Κόσμος

Πράσινο φως για «ευέλικτη πειθαρχία» κέρδισαν Ρώμη και Παρίσι στη Σύνοδο

Ένα κάποιο πολιτικό περιθώριο για «διασταλτική ερμηνεία» των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας απέσπασαν Ιταλία και Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής, με τα συμπεράσματα των «27» να επισημαίνουν ότι το ήδη υπάρχον πλαίσιο επιτρέπει «παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις» μαζί με μείωση των ελλειμμάτων.

Η Γερμανία απέφυγε την ανοικτή σύγκρουση με το Παρίσι, επαναλαμβάνοντας πως δεν βλέπει αντίθεση μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των δομικών μεταρρυθμίσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης.

«Οι δυνατότητες που προσφέρει το υφιστμάνεο δημοσιονομικό πλαίσο για την εξισορρόπηση αναγκών για παραγωγικές επενδύσεις με τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας μπορούν να αξιοποιηθούν στον πλαίσιο του προληπτικού βραχίονα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Κομισιόν, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ -στον οποίο πρέπει να πιστωθεί πολιτικά, όπως αναφέρει το Reuters, η επισήμανση της Συνόδου- και η ιταλική πλευρά αξιολογούν ως αρκετά ενθαρρυντικά τα σημάδια που πήραν.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για μείωση του ελλείμματος, αλλά με τέτοιον τρόπο που δεν αντιφάσκει με τον στόχο μας για ανάπτυξη» είπε ο γάλλος πρόεδρος -ο οποίος, υπενθυμίζεται, προσφάτως παραδέχτηκε ότι το γαλλικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,7% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για 3%.

Αξιολογώντας τις συζητήσεις στη Σύνοδο, ο Ολάντ σημείωσε πως «αυτή είναι και η συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα με την Κομισιόν, και η κατεύθυνση που μας δόθηκε [από τη Σύνοδο] μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τις διαβουλεύσεις με αισιοδοξία».

Το Βερολίνο από την πλευρά του απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους. «Ξεκαθαρίσαμε σε μία συζήτηση με ισχυρό κλίμα συναίνεσης ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη δεν συγκρούονται αλλά αλληλοενισχύονται» είπε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το