Τοπικά

Περικόπηκε το 50% προνοιακών επιδομάτων

Περισσότερα από το 50% των επιδομάτων Πρόνοιας, που καταβάλλονται στη Μαγνησία, περικόπηκαν μετά τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών
Περισσότερα από το 50% των επιδομάτων Πρόνοιας, που καταβάλλονται στη Μαγνησία, περικόπηκαν μετά τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών

 

Περισσότερα από το 50% των επιδομάτων Πρόνοιας, που καταβάλλονται στη Μαγνησία, περικόπηκαν μετά τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών σε όσους τα ελάμβαναν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), που διένειμαν τα εν λόγω επιδόματα.  Παράλληλα μέχρι χθες δεν είχαν καταβληθεί τα επιδόματα για το τρίτο παιδί και τους πολύτεκνους, που καταβάλλονται μέσω ΟΓΑ.

Τα μισά περίπου προνοιακά επιδόματα που χορηγούνταν σε δικαιούχους στη Μαγνησία μέσω των ΕΛΤΑ, διακόπηκαν κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με στοιχεία των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μετά τις διασταυρώσεις που έγιναν μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η ΓΓΠΣ έκανε διασταυρώσεις των ΑΦΜ και των ΑΜΚΑ των δικαιούχων και αποκαλύφθηκε ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς, λάμβαναν δύο και τρεις φορές επιδόματα… Πρόκειται για τσιγγάνους ως επί το πλείστον, Ρομά, που ελάμβαναν επιδόματα πολυτεκνικά ή τριτέκνων μέσω του ΟΓΑ, ενώ συγχρόνως ελάμβαναν και προνοιακά ως μονογονεϊκές οικογένειες.

Με την προσκόμιση τις περισσότερες φορές ψευδών δικαιολογητικών, ακόμη και πολλών αστυνομικών ταυτοτήτων και την επίκληση της μη γνώσης γραμμάτων, υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις και κατόρθωναν να εισπράττουν μέχρι και 1.300 ευρώ κάθε μήνα…

«500-600 ευρώ έπαιρναν μέσω του ΟΓΑ και άλλα τόσα από τα προνοιακά. Όλα αυτά κόπηκαν τώρα, με τις διασταυρώσεις που έγιναν, διότι δεν μπορούν να έχουν διπλό ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ», δήλωσε στη «Θ» στέλεχος των ΕΛΤΑ Βόλου.

Ορισμένοι από τους Ρομά διαμαρτυρήθηκαν στα ΕΛΤΑ για τη διακοπή της χορήγησης των επιδομάτων, αλλά όταν οι υπάλληλοι του οργανισμού τούς έστειλαν στα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία, μετά δεν υπήρξε άλλη ανταπόκριση…

Παράλληλα μέχρι χθες δεν είχαν καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους τα πολυτεκνικά και επιδόματα τριτέκνων μέσω ΟΓΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4093/2012 που αφορούν στα οικογενειακά επιδόματα:

Από 1/11/2012 καταργήθηκαν:

– Το επίδομα τρίτου παιδιού (177 ευρώ το μήνα), το οποίο καταβαλλόταν για το τρίτο παιδί μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους της ηλικίας του.

– Η ισόβια σύνταξη (102 ευρώ το μήνα)

– Η εφάπαξ παροχή των 2.000 ευρώ, η οποία καταβαλλόταν για τη γέννηση κάθε παιδιού από το τρίτο και μετά.

Από φέτος τα οικογενειακά επιδόματα αντικαθίστανται από το νέο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, το οποίο θα χορηγείται σε όλες τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια.

Λήγουν απογραφές συνταξιούχων χηρείας ΟΓΑ

Λήγει σήμερα η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει σήμερα, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι, αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή, θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του Δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:

-Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα.

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.

-Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.

-Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

-Αντίγραφο επίσημου έγγραφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

-Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:

– Ενήλικα τέκνα.

– Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

– Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω).

– Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ επισημαίνει, ότι εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.

Απογραφή συνταξιούχων ΝΑΤ

Παράλληλα, λήγει σήμερα και η απογραφή δικαιούχων συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ.  Η απογραφή διενεργείται από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και τις κατά τόπους λιμενικές Αρχές. Όσοι δεν απογραφούν μέχρι αυτή την ημερομηνία, θα δουν τη σύνταξή τους να διακόπτεται. Η απογραφή είναι αυτοπρόσωπη και υποχρεωτική, όπως υποχρεωτική είναι και η προσκόμιση από τους συνταξιούχους ή από το νόμιμο πληρεξούσιο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο  των δικαιολογητικών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το