Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 20/6/2013

Επιτέλους

Μια απόφαση που αναμενόταν χρόνια, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια. Ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει στην κατεδάφιση ρυμοτομούμενων κτισμάτων της οδού Αλαμάνας.

Από την ώρα που εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις για τη διάνοιξη τμήματος της οδού,

το οποίο βρίσκεται μεταξύ των οδών Δημητσάνης και Ιερολοχιτών, για τη διάνοιξη της οδού απαιτείται κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων (ρυμοτομούμενων) και περιφράξεων και η συγκεκριμένη ενέργεια κρίνεται αναγκαία και επείγουσα για κυκλοφοριακούς λόγους δεδομένης της εγγύτητας σε σιδηροδρομική διάβαση.

Η υπόθεση της διάνοιξης δεν είναι απλώς η καταβολή των αποζημιώσεων και η κατεδάφιση. Είναι η ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που κράτησε χρόνια. Θυμίζουμε ότι τις αποζημιώσεις, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν τις προχώρησε μέσα στο προβλεπόμενο από το Νόμο 18μηνο, και δημιούργησε βάσιμο κίνδυνο να ανατραπεί η διαδικασία και να ξεκινήσει νέα, με δικαστήρια από την αρχή, για καθορισμό νέας τιμής μονάδος.

Η υπόθεση, που βρισκόταν στον «αέρα», με τις υπηρεσίες να μη γνωρίζουν πριν ένα χρόνο ποιους είχαν πληρώσει, τελικά κλείνει, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του αντιδημάρχου Ν. Μόσχου με τους τελικούς δικαιούχους. Με την απόφαση ορίζονται και οι υπάλληλοι που φέρουν την ευθύνη να διεκπεραιώσουν άμεσα τις εργασίες. O αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μόσχος τόνισε χθες όταν ρωτήθηκε για την απόφαση ότι θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις, για το θέμα, τις επόμενες ημέρες ενώ δεν διευκρίνισε και την ακριβή ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

ΚΑΤ. ΤΑΣ


Τα δώρα του πρωθυπουργού

Η θαλαμηγός του εμίρη του Κατάρ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, βρίσκεται στη Σκιάθο, αραγμένη στις Κουκουναριές, με επιβάτη τον πρωθυπουργό της χώρας Χαμάντ Μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη έξοδος ήταν για φαγητό στο Skiathos Palace.

Οι καταδεκτικοί και ευχάριστοι, όπως χαρακτηρίζονται, συνεργάτες του πρωθυπουργού δέχονται στο όγδοο μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου, επισκέπτες από διπλανές θαλαμηγούς, που θέλουν να επισκεφθούν το πλοίο, στους οποίους χαρίζουν ρολόγια, όπως συνέβη στην ταινία με τη Βλαχοπούλου…

Υπήρξαν και αυτοδιοικητικοί που έσπευσαν να γνωρίσουν τον υψηλό επισκέπτη με τις ανθοδέσμες ανά χείρας, αλλά δεν έγινε γνωστό εάν έλαβαν το δωράκι τους και εάν τελικά το έλαβαν αν ήταν αδιάβροχο, κατάλληλο για κατάδυση, από ανοξείδωτο ατσάλι κ.λπ.

Ο πρωθυπουργός που έχει αποχωρήσει από το νησί και η οικογένειά του δεν κυκλοφορούν στη Σκιάθο. Βόλτα η οικογένεια έκανε μόνο χθες το απόγευμα, καθώς συνηθίζουν να επισκέπτονται παραλίες με τα ταχύπλοα που διαθέτει η θαλαμηγός.

Αυτό που διαψεύδεται από πολλές πηγές στη Σκιάθο, χωρίς να αποκλείεται κιόλας, είναι ότι ο υψηλός επισκέπτης αναζητεί μέσω συνεργατών του τιμές γης για αγορά ακινήτων.

«Λέγονται υπερβολές, αλλά το περίεργο είναι ότι έχουν παραμείνει μια εβδομάδα. Δεν ακούστηκε τίποτα για αγορές» τονίζουν οι γνωρίζοντες… τα πάντα στο νησί.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Ελάχιστες μεταθέσεις

Οι επιπτώσεις της αύξησης του διδακτικού ωραρίου στους καθηγητές φάνηκαν αμέσως. Ελάχιστες ήταν οι μεταθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικά στη Μαγνησία μετατέθηκαν έξι-επτά καθηγητές. Αντιθέτως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μεταθέσεις κινήθηκαν σε κανονικούς ρυθμούς. Στο Νομό έρχονται γύρω στους 90 δασκάλους και νηπιαγωγούς και θα είναι εσαεί κοντά στις οικογένειές τους.

Όσο για τους καθηγητές, θα υπομένουν…

Φ.Σ.

 

 Άλλες τακτικές

Σχέδιο «Αθηνά», ορθολογισμός των πόρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μείωση κόστους με το κλείσιμο Τμημάτων. Ωραία όλα αυτά. Και τελικά πού καταλήγουμε;

Να φυτευτεί στα ξαφνικά ένα νέο Τμήμα στη Λαμία, το Πληροφορικής. Χρειαζόταν; Θα φανεί στα επόμενα χρόνια.

Πάντως οι κακές γλώσσες λένε ότι ήταν το αντίδοτο στην τοπική κοινωνία της Φθιώτιδας για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Πάντως αυτό δεν είναι τακτική από το υπουργείο Παιδείας, δηλαδή από τη μια να κλείνει Τμήματα και από την άλλη να ιδρύει Τμήμα ΑΕΙ που στο κάτω-κάτω δεν ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Φ.Σ.

