Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 23/05/13

Το ΑΡΤ, το ΕΣΡ και ο ΛΑΟΣ

Πανελλαδικά θα μπορεί να εκπέμπει το τηλεοπτικό κανάλι ΑΡΤ του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το ΕΣΡ. Αυτές τις ημέρες γίνεται συζήτηση για επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη στο «μαντρί», ωστόσο η απόφαση του ΕΣΡ για πανελλαδική εκπομπή του ΑΡΤ, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη διάλυση του ΛΑΟΣ, αφού μέσω της μικρής οθόνης θα προβάλλεται. Πάντως οι φήμες για τον κ. Καρατζαφέρη πληθαίνουν, καθώς άλλες τον φέρουν υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη ΝΔ, κόντρα στη Χρυσή Αυγή.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Χοάνη…

Περίπου 11,3 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του εταιρείες από το Ελληνικό Δημόσιο και τα κοινοτικά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο… Ωστόσο τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και για τη διαδρομή από Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη χρειάζονται 6 ώρες… Όσες και πριν 20 χρόνια. Οι συρμοί δεν τρέχουν με ταχύτητες πάνω από 140 χιλιόμετρα, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν πάλι από το φθινόπωρο…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Πίσω από τα Τρίκαλα

Στα βήματα του Δήμου Τρικκαίων ο Δήμος Βόλου. Με ξυστές κάρτες θα πληρώνεται η στάθμευση του οχήματος στην πόλη, όπως γίνεται εδώ και χρόνια στον άλλο θεσσαλικό Δήμο. Μόνο που στα Τρίκαλα έχουν φύγει πλέον από τις ξυστές κάρτες και έχουν φθάσει στα μηνύματα μέσω κινητών…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Πιο ρεαλιστές

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σύμφωνα με έρευνα εννιά στους δέκα γονείς στην Ελλάδα θα ήθελαν τα παιδιά τους να γίνουν αγρότες. Στην εποχή της κρίσης και της κατάρρευσης των βεβαιοτήτων, το πτυχίο έχει πάψει να αποτελεί μοναδικό προσόν για την εξεύρεση μιας εργασίας. Οι δύσκολες συνθήκες κάνουν τους ανθρώπους πιο ρεαλιστές. Και ο πρωτογενής τομέας με τις ανεξάντλητες δυνάμεις του παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία για τους νέους για να έχουν μια ομαλή επαγγελματική πορεία.

Δεν είναι εύκολος ο αγροτικός τομέας, αλλά, αν υπάρχει θέληση, μπορούν να προκύψουν πολλά. Άλλωστε οι γονείς εκτιμούν ότι η περιφέρεια προσφέρεται και για συνδυασμό του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, αλλά και τον πολιτισμό. Διαβλέπουν πλούσιο πεδίο δράσης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από ένα νέο, σε όρεξη, γνώση και δημιουργικότητα, ανθρώπινο κεφάλαιο.

Φ.Σ.

 

Αλλάζει το κλίμα

Τα θετικά νέα έρχονται για πρώτη φορά και για την πραγματική οικονομία, καθώς αύξηση γύρω στο 8% παρουσίασαν οι προσλήψεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012. Τέτοια εξέλιξη δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και τρία χρόνια, ενώ φαίνεται πως οι προσλήψεις αφορούν στην πλήρη απασχόληση και όχι τη μερική.

Το κλίμα αρχίζει να αλλάζει και στην οικονομία κάποια πράγματα είναι και θέμα ψυχολογίας. Ας ελπίσουμε ότι με την έλευση των τουριστών, τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα στην αγορά εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές συνδυάζονται και με τη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος για τη χώρα μας, η οποία ξαναμπαίνει στο γεωπολιτικό χάρτη. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα εστέφθη από επιτυχία και φανέρωσε ότι θέλουν την Ελλάδα ως πύλη των προϊόντων τους για την Ευρώπη. Και δεν είναι καιρός για να χάνονται τέτοιες ευκαιρίες.

Φ.Σ.

