Οικονομία

Σαμαράς: Έχει φρενάρει η αύξηση της ανεργίας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε χθες σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε χθες σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η οποία οδηγεί σε ένδειξη αντιστροφής της αυξητικής τάσης της ανεργίας στην Ελλάδα εξέφρασε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς πριν την έναρξη σύσκεψης με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας.

“Έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνο ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή, που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες, ότι πρόκειται για μια τάση. Ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας.

Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία ICAP, σε 1.085 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η κάθε μια, μια στις δυο, σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013 και πάνω από τα μισά από τα επενδυτικά αυτά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας. Και η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη. Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει. Και τώρα το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισ. συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων. Συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, το ΕΠΑΝΑΔ και επιπρόσθετα θα δωθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. σε ενίσχυση επιχειρήσεων για να στηριχθεί η απασχόληση, να σταματήσουμε τα λουκέτα και να επιβεβαιωθεί ότι φέτος θα είναι η χρονιά που όπως είπα θα αντιστρέψουμε την τάση της ανεργίας.

Και ακόμα δεν σας αναφέρω σε αυτά τα στοιχεία ούτε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, ούτε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που τους χρωστούσε, που προχωράει πλέον κανονικά, ούτε άλλες επενδύσεις που έρχονται και που θα ανακοινωθούν. Το κλίμα έχει αλλάξει, η εικόνα αλλάζει, η κοινωνία σύντομα θα νοιώσει την διαφορά και η ελπίδα που ήδη κερδίζει έδαφος θα κυριαρχήσει και πάλι”, σημείωσε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι εξετάστηκαν δράσεις -κυρίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία- για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο διατάξεις και προγράμμματα που αφορούν αντιμετώπιση της ανεργίας με έμφαση στις οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.

Εν τω μεταξύ ενδείξεις σταθεροποίησης στην αγορά της μισθωτής εργασίας διαπιστώνονται  από τα  πρώτα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» , τα οποία παρουσίασε την Τετάρτη ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης για την ανεργία. Τα στοιχεία από την 1η Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου καταγράφουν 46.488 αναγγελίες πρόσληψης και 37.538 απολύσεις σε όλη την επικράτεια εμφανίζοντας για πρώτη φορά από την αρχή της  κρίσης θετικό ισοζύγιο +8.950 θέσεις εργασίας.

« Το σύστημα αυτό – τόνισε ο Υπουργός μετά τη σύσκεψη – αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας στον τομέα της απασχόλησης και τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας. Η πρώτη απεικόνιση των ροών απασχόλησης από το νέο σύστημα “Εργάνη” συνδυάζεται με θετικές εξελίξεις κάτι που μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Εξάλλου για αύριο (σήμερα) το απόγευμα στις 18:30 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τους υπουργούς για τα τρέχοντα ζητήματα, την ίδια μέρα που κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή, στον απόηχο ωστόσο των ενστάσεων που διατύπωσε την ύστατη ώρα το ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη συνάντηση φέρεται να παρενέβη προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τηλεφωνώντας στον Φίλιππο Σαχινίδη και ζητώντας να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, έστω και αν η τρόικα έχει πει ότι θα δώσει την απάντησή της στα τέλη Μαϊου.

Στο αυριανό (σημερινό) υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επιλεγούν και οι αντιπρόεδροι για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τον απολογισμό του τριμήνου και συγχρόνως θα δώσει και το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Αναμένεται σε αυτό το σημείο να γίνει και ειδική αναφορά στη μείωση των εμμέσων φόρων, ένα θέμα το οποίο περιλαμβάνει άλλωστε και η τρόικα στην τελευταία της ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το