 

 Μείωση προσέλευσης

Μέχρι και τώρα οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται, και δικαίως, επειδή ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί να τους εξοφλήσει. Με τη μείωση, όμως, της προσέλευσης ασθενών στα φαρμακεία λόγω της κρίσης, θα ασχολούνται περισσότερο με αυτό το ζήτημα παρά με τον ΕΟΠΥΥ. Γιατί, αν δεν έρθει ο πελάτης για να αγοράσει φάρμακο, δεν θα υπάρχει και απαίτηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν πως η προσέλευση των ασθενών στα φαρμακεία έχει μειωθεί μέχρι και 50%. Και όλο και βαθαίνει το πράγμα…

Φ.Σ.


Η Εστία

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πάλι στα ίδια μένουμε. Δηλαδή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει μια Φοιτητική Εστία με μόλις 40 δωμάτια που προσφέρονται αποκλειστικά για τους πρωτοετείς. Και είναι άσχημη εξέλιξη για την τοπική κοινωνία να μην έχουν μαζευτεί οι αρμόδιοι φορείς και να προωθήσουν μια λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Παλιότερα ακουγόταν ότι θα δίνονταν για Εστία οι εγκαταστάσεις των ξενώνων στη Νέα Ιωνία που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το θέμα δεν προχώρησε και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη πρωτοβουλία. Αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες και έχουν δίκιο οι φοιτητές να διαμαρτύρονται.

Φ.Σ.


Θετικά στοιχεία

Θετικά είναι τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», που επικαλείται στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το πρώτο πεντάμηνο υπάρχει αύξηση των αφίξεων κατά 18,36%. Το στοιχείο αυτό αποτελεί πραγματικά μήνυμα… απογείωσης του τουρισμού. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος της τουριστικής περιόδου τα στοιχεία θα είναι ακόμη πιο θετικά.

Γ. Τσ.


Μαγικές λύσεις

δεν υπάρχουν

Προβληματίζεται λέει η τρόικα με την «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς έχει διαπιστώσει πως φέτος το δημοσιονομικό κενό προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας τις αποφάσεις που έχουν προηγηθεί, με τις περικοπές στις συντάξεις και στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δηλαδή, αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, πόσο θα ήταν η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών φορέων;

Και αφού διαπιστώνεται ότι τα Ταμεία βουλιάζουν τι μέτρα λαμβάνονται; Απ’ ό,τι ξέρουμε κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για μείωση της ανεργίας, ενώ η ανασφάλιστη εργασία, όπως και η μερική απασχόληση, όλο και αυξάνονται.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αύξηση των εσόδων των Ταμείων, αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι και πάλι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι.

Γ. Τσ.

 

 Ζητούμενο το φάρμακο

Για μια ακόμη φορά, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη αδιαφάνεια και σπατάλη στον τομέα της Υγείας. Το ίδιο έκανε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λυκουρέντζος, μιλώντας χθες σε ημερίδα, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ χρεώνεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ, επισημάνθηκε στην ημερίδα, με θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας». Αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό διατίθεται προς 1.000 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο. Ζητούμενο είναι το φάρμακο που θα γιατρέψει την ασθένεια και στον τομέα της Υγείας.
Γ. Τσ.

 

Οι εξηγήσεις και ο «ταχυδρόμος»

Την αντίδραση του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου προκάλεσαν οι «εξηγήσεις» και οι «ερμηνείες» επί της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ, που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιο οδηγίες ως προς την εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του και πως αυτές ενδεχομένως προέρχονται από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους.

Ανακοίνωση για το θέμα που δημιουργήθηκε με το δημοσίευμά του υπό το τίτλο «Νέες διευκρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου», μετά τη διευκρίνιση του τελευταίου ότι δεν έδωσε ο ίδιος οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής για την ΕΡΤ, έδωσε το ΑΜΠΕ.

Το δημοσίευμα είναι προϊόν ρεπορτάζ και φέρει υπογραφή συντάκτη μας, τον οποίο περιβάλλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας πως «η μη δημοσιοποίηση θα συνιστούσε καθαρή λογοκρισία, κάτι που αντίκειται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». Καταλήγοντας μάλιστα τονίζει: «Εξάλλου, για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος…».

Γ. Τσ.

 

 

Με ποιο στόχο;

Ακόμη και έμπειροι εργατολόγοι της πόλης, δυσκολεύονται να εντοπίσουν στόχευση και προσδοκώμενο αποτέλεσμα στην έφεση που κατατέθηκε από εργαζόμενους κατά της πρωτόδικης απόφασης Δικαστηρίου του Βόλου που απέρριψε αίτημά τους για την πτώχευση της εταιρείας ΜΕΚ.

«Ακόμη κι αν οι οφειλές δεν είναι 4.000 – 5.000 ευρώ, αλλά υποθετικά πολλαπλάσιες, οι εργαζόμενοι ακόμη κι αν δικαιωθούν στο Εφετείο με την αίτηση πτώχευσης, θα έχουν πετύχει το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, η οποία θα τεθεί σε εκκαθάριση με το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς να κατατάσσονται προνομιακά στον πίνακα πιστωτών. Δηλαδή ούτε επιχείρηση θα υπάρχει να διεκδικήσουν με άλλα νομικά μέσα τα όποια οφειλόμενα, ούτε και στην εκκαθάριση θα καταταγούν προνομιακά.

Απλά θα εγγράψουν, κάτω από το λουκέτο της Χαλυβουργίας Ασπροπύργου, ένα ακόμη επίτευγμα-λουκέτο της μοναδικής αντίληψης που έχουν για τον αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο» σχολιάζουν οι ειδικοί με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις συνδικαλιστών.

Α.Φ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το