Πολιτική

Οριστική συμφωνία κυβέρνησης – τρόικα

Η χώρα μας πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους σημείωσε ο Πολ Τόμσεν
Η χώρα μας πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους σημείωσε ο Πολ Τόμσεν

Τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα ανακοίνωσε από το βήμα του Economist o Γιάννης Στουρνάρας το πρωί της Δευτέρας (χθες).

“Έχουμε ομαλή περάτωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Έχουμε δηλαδή συμφωνία θα σας μιλήσει και ο κ. Τόμσεν γι’ αυτό. Επομένως, αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων”, είπε ο κ. Στουρνάρας.

“Το Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση 88,6 των τελευταίων ετών. Θα μου επιτρέψετε μια πολύ σύντομη αποτίμηση. Μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί τα δυο τρίτα της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2010-2016 και τα τρία τέταρτα της απαιτούμενης προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα. Η εναπομείνασα προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Απαιτείται υπομονή και νηφαλιότητα. Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής.

Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. Κατά την άποψή μου, ο μείζων στόχος σήμερα είναι να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από φέτος ώστε να ζητήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 δηλαδή να ζητήσουμε μια δραστική μείωση του δημόσιου χρέους”, σημείωσε περαιτέρω.

Και συμπλήρωσε: “Αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ θετική ροπή στην εξέλιξη των πραγμάτων και θα έφερνε μπροστά την έξοδο από την κρίση”.

“Όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα εκτός Ευρωζώνης να σε δανείσει, τότε διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου, με όποιο καλύτερο τρόπο μπορείς. Η εναλλακτική λύση θα ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Αυτή όμως θα ήταν καταστροφική λύση”, ισχυρίστηκε ο κ. Στουρνάρας΄και πρόσθεσε: “Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Ο τρόπος που επιδιώκουμε να μείνουμε στην Ευρωζώνη σήμερα, είναι ο πλέον ορθολογικός κατά την άποψή μου και με το μικρότερο κόστος για τη χώρα και ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Όσοι υπόσχονται ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο αλλά θα μας κρατήσουν εντός της Ευρωζώνης, ψεύδονται ασυστόλως”.

Εν τω μεταξύ τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος εξήρε το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας σημειώνοντας ότι η χώρα μας πέτυχε όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους παρόλο που είχε να αντιμετωπίσει ακόμα βαθύτερη της προβλεπόμενης ύφεση.

“Η Ελλάδα έχει όντως διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση. Από αυτή την άποψη, η θέση αυτής της κυβέρνησης όταν ανέλαβε ήταν πολύ δύσκολη καθώς αντελήφθη ότι η προσαρμογή των τελευταίων ετών εξάντλησε εντελώς την πιθανότητα περαιτέρω φορολογίας και περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων και ότι δεν υπήρχαν άλλα όρια για κοινωνικά επώδυνα μέτρα και περικοπές ώστε να μείνει σε τροχιά το δημοσιονομικό πρόγραμμα για να ανταποκριθεί στο μεσοπρόθεσμο στόχο πράγμα που η κυβέρνηση έπραξε”, σημείωσε αρχικά.

Σχετικά με τα προβλήματα που παραμένουν στο πρόγραμμα τόνισε: “Πρώτον, η φοροδιαφυγή παραμένει παρούσα. Με κάθε ειλικρίνεια, πολλοί πλούσιοι και ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να μην πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Το δεύτερο πρόβλημα και αδικία είναι ότι ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί σημαντικά όπως είπε ο κ. υπουργός δεν έχουν αντίστοιχα μειωθεί και οι τιμές. Παρά τα 5-6 χρόνια ύφεσης μόνον πολύ πρόσφατα έχουν αρχίσει οι τιμές να έχουν πτωτική πορεία. Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα δεν έχει πετύχει, ότι έχει απογοητεύσει, σε ο,τι αφορά την φιλελευθεροποίηση της αγοράς. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι το βάρος της προσαρμογής πέφτει κυρίως στους μισθούς, σε αυτούς που δηλώνουν εισόδημα”.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ο κ. Τόμσεν στάθηκε στο αίσθημα -όπως είπε- αδικίας που νοιώθουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. “Οι απολύσεις στο Δημόσιο είναι ακόμα ταμπού, δεν έχουν γίνει απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων οι θέσεις των οποίων έχουν καταργηθεί ή για κάποιο λόγο δεν αποδίδουν. Σε αυτή την δραματική αναδιάρθρωση της οικονομίας που έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ο δημόσιος τομέας προστατεύεται. Άλλη μια πηγή του αισθήματος αδικίας που επικρατεί”, υπογράμμισε.

Στην επίσημη ανακοίνωση της τρόικα, επισημαίνεται ότι οι ομάδες εργασίας ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Ελλάδα.

“Η αποστολή έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές στις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ορθή τροχιά και θα επιτύχει τους στόχους του. Η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι η οικονομική πρόβλεψη είναι ως επί το πλείστον αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με συνεχιζόμενες προοπτικές σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014, στηριζόμενες από επίπεδα πληθωρισμού που είναι χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βελτιωμένης ευελιξίας μισθών που βοηθούν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας”, σημειώνει η ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το