Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 30/04/13

Νέο αίμα

Το κενό που άφησε στην τοπική πολιτική σκηνή στο χώρο της ΝΔ ο Θανάσης Νάκος φαίνεται πως κινούνται ορισμένοι να καλύψουν. Το πεδίο δόξης λαμπρό και ήδη δειλά-δειλά κάποιοι φαίνεται πως το σκέπτονται και προβληματίζονται να εκτεθούν. Στην κατεύθυνση αυτή πιέσεις δέχεται ο θεματικός αντιπεριφειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης. Το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση της Συγγρού και μάλλον θα αποτελέσει κι αυτός το νέο αίμα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Μαγνησία.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Λοβέρδος από ΠΑΣΟΚ, Αλαβάνος από ΣΥΡΙΖΑ

Από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντλεί τη δύναμή του το νεοσύστατο κόμμα του Ανδρέα  Λοβέρδου «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα». Από την άλλη το νέο κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου «Σχέδιο Β» αντλεί τη δύναμή του από το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco. Στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται μέτρηση για τους πολιτικούς σχηματισμούς του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αλέκου Αλαβάνου. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 20,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,9%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%, η Χρυσή Αυγή 9,3%, η ΔΗΜΑΡ 3,7% και το ΚΚΕ 4,9%. Στην εν λόγω δημοσκόπηση η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (Ανδρέας Λοβέρδος) συγκεντρώνει ποσοστό 2% και το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου 1,4%. Στην ερώτηση ποιον από τους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 35%, ενώ ο κ. Τσίπρας 21%. Κανέναν από τους δύο λέει το 44%.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Πολλοί υπεράριθμοι

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός στις τάξεις των καθηγητών του Νομού μετά την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και της προώθησης της διαδικασίας των υποχρεωτικών μετατάξεων.

Χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου παρουσίασε διάφορες πτυχές του προβλήματος. Για παράδειγμα οι υπεράριθμοι καθηγητές τώρα αλλά και μετά την αύξηση του ωραρίου, θα ανέλθουν πανελλαδικά κοντά στους 8.000-10.000. Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο αριθμό και αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει, ποια θα είναι η διαχείρισή του.

Θα μετατεθούν ξανά, μολονότι έχουν οργανική θέση, σε άλλες περιοχές, όπως νησιωτικές, που παραδοσιακά έχουν ελλείψεις και προσλαμβάνονται αναπληρωτές; Θα μπουν σε πρόγραμμα κινητικότητας και θα τοποθετηθούν σε άλλο φορέα του Δημοσίου; Η αγωνία κορυφώνεται, όσο πυκνώνουν τα σενάρια μεταξύ των καθηγητών. Πάντως τα πράγματα άλλαξαν και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Φ.Σ.

 

Ρίσκο η απεργία

Πόσο εύκολο είναι να δικαιολογήσει στην κοινωνία η ΟΛΜΕ την έναρξη κινητοποιήσεων μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, επειδή αυξάνεται το ωράριο των καθηγητών κατά δυο ώρες; Καθόλου εύκολο.

Όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά και πριν, πολλοί έλεγαν ότι οι καθηγητές έχουν μικρό ωράριο διδασκαλίας. Μάλιστα το επάγγελμα αυτό ήταν ζηλευτό και γι’ αυτό το λόγο. Το να αυξηθεί το ωράριο κατά δύο ώρες και να πάει κατά μέσο όρο από τις 21 στις 23, αυτό για τον απλό πολίτη δεν σημαίνει τίποτα. Ούτε θα αντιληφθεί επιχειρήματα του στιλ ότι μία διδακτική ώρα ισούται με κάποιες ώρες δουλειάς γραφείου ή ότι οι καθηγητές έχουν και κάποια άλλα διοικητικά καθήκοντα.

