Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 16/04/13

Παραπολιτικά 16/04/13

Η ίδια πολιτική

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής ή απόψεων του κόμματος από τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Η γραμμή θα είναι ίδια με κεντρικό σύνθημα «αγώνας στους δρόμους». Αυτό ξεκαθάρισε ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Απόστολος Νάνος μιλώντας στην ΕΡΑ Βόλου. Παρακολούθησε το συνέδριο του κόμματος στην Αθήνα επισημαίνοντας ότι το πνεύμα ήταν ενωτικό, όλοι οι σύντροφοι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την δικαίωση των εργαζομένων, ανέργων και ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

Χαρακτήρισε την κ. Αλέκα Παπαρήγα πολύ επιτυχημένη. Άλλωστε, σημείωσε με έμφαση, παρέλαβε ένα κόμμα διαλυμένο, διασπασμένο το 1991 και το έκανε ένα κόμμα με αρχές, ιδεώδη και ανθρώπους, οι οποίοι το υπηρετούν.

Συνολικά 22 χρόνια κράτησε το «τιμόνι» του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα.

Διαβάζοντας το βιογραφικό του νέου γραμματέα Δημ. Κουτσούμπα γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που ξεκίνησε από τα «χαμηλά». Γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα στέλεχος της «σκληρής γραμμής» του ΚΚΕ.

 

Ποτέ με το ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Νάνος μάλιστα επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις συνεχείς προσκλήσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα «ιμιτασιόν Παπανδρέου». «Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά. Είναι ένα κόμμα διαχειριστής του συστήματος».

Ξεκαθάρισε πως την κυβέρνηση της Αριστεράς, έτσι όπως την ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σύμπραξη με το ΚΚΕ, ουδέποτε θα τη δει…

Τ. Κ.

 

Να δείξουν τον άλλο δρόμο

Στο πνεύμα του χθεσινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν οι δηλώσεις του γραμματέα της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρου Λυκούδη από το Βόλο. Έκανε λόγο για «φως στο τούνελ» και σιγά-σιγά το κλίμα αλλάζει. Βέβαια τα δύσκολα δεν πέρασαν (μην παίρνουμε και θάρρος), ένα μικρό φως αρχίζουμε να βλέπουμε, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ευαίσθητη και κρίσιμη.

Η ΔΗΜΑΡ έχει ταυτιστεί πλήρως με την κυβερνητική γραμμή. Οι όποιες αντιρρήσεις ή η άλλη άποψη φαίνεται να κάμπτονται (υπόθεση απολύσεων ή χαράτσι) γιατί όλα δείχνουν πως δεν φαίνεται να γίνεται αλλιώς.

Δύσκολος δρόμος, αλλά μονόδρομος….

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του κ. Λυκούδη – και μάλιστα πολλάκις – ότι όσοι αντιδρούν και ζητούν να «σχίσουμε τα μνημόνια» πρέπει να δείξουν τον άλλο δρόμο. Δεν τον δείχνουν όμως…

 

Ξεκάθαρος

Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. Αναφορά, επώνυμα, έκανε στον κ. Αλαβάνο επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον είναι ξεκάθαρος. Είναι αρνητικός στα μνημόνια, γνωρίζει όμως ότι η άρνησή τους σημαίνει έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Και το λέει με το όνομά τους…

Τ. Κ.

 

Περί δημοσίων υπαλλήλων

Μας έχουν μπερδέψει με τους δημόσιους υπαλλήλους. Από τη μια η τρόικα μιλά για 15.000 απολύσεις, η Κυβέρνηση απαντά με σενάρια για πρόωρη συνταξιοδότηση και οικειοθελείς αποχωρήσεις… Θα αναγνωριστούν μέχρι τρία πλασματικά χρόνια, σε όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης, αφήνει η Κυβέρνηση να διαρρεύσει. Δηλαδή ενώ πληρώνονται ως εργαζόμενοι σήμερα, θα πληρώνονται ως συνταξιούχοι αύριο. Και θα προσληφθούν και ορισμένοι, όπως η τρόικα συμφώνησε, για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες…