 

Αδικήθηκαν

Όσοι επέλεξαν τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, ήταν οι τυχεροί της υπόθεσης, καθώς εξετάστηκαν σε θέματα πιο εύκολα από πέρυσι. Αντίθετα οι υποψήφιοι των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας ατύχησαν.

Γιατί, όμως το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τέτοιες ανισότητες; Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας είναι κοινό για όλους τους υποψήφιους, άσχετα αν κάποιος επιλέξει τα Μαθηματικά ή τη Βιολογία. Και έτσι αντίστοιχη θα έπρεπε να ήταν η επιλογή θεμάτων, ώστε όλοι να γράψουν σε ίδιας δυσκολίας θέματα.

Φ.Σ.

 

Οι νεφροπαθείς

Έντονος προβληματισμός εκφράζεται από τον τοπικό σύλλογο νεφροπαθών, καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου έχει ανάγκη από επιπλέον ιατρικό προσωπικό. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Γιαννάκος επικοινώνησε χθες με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας που ούτε λίγο ούτε πολύ του είπε ότι η κάλυψη του κενού μπορεί να γίνει μόνο αν βρεθεί κάποιος γενικός παθολόγος στα Κέντρα Υγείας του Νομού και μετακινηθεί στο «Αχιλλοπούλειο».

Με αυτά τα δεδομένα η Μονάδα θα συνεχίσει να διαθέτει μόλις τρεις γιατρούς, ενώ δεν υπάρχει «φως» και από την πρόσληψη κάποιου επικουρικού γιατρού.

Ωστόσο οι νεφροπαθείς αγωνιούν για το τι θα γίνει και πώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

Φ.Σ.

 

Η πόλη δεν είναι «μαγαζί»

Το Επιχειρηματικό δεν είναι «Πανόραμα». Το αποτέλεσμα της προετοιμασίας θα πρέπει ωστόσο να απασχολήσει τους διοργανωτές για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και την επόμενη χρονιά, εφόσον υλοποιηθεί η έκθεση και δεν απαξιωθεί.

Δεν θα σταθούμε στη διοργάνωση, αλλά στο γεγονός ότι δίπλα από το Εκθεσιακό Κέντρο στήθηκε ένα λούνα παρκ χωρίς καμία άδεια.

Ο διοργανωτής της έκθεσης και εμπνευστής της ιδέας για «αναβάθμισή» της με την ύπαρξη ενός λούνα παρκ υποστήριξε επίσημα ότι έλαβε το «πράσινο φως» από το Επιμελητήριο και στα λεγόμενά του δεν υπήρξε πειστικός αντίλογος. Το δεδομένο ότι δεν είχε στα χέρια του καμία άδεια, ενώ κανείς δεν έσπευσε να του την εξασφαλίσει, θα το αντιπαρέλθουμε …

Εάν ισχύουν στο ακέραιο όσα ο διοργανωτής της έκθεσης υποστήριξε, στο Επιμελητήριο έχουν σοβαρό πρόβλημα αντίληψης λειτουργίας της πόλης, μιας και νομίζουν πως είναι προσωπικό τους μαγαζί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Συνεχίζεται…

Τη «νύφη» με την παράνομη λειτουργία του λούνα παρκ δεν θέλει να «πληρώσει» ούτε ο διοργανωτής της έκθεσης Επιχειρηματικό Πανόραμα, αλλά ούτε το Επιμελητήριο.

Ο διοργανωτής υποδεικνύει ως «ηθικό αυτουργό» τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, που προφανώς δεν κλήθηκε μόνος του στο Βόλο και στρέφεται και κατά του Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο στρέφεται κατά του διοργανωτή και το «γαϊτανάκι» για το «παζάρι» που στήθηκε, συνεχίζεται.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ας σπεύσουν…

Μπορεί η μεγάλη διαρροή νερού στο φράγμα Παναγιώτικο να μη χαρακτηρίζεται στην παρούσα φάση ανησυχητική, καθώς η στάθμη στον ταμιευτήρα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, ωστόσο θα πρέπει άμεσα να γίνει ο έλεγχος από ειδικούς εμπειρογνώμονες, που προανήγγειλε χθες η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Γιατί, κάποια στιγμή με τις λιγοστές φετινές βροχοπτώσεις και ένα θερμό ενδεχομένως καλοκαίρι να προκύψει πρόβλημα λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, με απρόβλεπτα επακόλουθα. Ας το λάβουν αυτό υπόψη τους οι αρμόδιοι και ας σπεύσουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο τόσο για τη διαρροή, όσο και για τη ρηγμάτωση…

Γ.Ξ.