Εάν η ΟΛΜΕ πραγματοποιήσει την απειλή της για κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές, πρώτον κινδυνεύει να έχει ελάχιστη συμμετοχή από τους ίδιους τους καθηγητές και εκεί θα γελάσει κάθε πικραμένος. Δεύτερον, θα εξαγριώσει γονείς, μαθητές και όλη την κοινωνία και θα χάσει κάθε διαπραγματευτικό όπλο για τη συνέχεια. Άλλωστε η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας είναι το πιο ανώδυνο μέτρο, σε σχέση με αυτά που έρχονται. Και εκεί θα πρέπει να οχυρώσει τη θέση της.

Φ.Σ.

 

Παροδικά κέρδη

Σε επίπεδο διαδικασίας και αρχικών εντυπώσεων η Κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Όχι μόνο υπερψηφίστηκε και μάλιστα χωρίς απώλειες, αλλά προστέθηκαν στο «τρένο» άλλοι δύο πρώην «γαλάζιοι» βουλευτές, που φαίνεται να επιστρέφουν στο «μαντρί».

Παραταύτα η Κυβέρνηση θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τον πολιτικό της αντίκτυπο στην  κοινωνία, μόνο αν μειώσει την ανεργία και φέρει την πραγματική οικονομία σε μια ανάπτυξη.

Φ.Σ.

 

Ποιοι εισέφεραν περισσότερους φόρους

Στοιχεία που έρχονται να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό ότι η υψηλή φορολογία είναι εμπόδιο για την επιχειρηματική δράση στη χώρα μας έδωσε χθες η Εurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο φόρος επί του εισοδήματος των φυσικών προσώπων αυξήθηκε από 45% το 2000 σε 46% το 2013, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 6,5% (από 44,8% σε 38,3%) και στην ευρωζώνη κατά 3,8% (από 47,1% σε 43,3%). Προκύπτει επίσης ότι, ο εταιρικός φόρος μειώθηκε κατά 14% στην Ελλάδα (από 40% σε 26%), ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8,4% (31,9% σε 23,5%) και στην ευρωζώνη κατά 8,1% (από 34,4% σε 26,5%). Εξάλλου, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκε από 18% το 2000 σε 23% το 2013, όταν στην ΕΕ αυξήθηκε από 19,2% σε 21,3% και στην ευρωζώνη από 18,1% σε 20,4%.

Γ. Τσ.

 

The winner is

Έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ σήμερα στη μια μετά το μεσημέρι, όπου θα ανακοινωθεί ο ορισμός του προσώπου που θα αναλάβει τη γενική διεύθυνση. Εκτός από το όνομα της κ. Ευτυχίας Διομή, που ακούγεται ότι το «ξανασκέφτεται» τόσο η ίδια, όσο και η δημοτική αρχή για πολλούς και διαφόρους λόγους, έντονα «παίζει» και το όνομα του κ. Οικονομίδη, που έχει τον τίτλο του προϊσταμένου ποιοτικού ελέγχου.

Πάντως, για να συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση, βρέθηκε το πρόσωπο που θα οριστεί στη γενική διεύθυνση και αφού βρέθηκε είπαν να το «δέσουνε», να μη τους φύγει.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Θέματα… έκπληξη

Δημοτικό συμβούλιο σήμερα και για τις εισηγήσεις που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση, δεν είχαν ενημερωθεί οι σύμβουλοι μέχρι αργά το βράδυ.

Οι εισηγήσεις των θεμάτων, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Ξηρακιά , θα κατατεθούν σήμερα το πρωί και όποιος προλάβει θα ενημερωθεί και θα διαβάσει. Ειδάλλως θα κοπεί από τις εξετάσεις και θα του μηδενιστεί το γραπτό…

Αυτό δεν είναι δημοτικό συμβούλιο είναι …kinder έκπληξη. Κανένα άδικο δεν έχει η αντιπολίτευση που επαναστατεί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ο κόσμος να χαλάσει…

