Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 18/01/13

Συνείδηση

Τα παιχνίδια της ζωής δεν είναι προβλέψιμα. Παιχνίδι έχει παίξει η ζωή και για τον αστυνομικό διευθυντή κ. Αποστ. Αλαμάνα. Το 2002 έστησε και λειτούργησε το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Ήταν και ο πρώτος διοικητής του Τμήματος. Δέκα χρόνια μετά αναγκάζεται από τις συνθήκες να επανιδρύσει το Τμήμα. Από τη θέση του αστυνομικού διευθυντή τώρα. Το χειρότερο όμως είναι, λόγω της κακής αυτής συγκυρίας, να αναγκάζεται να λογοδοτεί όχι για το τι κάνει, αλλά για το τι κάνουν οι άλλοι….

Και φυσικά ένας άνθρωπος, δεν μπορεί να γνωρίζει – είναι λογικά αδύνατον – τι κάνουν καθημερινά 550 άνθρωποι. Η συνείδηση του καθενός πρέπει να λειτουργεί.

Και εδώ φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα. Όπως τουλάχιστον δείχνουν τα γεγονότα.

Τ. Κ.

 

Η Ινδονησία στο Βόλο

Ο πρέσβης της Ινδονησίας επισκέφθηκε το Βόλο πριν από ένα περίπου μήνα. Συναντήθηκε με το δήμαρχο και συζητήθηκαν θέματα πάνω στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Η εντύπωση που έδωσε ήταν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανοικτό μυαλό, ευρηματικό και συνεργάσιμο.

Ένα μήνα μετά έστειλε στο Βόλο αντιπροσωπεία με επικεφαλής ακόλουθο για να εξειδικευτούν τα αντικείμενα συνεργασίας. Μία πρώτη συνεργασία σχεδιάζεται για το Καρναβάλι. Ινδονησιακή κουζίνα, χορευτές, παραδοσιακοί χοροί και σκετς θα φέρουν την Ινδονησία πιο κοντά στο Βόλο.

Και όλα δείχνουν πως αυτό θα είναι μόνο η αρχή.

Όταν έχεις ανοικτό μυαλό όλα μπορούν να γίνουν…

Τ. Κ.

 

Επιχειρήσεις ακτιβίστριες

Με τους ακτιβιστές παρομοίασε τις ελληνικές επιχειρήσεις ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδας αναφορικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μιλώντας χθες στην πρωινή ζώνη του Ράδιο Ακρόαμα ο κ. Απ. Παπαδούλης ανέφερε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ενεργούν ως ακτιβίστριες και ότι η τιμή της κιλοβατώρας στη γειτονική Βουλγαρία είναι τρεις φορές χαμηλότερη… Έχουμε τους υψηλότερους ειδικούς φόρους στην ενέργεια τόνισε ο κ. Παπαδούλης.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Χάθηκε και η έννοια της κατάληψης

Κατάληψη πραγματοποίησαν χθες μαθητές στο 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου και όπως  δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Δοδοντσάκης, στα αιτήματα που έλαβε προφορικά, οι μαθητές σημειώνουν πως «πρώτον, η κατάληψη έγινε, επειδή στο σχολείο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος κάποια άλλη κατάληψη και γι’ αυτό αποφασίστηκε στο πλαίσιο της διεκδίκησης για την οικονομική ενίσχυση της παιδείας, αλλά και της συμπαράστασης στα σχολεία που κινητοποιούνται. Ένα δεύτερο αίτημα αφορούσε στην αποκατάσταση ζημιών».

Εφόσον είναι ακριβή τα όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, τότε χάθηκε και η έννοια της κατάληψης. Πλέον ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει οτιδήποτε, πέρα από τη λογική… Την περασμένη Τρίτη πάντως το 7ο Λύκειο πραγματοποίησε εκδρομή…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ευκαιρία για τη χερσαία λιμενική ζώνη

Μια μεγάλη ευκαιρία δίδεται στο Δήμο Βόλου, να αποκτήσει χερσαίες εκτάσεις του Οργανισμού Λιμένα, με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης. Ο Δήμος Βόλου πρέπει σήμερα κιόλας, να θέσει υπόψη του υπουργείου και του ΟΛΒ, εκτάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης, που θα μπορούσαν να περάσουν σε αυτόν, δίδοντας διέξοδο σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, όπως της συντήρησής τους, του καθαρισμού τους, του ηλεκτροφωτισμού τους, του πράσινου που υπάρχει σε αυτές. Παραλιακά πάρκα θα αναβαθμίζονταν, εφ’ όσον περνούσαν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Μικρή συμμετοχή

Πολύ μικρή η συμμετοχή χθες των νοσοκομειακών γιατρών του Βόλου στην απεργία. Είναι στοιχείο αδιαφορίας, μολονότι τα προβλήματα είναι μεγάλα στο χώρο του ΕΣΥ; Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Χαυτούρας απέδωσε το πρόβλημα στον ελάχιστο χρόνο που υπήρχε για τη διοργάνωση της κινητοποίησης. Αλλά τόσο δύσκολο είναι να ενημερωθούν 100 γιατροί από τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, όταν μάλιστα όλοι δραστηριοποιούνται στο ίδιο κτίριο;

Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετά χρόνια οι γιατροί δεν συμμετέχουν στις απεργίες. Και δεν είναι θέμα μόνο ενημέρωσης.

