Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 18/6/2013

Εκλογές…φοιτητικές

Γύρω στους 500 ήταν οι καθηγητές που δεν προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στην τοπική ΕΛΜΕ. Η αποχή άγγιξε το 30%, ενώ πριν δύο χρόνια ήταν στο 20%. Συμπέρασμα; Όλο και περισσότεροι καθηγητές απομακρύνονται από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Για διαφόρους λόγους.

Μόνο μη φτάσουν να έχουν ποσοστά φοιτητικών εκλογών…

Φ.Σ.

 

 

Κρατήθηκε

Το να διατηρείς την πρωτιά παρά το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις εξελίξεις για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και το κόστος των κυβερνητικών επιλογών, είναι αναμφίβολα κάτι σημαντικό. Η ΔΑΚΕ στις εκλογές για την ΕΛΜΕ Μαγνησίας μπορεί να έχασε έξι ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, ενώ είχε και δέκα μονάδες διαφορά από τη δεύτερη παράταξη, η οποία πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία με τη σειρά της σημείωσε μεγάλη αύξησε στις δυνάμεις της.

Προφανώς η ΔΑΚΕ κρατήθηκε και επειδή την τελευταία διετία, όπου είχε την κυριαρχία στην τοπική ΕΛΜΕ, υπήρξε παραγωγή έργου.

Φ.Σ.

 

 

Σκιές

Η αποτυχία για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς και ο τουλάχιστον προβληματικός χειρισμός στο θέμα της ΕΡΤ, δημιουργεί σκιές στην πορεία της κυβέρνησης. Εκεί που έδειχναν κάποια πράγματα να είχαν μπει στο αυλάκι, ξανά η αναστάτωση και η αβεβαιότητα επανήλθαν στην επικαιρότητα. Ωστόσο οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών, τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών και υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων. Στέλνουν το δικό τους μήνυμα αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης.

Φ.Σ.

 

 

Κλονισμός

Κλονισμός στην τρικομματική κυβέρνηση. Με αιτία το θέμα της ΕΡΤ. Ουσιαστικότερα, όμως, αιτία είναι το ζήτημα να απολυθούν 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλος του μηνός. Αν δεν ήταν η ΕΡΤ, θα ήταν άλλοι φορείς και οργανισμοί που θα αποτελούσαν τη δεξαμενή για τις απολύσεις.

Μόνο που τότε ίσως να μην απεργούσαν όλα τα ΜΜΕ για συνεχείς ημέρες. Η κυβέρνηση δεν υπολόγισε και αυτήν την παράμετρο βάζοντας το μαχαίρι στην ΕΡΤ.

Σε κάθε περίπτωση το κοινωνικό κόστος για άνθρωπο που απολύεται είναι δυσβάσταχτο και κανείς δεν το θέλει. Από την άλλη, όμως, διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς τόλμη δεν λογίζονται. Και μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έπαιζαν καθυστερήσεις…

Φ.Σ.

 

 

Με διπλή ιδιότητα

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρώτος που ανταποκρίθηκε από την κυβέρνηση στην επιστολή διαμαρτυρίας της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αιφνιδιαστική ίδρυση του Τμήματος Πληροφορικής, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος ήρθε στο Βόλο την περασμένη Παρασκευή και συζήτησε με την Πρυτανική Αρχή για όλα τα εκκρεμή θέματα που σχετίζονται με το Τμήμα, όπως διδάσκοντες, εξοπλισμός, υποδομές. Άλλωστε εκτός από αναπληρωτής υπουργός, από τον οποίο ορίζονται και οι πιστώσεις, είναι και βουλευτής Φθιώτιδας. Και το Πανεπιστήμιο επεκτείνεται πλέον και στη Φθιώτιδα έχοντας εκεί δύο Τμήματα.

Άρα με διπλή ιδιότητα αφίχθη στο Βόλο ο κ. Σταϊκούρας και έδωσε διαβεβαιώσεις. Αρκεί να εφαρμοστούν…

Φ.Σ.