Μέχρι να βγάλουμε άκρη με τους δημόσιους υπαλλήλους, θα έχει λήξει το μνημόνιο…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Σαράντα για 17

Ένα συγγενικό πρόσωπο της βουλευτή Μαρίνας Χρυσοβελώνη και η ιδιαίτερή της γραμματέας περιλαμβάνονται μεταξύ των 17 συνέδρων που εξελέγησαν για το συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη Μαγνησία. Ψήφισαν 40 μέλη του κινήματος προχθές και η συμμετοχή μόνον ικανοποιητική δεν ήταν.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Στο «σφυρί», αλλά…

Προς 68.000 ευρώ είχε αγοραστεί το «Τσέσνα» της πρώην ΤΕΔΚ Μαγνησίας, που έχει περάσει στα χέρια της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Το αεροπλάνο βγήκε στο «σφυρί» τρεις φορές τελευταία, προκειμένου να βρεθεί αγοραστής, αλλά ποιος να αγοράσει αεροσκάφος σήμερα, που αποτελεί και τεκμήριο… Το κόστος συντήρησής του είναι μεγάλο και γι’ αυτό οι προσπάθειες να πουληθεί συνεχίζονται.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

«Φούσκα»;

Αναβλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου η συζήτηση του θέματος για τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών οικοπέδων σε δημότες, οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, προκειμένου να κατασκευάσουν τη δική τους πρώτη κατοικία. Σύμβουλοι, τόσο της μειοψηφίας όσο και της πλειοψηφίας, χαρακτήρισαν «φούσκα» το θέμα, ενώ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους κατά πόσο η δωρεάν παραχώρηση δημοτικής περιουσίας προβλέπεται από την Ελληνική Νομοθεσία. Ο καιρός θα δείξει και πολλά σίγουρα θα ξεκαθαρίσουν όταν ξανάρθει το θέμα στο Δ.Σ. και κατατεθούν όλα τα επιχειρήματα και οι απόψεις…

Γ.Ξ.

 

Ενωμένη

Να παραμείνει η παράταξη της «Θεσσαλών Δύναμη» ενωμένη ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη στη χθεσινή συνεδρίαση των μελών της, όπου αποφασίστηκε να συνεχίσει με το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας μετά την παραίτηση από επικεφαλής του Απ. Παπατόλια λόγω της προσχώρησής του στη ΔΗΜΑΡ. Η κ. Τσαλίκη βλέπει ότι όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην παράταξη δεν βοηθούν στην άσκηση του θεσμικού της ρόλου ως μείζων αντιπολίτευση, αλλά ούτε και τα θέματα της Μαγνησίας προωθούνται επαρκώς. Τελικά η άποψή της εισακούστηκε και δεν υπήρξαν διασπαστικές τάσεις και άλλα τινά…

Γ.Ξ.

 

Τον πιέζουν

Μπορεί η απόφαση που πήραν χθες στη «Θεσσαλών Δύναμη» να μιλά για μοντέλο συλλογικής ηγεσίας, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ακόμη και εντός της εβδομάδας να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα. Και αυτό γιατί όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι σύμβουλοι από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, που θεωρούν ξένο σώμα στην παράταξη τον Απ. Παπατόλια και τον πιέζουν ώστε τελικά να αποχωρήσει από αυτή με δήλωση ανεξαρτητοποίησης.

Γ.Ξ.

 

Καλό νέο

Αν υπάρχει ένα καλό νέο για την πραγματική οικονομία το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους που παραμένουν ημιτελείς. Συνολικά θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα επηρεαστούν θετικά και παρεμφερείς τομείς της βιομηχανίας. Είναι μια «ανάσα», έστω και μικρή και μακάρι να συνεχιστούν οι επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Φ.Σ.

