Πολιτική

Παπαδήμος: Ιστορική απόφαση

Δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της δραματικής και μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup

Ιστορική για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ο Λ. Παπαδήμος μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος της δραματικής και μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup.

“Ελήφθησαν σήμερα αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Το Eurogroup ενέκρινε ομόφωνα το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και επίσης συμφωνήθηκαν οι βασικοί όροι, τα κύρια στοιχεία του PSI, δηλαδή της προσφοράς που θα γίνει για την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα προωθήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου το EFSF να χρηματοδοτήσει πρώτον τη δική του συμβολή στο PSI, τη συμβολή του επίσημου τομέα στο PSI, καθώς και την ανακεφαλαιοποίση των ελληνικών τραπεζών. Με τις σημερινές συμφωνίες διασφαλίζεται, γίνεται ένα μεγάλο βήμα, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, καθώς και για την μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Η τελική συμφωνία για το PSI, καθώς και η συμβολή των θεσμικών εταίρων μας έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ στο 120,5% το 2020”, τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Και συνέχισε λέγοντας: “Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι η σημερινή μέρα είναι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Με τις σημερινές αποφάσεις μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε σε συνθήκες σταθερότητας, να περιοριστεί η αβεβαιότητα, η οποία έχει επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με αυτό τον τρόπο και να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας και παράλληλα να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την ανάκαμψή της και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ωστόσο, πως πρέπει να γίνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πάρα πολλές ενέργειες και να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προκύπτουν από το οικονομικό πρόγραμμα.

Ως προς τον ειδικό λογαριασμό ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε πως επελέγη τελικά μια απλούστερη και λιγότερο δεσμευτική λύση και πρόσθεσε προβλέπεται και η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται ήδη στη χώρα μας.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια για καθυστερήσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών δήλωσε: “Όταν επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή, μετά θα έρθει η στιγμή για την απόφαση που αφορά την προκήρυξη των εκλογών”.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ως εγγύηση ότι οι θυσίες των Ελλήνων όχι μόνο δεν πάνε χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

“Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί με την θετική για τη χώρα μας απόφαση, δικαιώνονται οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, για να πείσουμε τους εταίρους μας να καταλήξουν στις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Η απόφαση, ωστόσο, έχει και τη δική της αυτοτελή και ιδιαίτερα μεγάλη και ιστορική σημασία. Η χώρα αποφεύγει την χρεοκοπία. Ανοίγει ο δρόμος για την διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Με μια οικονομία που θα στηρίζεται σε δυνατές βάσεις, δεν θα παράγει ελλείμματα και χρέη, αλλά υπεραξίες, πλεόνασμα, θέσεις εργασίας. Σηματοδοτείται η συμφωνία για το PSI, που πέραν της τεράστιας μείωσης του βάρους από το χρέος, συμβάλλει στην εξοικονόμηση αρκετών δις ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της μείωσης των ετήσιων απαιτήσεων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών μας προς τους δανειστές μας. Με τους πόρους αυτούς, μπορούμε τώρα πια να συγκροτήσουμε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό”, σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπανδρέου.

Για να συνεχίσει: “Αισθάνομαι την ανάγκη, απευθυνόμενος προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να τους ζητήσω, παρά το μεγάλο τίμημα, να συνεχίσουμε τον αγώνα που αρχίσαμε, να μην αφήσουμε στη μέση την προσπάθεια. Είμαι βέβαιος, πως τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι στο χέρι μας να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε ένα καλύτερο αύριο.

Τώρα πια, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές εκείνες, που κατανοούν όλα όσα υπερασπιζόμασταν και προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης. Οι δικές μας προσπάθειες και η συνεχής ενεργός παρουσία μας στα κέντρα των αποφάσεων, αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για να βρεθούν οι ευρωπαϊκές δομές πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες και δίπλα στους Έλληνες που προσπαθούν σκληρά,κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντ. Σαμαράς

Από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup για την ελληνική οικονομία την οποία και χαρακτήρισε “σημαντική” και “θετική” ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της ΝΔ υπήρξε καθοριστική.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η απόφαση απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της παρουσία και ανοίγει τον δρόμο για εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Η σημερινή απόφαση του Eurogroup είναι θετική και σημαντική. Απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δίνει τη δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο, ανοίγει το δρόμο για εκλογές. Σε αυτή την απόφαση, η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας ήταν καθοριστική. Χωρίς τη θετική μας ψήφο, σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου. Αποφάσεις που αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση, για μας, μεταξύ του 1ου από το 2ο Μνημόνιο και καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας.

Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που άνοιξε πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της. Η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας. Ελπίδας ότι η χώρα θα συμπληρώσει τις πολιτικές με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Ελπίδας ότι και η Ευρώπη θα μεταστραφεί από πολιτικές της μονόπλευρης ύφεσης και θα κατανοήσει την προτεραιότητα της ανάπτυξης.

Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως πλέον όλοι ομολογούν, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα γίνει μακροχρόνια βιώσιμο. Σε μια Ελλάδα που πονάει και με ένα λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Γιατί η μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τώρα αρχίζει! Σε αυτή τη μάχη για ελπίδα ανάκαμψη και ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το