Από την άλλη υπάρχει και το εξής: Όταν αρκετές Κλινικές λειτουργούν έτσι και αλλιώς με προσωπικό ασφαλείας πού να βρεθούν τα περιθώρια για να απεργήσει ένας γιατρός;

Φ.Σ.

 

Έγκριση θέσεων

Νέο αίτημα στο υπουργείο Υγείας για την έγκριση 16 θέσεων επικουρικού ιατρικού προσωπικού απέστειλε η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου. Την προηγούμενη φορά είχε ζητήσει την έγκριση 19 θέσεων, αλλά το υπουργείο ενέκρινε μόνο τρεις. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, τα πράγματα να είναι καλύτερα, γιατί η μείωση των γιατρών δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.

Φ.Σ.

 

 

Δεν κινδυνεύει

Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου που δίνει μια δυναμική στο νοσηλευτικό ίδρυμα με τη λειτουργία 422 κλινών τονίζεται από τη διοίκηση. Ο τελευταίος οργανισμός εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων με κύριο θέμα τις συγχωνεύσεις. Πάντως, όπως τονίζεται από αρμόδιους κύκλους, το «Αχιλλοπούλειο» δεν κινδυνεύει.

Φ.Σ.

 

Παράταση σχολικού έτους

Να παρατείνει το σχολικό έτος για μερικές ημέρες σε τρία σχολεία, όπου σημειώθηκαν πολυήμερες καταλήψεις, μελετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Και θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αναπλήρωσης των μαθημάτων. Γιατί δεν είναι δυνατόν να χάνει ένα σχολείο 15-20 διδακτικές ημέρες και το κενό να καλύπτεται με μια-δύο εκδρομές που δεν θα γίνουν. Αυτά είναι αστεία πράγματα.

Τουλάχιστον φέτος να γίνει πράξη η πραγματική έννοια της αναπλήρωσης.

Φ.Σ.

 

Κρατικό φροντιστήριο

Αρχίζει σε λίγες ημέρες το κρατικό φροντιστήριο για τους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Περίπου 120 μαθητές από το Βόλο που ανήκουν σε αδύναμα οικονομικά κοινωνικά στρώματα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος στο ιδιωτικό φροντιστήριο, περίμεναν όλο αυτό το διάστημα την έναρξη των μαθημάτων για να έχουν μια μεγαλύτερη διδακτική ενίσχυση. Αλλά στη μέση της σχολικής χρονιάς λαμβάνει το υπουργείο την πρωτοβουλία;

Από την άλλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Φ.Σ.

 

 

 

Ψάχνουν γιατροσόφια

Το αλιεύσαμε από σάιτ αθηναϊκής εφημερίδας, που αναφέρει: Την ώρα που χιλιάδες Έλληνες αγωνιούν για το αν θα βρουν τα φάρμακά τους, μια άλλου είδους αγωνία έχει «λούσει» κυριολεκτικά με κρύο ιδρώτα μερίδα αντρών, που χρησιμοποιούν κατά κόρον τα viagra. Εάν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά τη λίστα φαρμάκων προς «εξαφάνιση», ανακαλύπτει πως, εκτός από τα εκατοντάδες φάρμακα που κυρίως αφορούν σε καρδιολογικά, πνευμονολογικά και αντικαρκινικά προβλήματα, έλλειψη παρουσιάζεται και στα… μαγικά μπλε χαπάκια, που υπόσχονται ώρες ατελείωτης στύσης. Ωστόσο, αυτή η έλλειψη, όσο πανικό και αν προκαλεί αρχικά στους ενδιαφερόμενους, κάνει τους πιο… εναλλακτικούς να πιστεύουν πως επιτέλους ήρθε η ώρα και ο Έλληνας να στραφεί σε άλλου είδους «γιατροσόφια», προκειμένου να πετύχει το σκοπό του.

Γ.Τσ.

 

Μαζί με τα ξερά…

Δικαιολογημένες αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών προκαλεί η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις αναρρωτικές άδειες των αναπληρωτών.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση), δικαιούνται άδεια όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά». Κι ακόμη, «οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, μετά τη συμπλήρωση κατά τα ως άνω μισού μήνα αδείας, με αποδοχές, απολύονται…». Κατά συνέπεια, «οποιαδήποτε χορηγηθείσα άδεια, πέραν των 15 ημερών, συνολικά, ανά έτος, δεν μπορεί να υπολογιστεί, ως διδακτική προϋπηρεσία».

Βέβαια το θέμα έχει δύο όψεις. Από την άλλη πλευρά στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν ότι η ρύθμιση πάντα ίσχυε. Άλλωστε, στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «τα παρελθόντα σχολικά έτη, ελλείψει ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης σε συνδυασμό με την επιεική στάση της διοίκησης επί του θέματος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης αναρρωτικής άδειας από πλευράς των εκπαιδευτικών». Έτσι, και κενά εκπαιδευτικών προέκυπταν στα σχολεία και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, παρότι έπαιρναν καταχρηστικά άδεια, μπορούσαν να συγκεντρώσουν μόρια πλασματικής προϋπηρεσίας, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως πραγματική για μελλοντική πρόσληψη.

Όμως, εδώ όπως λέει ο λαός, μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά…

Γ. Τσ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το