 

Λάθη…

Τις διαπιστώσεις της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των αλιευτικών καταφυγίων Αη-Γιάννη και Χορευτού επιβεβαίωσαν καθηγήτριες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πραγματοποιώντας αυτοψία το περασμένο Σάββατο στις υποδομές. Οι δύο ακαδημαϊκοί, οι οποίες είναι συνεργάτριες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουτζούρη, διαπίστωσαν σωρεία λαθών και αστοχιών στη χωροθέτηση και την κατασκευή των λιμενικών υποδομών. Επιτακτική χαρακτηρίζεται πλέον η ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στα καταφύγια ή κατασκευής τους από την αρχή, όπως τουλάχιστον από το Δήμο προκύπτει. Η κεντρική διοίκηση οφείλει επιτέλους να εξετάσει το ζήτημα και να συνδράμει τη Δημοτική Αρχή στην προσπάθειά της να πετύχει την ένταξη των απαιτούμενων μελετών και έργων στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Αη-Γιάννης και Χορευτό στηρίζονται κατά πολύ στον τουρισμό και δεν επιτρέπεται τα λιμάνια τους να είναι υπό κατάρρευση. Η τρέχουσα τουριστική περίοδος χάθηκε. Ας σπεύσουν στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να μη χαθεί και η επόμενη.

Β.Κ.

 

Στήριξη

Δύο περίπου εβδομάδες πριν η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου απέστειλε υπόμνημα διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την απένταξη του αποχετευτικού των Καλών Νερών. Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στους ευρωβουλευτές, τους βουλευτές του Νομού και φορείς της Μαγνησίας, τη στήριξη των οποίων ζητεί ο Δήμος. Ωστόσο, μέχρι και χθες τουλάχιστον, όπως προκύπτει από το Δήμο, μόνο ορισμένοι βουλευτές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Δημοτικής Αρχής και επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το δήμαρχο κ. Νίκ. Φορτούνα προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά. Από τους υπόλοιπους βουλευτές και τους φορείς απόλυτη σιωπή, με την αντίδρασή τους να αναμένεται. Σιωπή και από τους ξενοδόχους και τα Επιμελητήρια, που γνωρίζουν ότι με καθαρό τον Παγασητικό, από τη λειτουργία του αποχετευτικού των Καλών Νερών, θα τονωθεί ο τουρισμός και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. Σιωπή και από τις οικολογικές οργανώσεις. «Οι οικολόγοι ενδιαφέρθηκαν για τον Αλατά, αλλά δεν ενδιαφέρονται για τον Παγασητικό» σχολιάζουν με νόημα στο Δήμο και αναμένουν…

Β.Κ.

 

Μετά το σχολείο, τι;

Τι απογίνονται τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες, όταν τελειώνουν το σχολείο; Στη Μαγνησία είναι ευχάριστο που λειτουργούν σχολεία και εκπαιδευτικές δομές, μέσω των οποίων οι μαθητές αυτοί καταρτίζονται επαρκώς, αποκτούν σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις σε αρκετούς τομείς.

Και όταν φτάνουν στο τέλος της σχολικής τους ηλικίας είναι νέοι που θέλουν να μετατρέψουν σε πράξη αυτά που έμαθαν. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου, εκεί αποσκοπούσε, να τονιστεί δηλαδή η ανάγκη της δημιουργίας συνθηκών εύρεσης εργασίας και απασχόλησης γι’ αυτά τα άτομα. Και σε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να κινηθούν αποτελεσματικά και άμεσα.

Φ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το