Photo Gallery, Τοπικά

Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας και πολιτικός Αργύρης Φιλιππίδης

Ο Αργύρης Φιλιππίδης

 

Απεβίωσε χθες στην Αθήνα ο Αργύρης Φιλιππίδης, αρχιτέκτονας και πολιτικός που άφησε έντονα το στίγμα του στη Μαγνησία. Ειδικά στις Μηλιές, τον τόπο καταγωγής του. Ο Αργύρης Φιλιππίδης ήταν ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, τα έργα του οποίου είναι διαχρονικά και μοναδικά, αλλά και ένας τίμιος πολιτικός, με προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.

Ο Αργύρης Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1924. Ο πατέρας του, Φίλιππος Φιλιππίδης, ήταν από τους πλέον διακεκριμένους οφθαλμιάτρους της εποχής. Καταγόταν από τις Μηλιές. Ένα χωριό που ευεργέτησε ιδιαίτερα. Σπούδασε στο Μετσόβιο αρχιτεκτονική. Ήταν ιδρυτής και μέλος της Πανελλήνιας Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. Άριστος στη δουλειά του και με πρωτοποριακές ιδέες. Τα έργα του μαρτυρούν την πρωτοπορία της σκέψης του.

Το 1964 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου. Δεν εξελέγη και μέχρι το 1967 ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το 1974 εξελέγη βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Στη συνέχεια μαζί με τον Πεσμαζόγλου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΟΔΗΣΟ. Το 1985 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Την πολιτική στην ουσία εγκατέλειψε το 1989, όταν τελείωσε τη θητεία του από το βουλευτικό αξίωμα. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ενεργά με τη διεκδίκηση θέσεων.

Ο Αργύρης Φιλιππίδης βραβεύτηκε για έργα του, που αποτύπωναν την αρχιτεκτονική του Πηλίου. Ήταν από τους λίγους που ασχολήθηκαν, δούλεψαν και προέβαλαν την αρχιτεκτονική του βουνού των Κενταύρων.

Το σπίτι του Κίτσου Μακρή είναι έργο Φιλιππίδη, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο των Μηλεών, που κατασκεύασε δωρεάν, σε οικόπεδο από κληροδότημα του γλύπτη Νικόλα. Δικό του έργο είναι και το κοινοτικό κατάστημα των Μηλεών. Δικό του έργο, που ξεχώρισε για την εποχή, είναι και το ξενοδοχείο «Αλόη», στον Αη-Γιάννη (σήμερα δεν λειτουργεί). Θεωρήθηκε όμως από τα καλύτερα έργα, από αρχιτεκτονικής απόψεως, στη Μαγνησία.

Για 20 περίπου χρόνια ο Αργύρης Φιλιππίδης ήταν η «ψυχή» της βιβλιοθήκης «Κυριαζή» στο Βόλο. Σχεδίασε το κτίριο, δωρεά του Δαμιανού Κυριαζή. Ήταν για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης της βιβλιοθήκης και η συνδρομή του στον εμπλουτισμό της ήταν καθοριστική.

Όσοι τον γνώρισαν, μιλούν για έναν άνθρωπο αξιοπρεπή, ένα κοφτερό μυαλό, με αγάπη για τη δουλειά του, αλλά κυρίως έναν άνθρωπο που του άρεσε η προσφορά.

Ανιδιοτελή το χαρακτηρίζουν, όσοι έζησαν τον Αργύρη Φιλιππίδη…

Ήταν παντρεμένος με τη Λένα Χατζηαργύρη, εγγονή του πρώην Δημάρχου Χατζηαργύρη. Απέκτησαν τρία παιδιά, το Φίλιππο, το Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο. Είναι όλοι τους επιστήμονες.

Τα τελευταία χρόνια ο Αργύρης Φιλιππίδης ζούσε στην Αθήνα, όπου χθες απεβίωσε.

Το στερνό αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι και γνωστοί, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ψηφίσματα για το θάνατό του εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας – το προεδρείο του οποίου θα παραστεί σήμερα στην κηδεία – καθώς και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μηλεών, το προεδρείο επίσης του οποίου θα παραστεί στην νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Γρηγόριος Κωνσταντάς» σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, αναφέρει πως ο Αργύρης Φιλιππίδης ήταν μία σημαντική προσωπικότητα για τη Μαγνησία, το Βόλο, το Πήλιο και τον τόπο καταγωγής του, τις Μηλιές. Διακρίθηκε για το ήθος του, την ευγένειά του, τη διορατικότητά του στις αρχιτεκτονικές μελέτες και το δυναμισμό του. Λάτρεψε με πάθος την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Πηλίου, ασχολήθηκε με τη διατήρηση και την ανακαίνιση των παλιών αρχοντικών και άφησε παρακαταθήκη εκατοντάδες κτίρια (Βιβλιοθήκη Μηλεών, Γυμνάσιο Μηλεών, Δημαρχείο Μηλεών, Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο Μηλεών, Λαογραφικό Μουσείο Κίτσου Μακρή). Πρωτοστάτησε στη δρομολόγηση του τρένου των Μηλεών. Σπούδασε αρχιτεκτονική και ασχολήθηκε με τη μελέτη και επίβλεψη έργων του Δημοσίου και ιδιωτών. Υπήρξε διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και επιβλέπων αρχιτέκτονας του ΕΟΤ στο Πήλιο για τέσσερα χρόνια.

 

Τούλα Κεκάτου

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το