Photo Gallery, Τοπικά

Παρουσίαση του πειράματος CERN στο Βόλο

Στα τέλη Απριλίου σε συνεργασία των Δήμων Βόλου και Ν. Πηλίου


Τα αποτελέσματα του πειράματος CERN σχετικά με τη δημιουργία του σύμπαντος θα παρουσιαστούν στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου στο Βόλο, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου και σε συνεργασία με την αντίστοιχη της πόλης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου και πέρα από τα αποτελέσματα του πειράματος θα παρουσιαστεί και ο επιταχυντής. Για το συντονισμό και τον προγραμματισμό της όλης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση στο Δημαρχείο Βόλου μεταξύ του Δημάρχου κ. Π. Σκοτινιώτη και του ομολόγου του Νοτίου Πηλίου κ. Νικ. Φορτούνα, παρουσία των αντίστοιχων αντιδημάρχων Οικονομικών κ. Νατάσας Οικονόμου και κ. Κων. Παπαμαρκάκη, καθώς και του αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Βόλου κ. Απ. Παντσά.

«Το θέμα της συνάντησης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου «ήταν η πρόταση που έκανε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου να φιλοξενηθεί στην περιοχή η έκθεση του Προγράμματος CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών). Με την πεποίθηση πως το εγχείρημα δεν μπορεί να αποτελέσει καρπό μιας πρωτοβουλίας ενός Δήμου μόνο και επιδιώκοντας η προσπάθεια αυτή να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για ολόκληρη την περιοχή μας ακόμη και περιφερειακά στους υπόλοιπους Νομούς, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου ενώνει τις προσπάθειές της αντίστοιχα με το Δήμο Βόλου και με την αρωγή και υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.

Ο Δήμος Βόλου θα παραχωρήσει από την πλευρά του το χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Βόλου για τη φιλοξενία της έκθεσης και θα στηρίξει με τη συμμετοχή του τη λειτουργία της.

Προχθές για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάνη. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση, αλλά και την ενεργή αρωγή του στο εγχείρημα. Μάλιστα συμφωνήθηκε πως στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου θα αναρτηθεί ειδικός ιστότοπος για το πρόγραμμα με αντίστοιχο πληροφοριακό υλικό ενημερωτικό για τους φοιτητές, αλλά και με τις λεπτομέρειες του προγράμματος εκδηλώσεων κατά την παραμονή της έκθεσης στην περιοχή μας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα πειράματα που γίνονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN, τις μεθόδους, τις μηχανές και τις συσκευές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στην έρευνά τους όπου αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη μεγάλη έκρηξη που γέννησε το σύμπαν, αλλά και τα τεχνολογικά οφέλη και τις εφαρμογές αυτής της έρευνας.

Οι επισκέπτες, επίσης, θα μπορούν να δουν ένα μοντέλο υπό κλίμακα του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC), αλλά και τμήματα των ανιχνευτών που «παρατηρούν» τις κρούσεις των αδρονίων.

Το CERN που εδρεύει λίγο έξω από τη Γενεύη στα γαλλοελβετικά σύνορα, ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα έχει 20 κράτη-μέλη, απασχολεί 2400 άτομα και έχει προϋπολογισμό περίπου 1 δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα. Με το CERN συνεργάζονται περίπου 10.000 επιστήμονες από 608 Πανεπιστήμια και 113 εθνικότητες.

Φιλοδοξούμε η έκθεση να αποδειχθεί ένας πολύ καλός προορισμός για εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία όλης της περιφέρειας και ενημερωτικός προορισμός για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το