Μετά τη συνέντευξη που έδωσε χθες στη ΝΕΤ ο πρόεδρος της Κύπρου και παρέθεσε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την ανάπτυξη, στο Δήμο Βόλου αποφάσισαν να μην κάνουν πίσω. Θα πάνε τελικά εκδρομή στην έκθεση της Λευκωσίας στις 20 Μαΐου και η απόφαση τυπικά θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Τέτοια ευκαιρία για προσέλκυση Κυπρίων στη Μαγνησία δεν θα ξαναδοθεί. Στο τμήμα τουρισμού εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για συμμετοχή σε εκθέσεις και ο κόσμος να χαλάσει δεν το αλλάζουν. Ευρηματικοί, δημιουργικοί και κυρίως …οικονομικοί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Από την κορυφή

Άρση της βουλευτικής ασυλίας για όλες τις μορφές αδικημάτων, υποχρέωση κατάθεσης πόθεν έσχες για πολιτειακούς αξιωματούχους, πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος για να καθορίζονται επακριβώς και διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διωχθεί ποινικώς, περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και θεσμών που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Με απλά λόγια, ο εκσυγχρονισμός στην Κύπρο ξεκινά από την ηγεσία της χώρας. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος …

Γ. Τσ.

 

Επιτέλους

Επιτέλους το Δημόσιο άρχισε να πληρώνει τα χρέη του προς τους ιδιώτες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο με το ρυθμό αποπληρωμής που έχει υιοθετηθεί μπορεί να δώσει ανάσα στην χειμαζόμενη από έλλειψη ρευστότητας αγορά.

Περιοριζόμαστε μόνο να σημειώσουμε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου περιορίστηκαν το Μάρτιο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 7,903 δισ. ευρώ έναντι 8,198 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Ταυτόχρονα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν κάθετη πτώση και διαμορφώθηκαν σε 244,5 εκατ. ευρώ το Μάρτιο έναντι 662 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο. Από αυτά τα 244 εκατ. ευρώ τα 161,1 εκατ. αφορούν σε άμεσους φόρους και τα 69 εκατ. ευρώ σε έμμεσους.
Γ. Τσ.

Ανοιχτό το θέμα

Μπορεί να μη συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή η διάταξη που αφορούσε στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ, που θα σήμαινε «μαχαίρι» στις συντάξεις της τάξης του 35%, η Κυβέρνηση φροντίζει να κρατά το θέμα ανοιχτό. Μάλιστα χθες στην εφημερίδα «Ημερησία» φιλοξενήθηκαν δηλώσεις «κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών», σύμφωνα με τις οποίες «η αποκατάσταση της ανταποδοτικότητας εισφορών και παροχών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ παραμένει στο τραπέζι».

Ουσιαστικά τα στελέχη αυτά προεξοφλούν την επαναφορά – ακόμη και με παρέμβαση της τρόικας ! – της επίμαχης τροπολογίας Βρούτση που καταργούσε, για τους νέους συνταξιούχους, τις «προνομιακές», σε σύγκριση με το καθεστώς του ΟΑΕΕ, συντάξεις.

Μπορεί χθες να εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, αλλά τα δεινά δεν φαίνεται να έχουν τέλος για εργαζόμενους και εν προκειμένω για συνταξιούχους. Το ζήτημα είναι πόση αντοχή υπάρχει ακόμη.

Γ. Τσ. 

 

Συσπείρωση

Επιχείρηση συσπείρωσης ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Δημοκρατία. Ήδη, φαίνεται να δημιουργείται κλίμα για την επιστροφή κάποιων βουλευτών που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια επανένταξης κάποιων στελεχών της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Χθες ανακοινώθηκε ότι επανεντάχθηκαν στη ΝΔ τέσσερα στελέχη από τη Θεσσαλονίκη, δύο από τα οποία ήταν στο παρελθόν υποψήφιοι βουλευτές, ένα ήταν επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗ.ΣΥ.

και ένα μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της ΔΗ.ΣΥ. στη Θεσσαλονίκη.

Γ. Τσ. 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το