 

 

Σκοταδιστές…

Πλην ορισμένων Παοκτζήδων, το μαύρο στην ΕΡΤ, φαίνεται πως προκάλεσε αντιδράσεις. Τη μαυρίλα της κόλασης ένιωσε ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος όταν χάθηκε το σήμα της ΕΡΤ και μαύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε μήνυμά του στο πρόγραμμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, σημειώνει ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε του θυμίζει το παλιό ρητό πονάει μάτι βγάζει μάτι. «Αντί να βάλουμε φάρμακο στο πονεμένο μάτι, το βγάζουμε. Όμως δεν υπάρχει καλύτερο μάτι, υπάρχει μόνο το γυάλινο μάτι». Προσθέτει πως η μαύρη οθόνη του θύμισε το μαύρο του φασισμού, το μαύρο των Μελανοχιτώνων του Μουσολίνι.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο ευρωβουλευτής, επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, δήλωσε αιφνιδιασμένος. «Το να ρίχνει κανείς «μαύρο» στο σήμα της δημόσιας τηλεόρασης δεν ταιριάζει στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία».

Δεκαπέντε βουλευτές και στελέχη της Αριστεράς στη Γερμανία εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ κάνοντας λόγο για δικτατορικές πρακτικές.

«Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ στοχεύει στο φίμωμα κριτικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτά, μέχρι τώρα, τα γνωρίζαμε μόνον από δικτατορίες» αναφέρουν τα στελέχη της γερμανικής Αριστεράς.

Κανείς όμως δεν μοιράζεται τον πόνο του Πανούλη.

Είχε στείλει τις ζωγραφιές του με τους τρισδιάστατους ορίζοντες στο «Ουράνιο τόξο» κι ακόμη περιμένει απάντηση…

Α.Φ.

 

 

Ας μιλήσουμε ανοιχτά

Η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ και οι Ενώσεις τις εφημερίδες και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Θα μπορούσε ίσως ο κόσμος να ευγνωμονεί και τους δύο…

Αυτή η πρωτοφανής βία εκ μέρους της κυβέρνησης συνοδεύτηκε από τη βία των συνδικαλιστικών οργάνων, που αποφάσισαν να οδηγήσουν την ενημέρωση, τα Μέσα και τις ίδιες τελικά τις Ενώσεις στα «βράχια», με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις αν κάτι οφείλουν, μετά το «βατερλό» των κινητοποιήσεων που «έσπασαν» αμέσως, με τις ευλογίες της ΠΟΕΣΥ, η οποία επέτρεπε τη λειτουργία μόνο «ταξικών» Μέσων, είναι να συζητήσουν το θέμα της ΕΡΤ ανοιχτά, χωρίς προσχήματα, υποκρισίες και ταμπού. Και το επισημαίνουμε γιατί η υποκρισία περίσσεψε σε πολλά επίπεδα, όλες τις ημέρες που εκτυλίσσονται τα γεγονότα.

Πολλοί από εμάς σίγουρα θα θέλουν να αλλάξουν πολλά στην ΕΡΤ για την οποία απεργήσαμε και αδυνατούμε να υπερασπιστούμε λογικές που θέλουν να μην αλλάζει τίποτα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Και οι παθογένειες είναι «βουνό», όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, ακόμη και στη δική μας τοπική και θεσσαλική ΕΡΤ.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

 

Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν

Άκουσα ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από ολόκληρη τη Θεσσαλία, που για λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, φέρουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα, να έχουν αισθανθεί ιερή αγανάκτηση που η κυβέρνηση προσβλητικά τους αποκάλεσε «ιερές αγελάδες».

Διαφωνώ ριζικά με τις κυβερνητικές τακτικές, αλλά αναρωτιέμαι πώς αλλιώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς κάποιον που εργάζεται δύο ή τρεις ώρες ημερησίως και αποκαλεί εργασία, αυτό που στην ουσία έχει μετατρέψει σε «πάρεργο». Πώς μπορεί να αποκαλέσει κανείς κάποιον που στη δημόσια υπηρεσία του πηγαίνει στις 11.-11.30 το πρωί και μετά ζητεί τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων της Μαγνησίας, που δουλεύουν κανονικό οχτάωρο-δεκάωρο, με το μισό μισθό, για να αποφευχθεί η απώλεια της «θεσάρας» του και δευτερεύοντος το πλήγμα που δέχεται η δημοκρατία.

