Photo Gallery, Τοπικά

Παραδοσιακή διατροφή για τους μισούς μαθητές

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου

Παραδοσιακό φαγητό στο σπίτι τρώει καθημερινά ένας στους δύο μαθητές σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, στοιχείο που δείχνει τη διάθεση πολλών οικογενειών να αξιοποιήσουν τα πλούσια προϊόντα του μεσογειακού περιβάλλοντος, που είναι χρήσιμα και για την ανθρώπινη υγεία. Σε αυτό ζήτημα μάλιστα επτά στους δέκα μαθητές υπογραμμίζουν ότι η υγεία των ανθρώπων συνδέεται άμεσα με τον τύπο φαγητού που τρώνε. Πάντως, ένας στους δέκα μαθητές δεν τρώει καθόλου πρωινό.

Στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου υλοποιείται πρόγραμμα Comenius με τίτλο FIVE, το οποίο έχει σχέση με τις αισθήσεις και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρώτο κομμάτι του προγράμματος οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη γεύση ως αίσθηση. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές παρασκεύασαν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, ενώ μοιράστηκε και ερωτηματολόγιο κοινό για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, που αναφερόταν στις παραδοσιακές γεύσεις και ποια είναι η επαφή τους με τους μαθητές.

Συνολικά μοιράστηκαν 50 ερωτηματολόγια σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Ο καθηγητής του 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου, χημικός, κ. Δημήτρης Αραμπατζής, τόνισε πως ένα βασικό συμπέρασμα είναι πως οι μαθητές έχουν επαφή με τις παραδοσιακές γεύσεις. Μάλιστα, οι οικογένειες μαγειρεύουν παραδοσιακά συνταγές, ενώ δεν συχνάζουν στα φαστ-φουντ, για να κάνουν εκεί κανονικά γεύματα.

Ένα 82% των ερωτηθέντων τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να προωθεί και να υποστηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα από κάθε περιοχή.

Στους ερωτηθέντες υπάρχει η πίστη ότι το παραδοσιακό φαγητό δεν έχει εξαφανιστεί. Έτσι το 62% των ερωτηθέντων τόνισε ότι το παραδοσιακό φαγητό δεν έχει εξαφανιστεί από την περιοχή της Μαγνησίας και μόλις το 10% απάντησε «ναι». Επίσης το ποσοστό 28% είπε «δεν γνωρίζω».

Επίσης το 40% απάντησε ότι υπάρχουν πολλά παραδοσιακά προϊόντα της Μαγνησίας που συνδέονται με πανηγύρια και γιορτές, ενώ ένα 50% είπε ότι υπάρχουν μερικά προϊόντα.

Ένα 24% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει στην περιοχή του κάποιο κατάστημα που να πουλάει παραδοσιακά προϊόντα.

Επίσης, πολύ μικρή ενημέρωση υπάρχει και για το ζήτημα της λειτουργίας κάποιας Σχολής που να μπορεί να μάθει κάποιος για την παραδοσιακή κουζίνα ή για τον τρόπο μαγειρέματος στον τόπο του. Ειδικότερα, ένα 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοιους είδους σχολή ή ίδρυμα.

Στο ερώτημα: «Πόσο συχνά ετοιμάζετε παραδοσιακά πιάτα στο σπίτι σας;» ένα 48% απάντησε «κάθε μέρα», ενώ ένα ποσοστό 52% σε συγκεκριμένες γιορτές και κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης, στο ερώτημα αν θυμούνται «κάποιες παραδοσιακές γεύσεις από την παιδική τους ηλικία», ένα ποσοστό 48% απάντησε «πολλές», ένα ποσοστό 46% «μερικές» και ποσοστό 6% «καμία».

Ένα ποσοστό 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους αρέσει να δοκιμάζει παραδοσιακά φαγητά από άλλα μέρη του κόσμου, ενώ 48% απάντησε πως με δυσκολία θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τη χώρα προέλευσης ενός φαγητού.

«Περιστασιακά» ήταν η απάντηση όλων των ερωτηθέντων στο ερώτημα πόσο συχνά τρώνε έτοιμο φαγητό με την οικογένειά τους έξω, στοιχείο που δείχνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η τάση, όπως στο εξωτερικό, να βγαίνουν δηλαδή οι οικογένειες έξω στα φαστ φουντ και να τρώνε κανονικά γεύματα.

Στο ερώτημα, πόσο συχνά τρώνε πρωινό, ένα 42% απάντησε «κάθε ημέρα». Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 48% σύμφωνα με το οποίο πρωινό παίρνουν μερικές ημέρες, ενώ ένα στα δέκα παιδιά δεν παίρνει ποτέ πρωινό.

Πάντως, οι μαθητές, οι γονείς αλλά και οι καθηγητές υπογράμμισαν τη σημασία που έχει το σχολείο, προκειμένου να προσανατολίζει τα παιδιά σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το