Πολιτική

Παράταση κλυδωνισμών στην κυβέρνηση

Αρνητική απάντηση Στουρνάρα στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στην εστίαση
Αρνητική απάντηση Στουρνάρα στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στην εστίαση

Αρνητική απάντηση στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί τώρα ο ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε σήμερα (χθες) ο Γιάννης Στουρνάρας, έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα τελείωσε και ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί τον Ιούνιο. Ερωτηθείς για το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να τεθεί το ζήτημα τώρα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: “Δεν είναι εφικτό αυτό, έχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση. Έχουμε κάνει προσπάθειες, είπαμε ότι τον Ιούνιο και να πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα θα το ξαναδούμε”.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική παρέμβασή του για το θέμα στη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, επέμεινε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ότι η συρρίκνωση του ελλείμματος δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διεκδικήσει άμεσα, μείωση των φόρων σε εστίαση και πετρέλαιο.

Εξηγώντας γιατί έθεσε τώρα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: “Γιατί θεωρούμε ότι τώρα είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ και η επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης; Έτσι; Επειδή βγήκε η τρόικα την περασμένη Δευτέρα και είπε 6% το δημοσιονομικό έλλειμμα το πραγματικό της Ελλάδας το 2012”.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως με βάση τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του ΦΠΑ είναι εύκολη, καθώς προς αναπλήρωση απαιτούνται 80 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση του κύκλου εργασιών αν δεν χαθεί η τουριστική περίοδος.

Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα η Ιπποκράτους αφήνει αιχμές για την αρνητική στάση του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας: “Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να περιμένει άλλο. Αντί να εκπλήσσεται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο”.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μετείχε και στην τριμερή σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο και μετέφερε την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, δήλωσε σήμερα στον ρ/σ Βήμα FM πως “όταν κάποιοι προσπαθούν να καρπωθούν τα αποτελέσματα μιας σκληρής πολιτικής χωρίς οι ίδιοι να έχουν συνεισφέρει, αυτό τουλάχιστον προκαλεί ένα αίσθημα αρνητικό”.

Το Μαξίμου επιλέγει να τηρήσει χαμηλούς τόνους, για να μην δοθεί η εικόνα ενδοκυβερνητικής κρίσης. Την ίδια ώρα, πάντως, η στάση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί τα αιχμηρά σχόλια του έτερου κυβερνητικού εταίρου, της ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας μιλούν για επικοινωνιακή τακτική της Ιπποκράτους.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη στον ρ/σ Βήμα FM: “Σέβομαι πάρα πολύ την επικοινωνιακή πολιτική κάθε κόμματος… Είναι δεδομένο ότι είναι μπροστά μας να το προχωρήσουμε τον Ιούνιο (σ.σ. το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ), αυτή ήταν η συμφωνία”.

Παρότι αποφεύγουν να σηκώσουν τους τόνους, από την Αγίου Κωνσταντίνου, δεδομένης και της συμφωνίας που υπήρξε επί του θέματος μεταξύ των αρχηγών, μιλούν για μια αχρείαστη τριβή αυτή τη στιγμή, που φθείρει την κυβέρνηση.

Η ΔΗΜΑΡ, πάντως, υπογραμμίζει εμφατικά την ανάγκη να υπάρξουν φορολογικές “ανάσες” σε άμεσο χρόνο, με τον Φώτη Κουβέλη να επιμένει, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Μάρτιν Σουλτς, στη διόρθωση των λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν στην ύφεση.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατηγορούν την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν για υποκριτική στάση στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το