Τοπικά

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Απειλές αποκαλύψεων…

Σ5-Φ1-ΠΘ

«Εμφύλιο» στους κόλπους των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκάλεσε  η επιλογή της Συγκλήτου να τοποθετήσει προσωρινά τον αναπληρωτή Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας, Δημήτρη Κουρέτα στη θέση του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία.

Ένα μήνυμα (e-mail) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πανεπιστημιακών από το Εναλλακτικό Σχήμα για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΣΔΕΠ) που σχολιάζει την απόφαση της Συγκλήτου, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουρέτα που ανταπαντώντας, τους καλεί να ασχοληθούν «με τα μέλη ΔΕΠ που παίρνουν παχυλά επιμίσθια από κρατικά προγράμματα» προσθέτοντας -μεταξύ άλλων- ότι «εγώ ποτέ δεν πήρα χρήματα από τα κρατικά προγράμματα» για να καταλήξει γράφοντας ότι «κρατηθείτε όμως λίγες μέρες γιατί σε λίγο καιρό θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Θα δώσω στη δημοσιότητα το τι παίρνουν κάποιοι που εμφανίζονται με τον μανδύα του αριστερού και προοδευτικού», για να ακολουθήσει «καταιγισμός» μηνυμάτων.

Ο ίδιος ο κ. Κουρέτας μιλώντας σε εφημερίδα της Λάρισας διευκρίνισε, πάντως, πως «με εντολή του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των πανεπιστημίων. Κάντε λοιπόν υπομονή» προτρέπει ο κ. Κουρέτας διευκρινίζοντας ότι «από τη στιγμή που ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τους ελέγχους αυτούς θα προκύψουν στοιχεία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναστάτωσης που έχει προκληθεί αυτές τις ημέρες, με την ΠΟΣΔΕΠ να αναζητά «διαύλους συνεννόησης και διαλόγου» με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο, το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς μέσω του ΣΔΟΕ, θα περάσει από «κόσκινο» τα κονδύλια των ερευνητικών προγραμμάτων, τα οποία ουσιαστικά «διατηρούν στη ζωή» τα τριτοβάθμια ιδρύματα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα  το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας όλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη».

 

Το επίμαχο e-mail

Όπως αναφέρεται, την αντίδραση Κουρέτα προκάλεσε e-mail του Εναλλακτικού Σχήματος για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, προς όλα τα μέλη ΔΕΠ, στο οποίο σημειώνεται πως «με πρόταση του πρύτανη και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Π.Θ. εκλέχτηκε κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ο συνάδελφος Δημήτρης Κουρέτας.

Του ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο του, έργο που θα προστεθεί στις ήδη δύσκολες υποχρεώσεις του (Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Υπεύθυνος ΔΑΣΤΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Υπεύθυνος Γραφείου Διαμεσολάβησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέλος του συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας, κλπ. κλπ. κλπ.)» καταλήγει το μήνυμα του ΕΣΔΕΠ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

 

Εκατομμύρια πεταμένα στο…βούρκο;

Την ίδια ώρα δημοσίευμα στο site magnesianews, υποστηρίζει ότι «στον «αέρα» βρίσκεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μεγάλης έκτασης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία πληρώθηκε με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να αγοραστεί, την περίοδο 2000-2003, που εκτός αυτού κρίνεται και ακατάλληλη τελικά, για να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Η έκταση, είναι 15 περίπου στρεμμάτων, βρίσκεται στα «Παλαιά» και εξ αυτών τα 11 στρέμματα στέγαζαν πριν από χρόνια την ΥΕΒ Μαγνησίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το Πανεπιστήμιο, με πρόσφατες αποφάσεις του, ζήτησε από όσους χρησιμοποιούν την έκταση (οικοπεδικούς χώρους και έκταση) να απομακρυνθούν, όπως και έγινε, και προχώρησε στη διαδικασία- βάση του τεχνικού προγράμματος του- ώστε να κατασκευαστούν νέα κτίρια στα οποία θα στεγάζονταν τμήματα των σχολών του.
Η έκπληξη όμως ήταν μεγάλη, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαπίστωσε μέσα από την αλληλογραφία που υπήρξε με το τότε υπουργείο Γεωργίας και κατόπιν Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η έκταση των 11 στρεμμάτων δεν του ανήκει ιδιοκτησιακά και εκτός αυτού, είχε πληρώσει το 2000, 260.000.000 δραχμές στην τότε Νομαρχία Μαγνησίας, με Νομάρχη τον Πάνο Σκοτινιώτη, με την αιτιολογία της μετεγκατάστασης της υπηρεσίας ΥΕΒ της Νομαρχίας που είχε έδρα στην έκταση.
Εκτός αυτού, οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου, διαπιστώνουν ότι η έκταση των 11 στρεμμάτων, όπως και αυτές που αγοράστηκαν από ιδιώτες και στοίχισαν συνολικά περί τα 1 δις δρχ., δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν εγκαταστάσεις, λόγω του σαθρού εδάφους.
Οι εκτάσεις, όπως υποστηρίζουν αρμόδιοι τεχνικοί, σήμερα είναι χαμηλότερες από την στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα, η στήριξη θεμελίων να χρειάζεται να γίνει τουλάχιστον σε βάθος 37 μέτρων (!) οπότε αν αποφασιστεί τελικά να κατασκευαστεί το κτίριο, θα ανεβάσει το κόστος του σε δυσθεώρητο ύψος».

Η υπόθεση φαίνεται να αφορά την προεδρία στο Πανεπιστήμιο του Παντελή Λαζαρίδη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το