 

Ήταν ταμπού

Ασχέτως αριθμού, με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σπάει ένα χρόνιο ταμπού που οι πολιτικοί ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν. Το πολιτικό κόστος από μια τέτοια ενέργεια σε άλλες εποχές θα ήταν τεράστιο, θα έπεφταν κυβερνήσεις. Ωστόσο πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά, όταν από τον ιδιωτικό τομέα οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Η αντίληψη για την εξασφάλιση της εργασίας στο Δημόσιο αλλάζει πλέον, με τα θετικά να είναι περισσότερα από τα αρνητικά.

Φ.Σ.

 

Η αποχή

Μόλις ένας στους τρεις φοιτητές προσήλθαν πέρυσι στις κάλπες για να ψηφίσουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η αποχή παραμένει ο μεγαλύτερος εχθρός των εκλογών και γι’ αυτό οι παρατάξεις κάνουν λόγο για πολιτική μαζικοποίηση των φοιτητών. Βέβαια το ζήτημα είναι και τι πράττουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά για κάποιους λόγους οι φοιτητές δύσκολα προσεγγίζουν τις παρατάξεις. Απόδειξη και τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στις εκλογές τα τελευταία χρόνια.

Φ.Σ.

 

Προς τι η απορία…

«Επιδίωξη στήριξης για νέα υποψηφιότητα από το δήμαρχο Βόλου από την τρικομματική κυβέρνηση(;)», αναρωτιέται η παράταξη της ΛΑΣ, με ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε με αφορμή δήλωση του Πάνου Σκοτινιώτη για τις προϋποθέσεις διεκδίκησης δεύτερης θητείας.

Απορία στον τίτλο της ανακοίνωσης προκαλεί μόνο το ερωτηματικό.

Θα μπορούσε να μην υπάρχει, από την ώρα που αυτονόητα φανταζόμαστε δεν θα επιζητούσε στήριξη κανείς από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη Βόρεια Κορέα είναι απασχολημένοι με άλλες δουλειές.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Ανεξάρτητα και ακηδεμόνευτα

Η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη», που κατέβηκε στις εκλογές με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και μόνο, είναι γνωστό ότι δεν «πατάει καλά» και αυτό συμβαίνει από την ημέρα που συγκροτήθηκε, για να διεκδικήσει εκλογές. Από το να μην ξέρει όμως μια παράταξη πού πατάει και πού βρίσκεται μέχρι να επικαλούνται τα μέλη της τσιτάτα περί ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης, πάει πολύ.

Ας μας πούνε ποια παράταξη – που στηρίζει «με το αίμα της ψυχής της» την ακηδεμόνευτη αυτοδιοίκηση – είναι αυτή, που έκανε εκλογές με χρήματα, πολλά χρήματα, προκλητικά πολλά χρήματα, τα οποία λάμβανε μέσω της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Ιπποκράτους όχι μόνο είχε δώσει χρίσμα αλλά χρηματοδοτούσε και στήριζε οικονομικά την ακηδεμόνευτη αυτοδιοικητική παράταξη με δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κ. Φώτης ρωτήθηκε γιατί ως ο πλέον αρμόδιος γνώριζε για την οικονομική στήριξη της παράταξης – εφόσον ήλεγχε και τον λογαριασμό – και επιβεβαίωσε κάθε λέξη. Μάλιστα δήλωσε ότι «μόνο μέσω της Νομαρχιακής της Μαγνησίας, δόθηκαν από την Ιπποκράτους για τις εκλογές της παράταξης 110.000 ευρώ».

Λόγους να αμφισβητήσουμε επίσημα στοιχεία του επικεφαλής της Νομαρχιακής, δεν έχουμε. Τα νούμερα, αν και «ακηδεμόνευτα», είναι ασύλληπτα και όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για αγρίους. Δεν ξέρουμε ποιος περνιέται για «άγριος» αλλά για ανόητος δεν περνιέται κανείς.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το