Photo Gallery, Τοπικά

Αυλαία στα κρουαζιερόπλοια

 

Έρχεται το πρώτο από τα 31 που αναμένονται φέτος στο λιμάνι του Βόλου
Έρχεται το πρώτο από τα 31 που αναμένονται φέτος στο λιμάνι του Βόλου

Με την ελπίδα ότι φέτος θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αρχή τον τουρισμό, καταφθάνει στο λιμάνι του Βόλου την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη φετινή περίοδο. Πρόκειται για το πλοίο «FTI Berlin», ενώ οι αφίξεις θα ολοκληρωθούν στις 11 Νοεμβρίου, με το κρουαζιερόπλοιo «Rotterdam».

Φέτος στο λιμάνι του Βόλου αναμένονται 31 αφίξεις, δηλαδή αύξηση κατά 50%, σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Μαγνησίας 21 κρουαζιερόπλοια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), το 2014 θα είναι ακόμη καλύτερο στο πεδίο της κρουαζιέρας για το λιμάνι, καθώς ο Βόλος γίνεται πιο γνωστός πλέον στις διεθνείς αγορές κρουαζιέρας. Ο ΟΛΒ συμμετείχε μάλιστα στην παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας, που έληξε χθες στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Τα τιμολόγια που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός για τα κρουαζιερόπλοια, είναι ελκυστικά, καθώς κάθε πλοίο καταβάλει 0,32 ευρώ για κάθε επιβάτη, ενώ τα τέλη προσόρμισης, παραβολής και πρόσδεσής του είναι ανάλογα με το μήκος του πλοίου, τη χωρητικότητά του σε κόρους κ.ά. Βέβαια αυτά είναι τα έσοδα για το λιμάνι, καθώς προκύπτουν πολύ περισσότερα για την τοπική οικονομία από τους χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι αποβιβάζονται κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και με εξαίρεση το 2010, κατά μέσο όρο το λιμάνι του Βόλου, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στις κρουαζιέρες της ανατολικής Μεσογείου, επισκέπτονται 37 κρουαζιερόπλοια και 25.952 τουρίστες ετησίως. Το 2011 καταγράφτηκε απότομα μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, οι οποίοι ανήλθαν σε 72.796 με 62 αφίξεις από 23 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια, δηλαδή επταπλασιασμός, σε σχέση με το έτος 2005. Η διεύρυνση αυτή αποδίδεται σε ενέργειες, όπως η μερική άρση του καμποτάζ, αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα για φέτος, σύμφωνα με το ναυτιλιακό πρακτορείο Παπαγεωργίου, έχουν γίνει προαναγγελίες για 19 κατάπλους, αρχής γενομένης τον Ιούνιο, ενώ άλλοι 12 κατάπλοι έχουν προαναγγελθεί στο ναυτιλιακό πρακτορείο Πετεινάρη, αρχής γενομένης την ερχόμενη Τρίτη.

Φέτος αναμένονται με κρουαζιερόπλοια στο Βόλο εκτός από Γερμανούς και άλλους Δυτικοευρωπαίους και Κύπριοι, αλλά και πολλοί Ισραηλινοί.

Πάντως το λιμάνι του Βόλου, σύμφωνα με το σχέδιο «Ποσειδών», δεν είναι αξιοποιήσιμο για την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα.

Στη διερεύνηση που γίνεται πάντως από τις εταιρείες κρουαζιέρας, ρωτούν για την ύπαρξη επιβατικού σταθμού (τέρμιναλ), που δυστυχώς στο λιμάνι του Βόλου δεν υπάρχει στην προβλήτα όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια, στην προβλήτα 2, αλλά στην επιβατική προβλήτα του λιμανιού.

Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θέλουν, εφόσον δεν κατεβαίνουν από το πλοίο για τα Μετέωρα ή μια εκδρομή-περιήγηση στην πόλη, να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο επιβατικό σταθμό, με εστιατόριο, καφετέρια, ιατρείο, χώρους ψυχαγωγίας και εμπορικά καταστήματα. Στα πρότυπα αυτά εξάλλου λειτουργούν οι επιβατικοί σταθμοί όλων των μεγάλων λιμανιών κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Αντίθετα η υποδοχή των επιβατών γίνεται σε ένα τολ (προκατασκευασμένο κτίριο) στην προβλήτα 2… Από εκεί οι τουρίστες πρέπει να φθάσουν πεζή μέχρι το κέντρο της πόλης. Η προβλήτα που «δένουν» τα κρουαζιερόπλοια, είναι αυτή, όπου εναποτίθενται το σκραπ και τα κοντέινερ…

Ο Βόλος περιλαμβάνεται στα 20 λιμάνια της χώρας, όπου απελευθερώνονται οι λιμενικές υπηρεσίες στον τομέα της κρουαζιέρας (προβλήτες, καβοδεσία, φύλαξη κ.άλ.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το