης των ανέργων.

-Να τεθεί φραγμός στην αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις, που συνεπάγεται την πλήρη αποδυνάμωση των κλαδικών συμβάσεων.

-Το Ε.Κ. Βόλου αρνείται να αποδεχθεί τη βαρβαρότητα των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων – που επιβάλλονται εκβιαστικά στη χώρα από τους δανειστές της τρόικας, γι’ αυτό και θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα του.

Καλεί τους εργοδότες να τιμήσουν την υπογραφή τους και τις δεσμεύσεις τους, προχωρώντας σε υπογραφή των ΣΣΕ χωρίς καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων και χωρίς τις βάρβαρες ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων.

-Το ΕΚΒ, από κοινού με τα πρωτοβάθμια σωματεία θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να ακυρωθούν αυτά τα καταφανώς παράνομα και αυθαίρετα νομοθετικά τερατουργήματα.

-Αξιώνουμε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων και των υγιών όρων λειτουργίας της αγοράς, που τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της ανεργίας, της ακρίβειας και της έντασης των φορολογικών μέτρων, διέρχεται ακόμη μεγαλύτερη κρίση».

Τέλος, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός του 2011 με γενικό σύνολο εξόδων 151.366,20 ευρώ, καθώς και ο προϋπολογισμός της τρέχουσας χρονιάς ύψους 256.324,72 ευρώ. Ψήφισαν 47 και τον διοικητικό απολογισμό ενέκριναν 39 (7 όχι και ένα λευκό), τον οικονομικό απολογισμό 42 (4 όχι και ένα λευκό) και τον οικονομικό προϋπολογισμό 41 (5 όχι και 1 λευκό).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το