Πόσο δημοκρατικό όμως είναι αλήθεια να κοροϊδεύεις χρόνια ολόκληρα τον κόσμο και να εισπράττεις αξιοσέβαστους μισθούς;

Κι όμως αυτή η συμπαράσταση που ζητήθηκε δόθηκε αυτονόητα, απλόχερα και αυθόρμητα από το δημοσιογραφικό κλάδο γιατί τα πάντα σκέπασε απροσδόκητα το «μαύρο».

Καλό όμως θα ήταν αυτές οι φωνές, που πήραν τα μικρόφωνα στα χέρια και κάνουν δηλώσεις στα κανάλια ως ξεπεσμένοι «σταρ», με στόχο να γραφτούν στην ιστορία ως οι «τελευταίες φωνές της ΕΡΤ», να σταματήσουν να μας δουλεύουν. Διαρρηγνύει τη λογική να βλέπεις ανθρώπους που προκλητικά πορεύτηκαν και αργά θυμήθηκαν να υπερασπιστούν την εργασία τους, να μην αφήνουν ξαφνικά από τα χέρια τους μικρόφωνα και να μπαίνουν μπροστάρηδες σε κομματικές πορείες. Γέλια προκαλεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν δούλευαν τον «καλό καιρό» και τώρα πιάνουν «στασίδι» στο στούντιο και το Σαββατοκύριακο! Το τι ακούσαμε το Σαββατοκύριακο, σε πανθεσσαλικό δίκτυο το Σαββατοκύριακο, ήταν κάτι το απερίγραπτο…

Ας μη λένε τίποτα πια.

Ας αφήσουν άλλους, συνεπείς εργαζόμενους της ιστορικής παράγκας, να μιλήσουν. Υπάρχουν και αυτοί, αλλά δεν έχουν φωνή, παρά μόνο αγανάκτηση.

Δεν αισθάνομαι ότι θίγω κανένα συνάδελφο για τον απλό λόγο ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν συνάδελφοι όσοι απλά περιφέρονται ασκόπως φέροντας δημοσιογραφικό «τίτλο».

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ψάχνονται

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε, τα αποτελέσματα πιστοποιήθηκαν και τώρα ψάχνουν για γραμματέα.

Ακόμη και όσοι ενδιαφέρονταν στο πρόσφατο παρελθόν να καταλάβουν τη θέση, τώρα κάνουν τους δύσκολους…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

 

 

Το Δημόσιο «πνίγει»

τις επιχειρήσεις

Δεν φτάνει που συνεχώς παραπέμπει στις καλένδες το θέμα του συμψηφισμού των χρεών, τώρα το Δημόσιο λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα στραγγαλίζοντας οικονομικά τις επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για πολλές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως μας καταγγέλθηκε, το Δημόσιο, αν και διασφάλισε να εισπράξει τα οφειλόμενα αποδεχόμενο την εκχώρηση τιμολογίων των επιχειρήσεων, δηλαδή να πάρει τα χρήματα που βρίσκονται εις χείρας τρίτων, προχωρεί παράλληλα και σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων, δημιουργώντας γι’ αυτές συνθήκες ασφυξίας, αφού πλέον δυσκολεύονται να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Και το πιο φοβερό είναι ότι τα τιμολόγια που έχουν εκχωρηθεί στο Δημόσιο από τις επιχειρήσεις αφορούν οφειλές προς αυτές από δημόσιους φορείς. Δηλαδή, με την τακτική αυτή το ίδιο το Δημόσιο δείχνει να αμφισβητεί τη φερεγγυότητα φορέων του Δημοσίου.

Πρόκειται για καταστάσεις που δεν στέκουν στη λογική και είναι αμφίβολο αν μπορείς να συναντήσεις ακόμη σε χώρες της «μαύρης ηπείρου». Εκτός και αν το Δημόσιο επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα σε κάθε παραγωγική μονάδα που λειτουργεί στη χώρα μας. Αν θέλει κάτι τέτοιο ας βγει να το πει και όχι να εφαρμόζει τέτοια μέτρα.

Γ. Τσ.

 

 

 

Από το 1997

Είναι η 16η φορά που εκλέγεται πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Ο κ. Απόστολος Μούσιος βρίσκεται στα ηνία του τοπικού συλλόγου από το 1997 και, όπως φαίνεται, θα είναι για αρκετό καιρό ακόμη. Η διάθεση και η όρεξη για προσφορά στον κλάδο είναι δεδομένες, κάτι που αποτιμάται και στις εκλογικές διαδικασίες.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το