Οικονομία

Οι γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή

Διαβεβαιώσεις και αντιπαραθέσεις με ανοιχτό το ζήτημα
Διαβεβαιώσεις και αντιπαραθέσεις με ανοιχτό το ζήτημα

Διαβεβαίωση ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που “άνοιγε αλλά δεν έκλεινε”, αυτή τη φορά θα ανοίξει για να κλείσει με θρίαμβο της δικαιοσύνης έδωσε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το θέμα λοιπόν άνοιγε αλλά δεν έκλεινε. Τώρα όμως σας διαβεβαιώνω ότι άνοιξε για να κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει”, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.

“Σε καμιά περίπτωση όμως η ανακίνηση και η επαναφορά του θέματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εχθρική κίνηση προς έναν λαό με τον οποίο πορευόμαστε μαζί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κατανοούν την θέση των Ελλήνων η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζει την σημερινή δημοκρατική Γερμανία με το ναζιστικό καθεστώς. Η τελική διευθέτηση της διαχρονική αυτής εκκρεμότητας δεν θα αγγίξει τον πυρήνα των σχέσεων ανάμεσα στους δυο λαούς και στις δυο χώρες”, σημείωσε διευκρινιστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών περιγράφοντας ιστορικά το πλαίσιο της διεκδίκησης δεν αρνήθηκε ότι το ζήτημα έχει παραμείνει ανοιχτό για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

“Εκείνη η δραματική περίοδος ενώ έχει κλείσει μεγάλα κεφάλαια, δεν έκλεισε με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο το ζήτημα των αποζημιώσεων και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καμία μέχρι σήμερα κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις αυτές. Γι’ αυτό ο,τι μας ανήκει το διεκδικούμε με τον ορθό και νόμιμο τρόπο. Και κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες”, είπε και σημείωσε ότι η εκκρεμότητα των πολεμικών αποζημιώσεων υφίσταται.

Χαρακτήρισε ωστόσο το θέμα σύνθετο και τόνισε ότι παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να γίνει διακομματική επιτροπή για να αντιμετωπιστεί το θέμα ουσιαστικά και πρόσθεσε: “Οφείλω να πω ότι με αυτά και με αυτά δεν μπορούμε να σας εμπιστευτούμε. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε δύο κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία από τη μεταπολίτευση και μετά και αδράνησαν, κωλυσιέργησαν δεν έθεσαν κανένα θέμα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η απόφασή σας να ορίσετε ως άκρως απόρρητα τα έγγραφα αυτά είναι μια απόφαση που συνάδει με αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό θέμα. Σας ζητώ λοιπόν κ. Υπουργέ να προχωρήσετε στη σύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων”.

“Από τα διάσελα της ιστορίας, από τα κορφοβούνια της αντίστασης, αυτή τη στιγμή μας παρακολουθούν όλοι οι νεκροί που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Απολογούμαι σήμερα απέναντι σε αυτούς. Ήρθε η στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία μας”, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές από την ελληνική κυβέρνηση ακόμη και από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλο. Συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση της επιτροπής.

“Είναι ανιστόρητο και εσφαλμένο και πλήττει τα συμφέροντα της χώρας να διατυπώνεται η άποψη ότι η ελληνική δημοκρατία έως τώρα δεν έχει θέσει πολιτικά και διπλωματικά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου”, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι “κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι η εθνική αξιοπρέπεια, ο πατριωτισμός, η ίδια η ιστορία αρχίζει με την δική τους έλευση στη Βουλή των Ελλήνων ή με την άνοδο την εκλογική και την κοινοβουλευτική του δικού τους κόμματος αλλά βεβαίως δεν είναι έτσι”.

“Διαχωρίζω απολύτως τον Μανώλη Γλέζο ο οποίος δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος, είπε: “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ιταμότατη συμπεριφορά απέναντι στο πρόσωπό σας θεσμικά και απέναντι βεβαίως στο πρόσωπο όλων των Ελλήνων από έναν ανεκδιήγητο Σόιμπλε, ο οποίος μόνον αυτός τόλμησε από όλους τους υπουργούς της Γερμανίας να απαντήσει σε εσάς θεσμικά και σε εμάς κατ’ επέκταση με αυτό το ιταμότατο περιεχόμενο και εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες του απαντούμε και του επιστρέφουμε αυτό το περιεχόμενο της ρήσης του και του λέμε ότι τον γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας”.

“Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες”, είπε προκλητικά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς και πρόσθεσε: “Για να απαιτήσουμε πραγματικά αυτά που μας οφείλουν, θέλουμε εθνική ηγεσία. Θέλουμε ανθρώπους με βούληση, με θέληση, θέλουμε αυτό που έχουμε ξαναπεί στο βήμα αυτό. Θέλουμε ανθρώπους που θα διεκδικήσουν, ανθρώπους που δεν θα έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα θλιβερό προτεκτοράτο”.

“Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα είναι ανοιχτό. Για άλλη μια φορά η απάντηση παραμένει ίδια. Μέχρι σήμερα πολύ υπουργοί Εξωτερικών έχουν δώσει παρόμοιες απαντήσεις, ωστόσο τακτικά, συγκεκριμένα, ουσιαστικά μέτρα, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικηθούν οι οφειλές από τη Γερμανία, δεν υπήρξαν”, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το