Photo Gallery, Πολιτική

Παπανδρέου: Ψήφος εμπιστοσύνης σε μία διαφορετική Ελλάδα

Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο δύσκολο, αλλά αναγκαίο ενδιάμεσο σταθμό σε μία πορεία προς το μέλλον

“Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της αλλαγής, δεν πετάμε λευκή πετσέτα”


“Δύσκολο, αλλά αναγκαίο ενδιάμεσο σταθμό σε μία πορεία προς το μέλλον”, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι συνιστά “ψήφο εμπιστοσύνης σε μία διαφορετική Ελλάδα”. Σημείωσε ότι αυτή η πορεία “θα έχει και νέες διαπραγματεύσεις”. “Επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της αλλαγής, δεν πετάμε λευκή πετσέτα”, είπε και κάλεσε τους πάντες “να δώσουμε μία ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα”.

“Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα, αλλά για τους δανειστές μας”, είπε.

Λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία, ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι “όλα θα γίνουν υπό μία προϋπόθεση: Το ελληνικό Κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ανάψει το “πράσινο φως” για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο”.

Επισήμανε ότι “η Ευρώπη έδωσε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό. Όχι σε μία Ελλάδα του παρελθόντος, αλλά στην Ελλάδα του αύριο. Η βοήθεια τους δεν είναι για να μείνουμε ίδιοι, αλλά για να αλλάξουμε. Δεν ψηφίζουν μία Ελλάδα των ελλειμμάτων, αλλά μία Ελλάδα της παραγωγής. Σε αυτή την Ελλάδα επενδύουν”.

“Είμαι αποφασισμένος, τώρα είναι η ώρα για τη σύγκρουση με τα κακώς κείμενα, σε ό,τι μας κρατάει εγκλωβισμένους στο χθες. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών. Να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Να βάλουμε στέρεες βάσεις. Δεν είναι η ώρα να λυγίσουμε, να κάνουμε πίσω”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο πλέγμα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, είπε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση αυτή την ώρα: “Δεν είμαστε τρελοί και δεν θέλουμε να αδικούμε κανέναν”, είπε, χρεώνοντας σε παλαιότερες κυβερνήσεις την κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση.

“Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι τέλους. Έχουμε τα πιο δυνατά όπλα- τις θυσίες των πολιτών. Η δίψα τους να δουν τη χώρα να αλλάζει”, είπε, συμπληρώνοντας: “Το κρίσιμο είναι να μην ζήσει κανένας τις συνέπειες μίας κατάρρευσης”.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: “Ο κ. Σαμαράς δεν πείθει κανέναν στην Ευρώπη”, τονίζοντας επίσης ότι κάποιοι πολιτικοί του φίλοι του λένε ότι σε αυτή τη στάση κάνει καλό στο προσωπικό του προφίλ. “Εύκολα τα λόγια, δεν δίνουν λύσεις, χαϊδεύουν τα αυτιά ψηφοθηρικά”, τόνισε.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της ΝΔ, είπε: “Μιλάνε ανεύθυνα και με το αζημίωτο, καθώς γνωρίζουν ότι εμείς πράττουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα”. Και πρόσθεσε ότι η ΝΔ “ποντάρει στην αποτυχία”.

Κριτική σε ΕΕ

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για κακοφωνία. “Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε”, σχολίασε.

“Έχουμε μπροστά μας ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση χρέους”, τόνισε, σημειώνοντας: “Είναι εύκολο να κάνουμε κριτική στο διεθνές οικονομικό σύστημα και στην ΕΕ για τις επιλογές της. Που δεν καταλαβαίνει τη δύναμη της. Που αναδύεται ένας εθνικισμός και ρατσισμός, που μας εγκλωβίζει στο λαϊκισμό”.

Και συμπλήρωσε: “Η ΕΕ δεν κάνει σημαντικό βήμα να σταματήσει τα παράγωγά που στοιχηματίζουν κατά της Ελλάδας, που αφήνει τους οίκους αξιολόγησης να έχουν πιο δυνατή φωνή από τα κοινοβούλια”.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το