Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Πανελλαδικές: Ανακοίνωση βαθμών στα τέλη Ιουνίου

Στο τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου θα ανακοινωθούν πιθανότατα οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας. Επίσης από 18 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία συμμετοχής, με ηλεκτρονικό τρόπο. Από σήμερα και μέχρι 22 Ιουνίου θα πρέπει να προσέλθουν στα Λύκεια οι υποψήφιοι, για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία που δεν τα προμηθεύτηκαν το Μάιο.

Η υπουργός Παιδείας κ. Φ. Κιάου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι οι βαθμολογίες θα γνωστοποιηθούν στο τελευταίο πενθήμερο Ιουνίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου, όπως πάντα, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν με τα τετράδια των υποψηφίων, τα οποία αποκαλύφθηκε την τελευταία στιγμή ότι ήταν διάφανα και φαινόταν το όνομα, τόνισε ότι «το χαρτί το προμηθευθήκαμε φέτος αργά από τη Γερμανία, η οποία απαίτησε την προπληρωμή του. Άλλαξε η ποιότητα του χαρτιού, ωστόσο στο χρωματισμό του αποκαλύφθηκαν τα προβλήματά του, τα οποία λύθηκαν, προσθέτοντας πολλά αυτοκόλλητα».

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Φυσικής, από το οποίο προκλήθηκε αναστάτωση εξαιτίας μιας ελλιπούς διατύπωσης της ερώτησης Γ4.

Απέδωσε το θόρυβο σε «μιντιακό πανικό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή Εξετάσεων ενήργησε υπό το κράτος πίεσης και μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «βρέθηκε εν ύπνω» από την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που επεσήμαινε το λάθος.

Η υπουργός άφησε αιχμές για την Επιτροπή, λέγοντας ότι δεν τη συγκρότησε η ίδια, αλλά τόνισε ότι «προβληματίστηκε» για τους φυσικούς που τη στελέχωσαν.

Πάντως είπε ότι τα παιδιά τελικά δεν αδικήθηκαν, ενώ για τους εξεταστές πρόσθεσε ότι σε όλες τις εξετάσεις και σε όλα τα μαθήματα έθεσαν 3.200 ερωτήσεις και μόνο με τη Φυσική προκλήθηκε ζήτημα. Εν τέλει, επισήμανε, ο απολογισμός των πανελλαδικών εξετάσεων είναι καλός, παρά το γεγονός ότι διεξήχθησαν σε προεκλογική περίοδο.

Με ηλεκτρονικό τρόπο η αποστολή των βαθμολογιών 

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα σταλούν οι βαθμοί από το Βαθμολογικό Κέντρο Βόλου στο υπουργείο Παιδείας και όχι με τις φισούνες, που ίσχυε μέχρι και πέρυσι. Έτσι εξοικονομείται και χρόνος αλλά και χρήμα. Η βαθμολόγηση των γραπτών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ χθες παραλήφθηκαν και τα τελευταία γραπτά που αφορούν τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, καθώς και των υποψηφίων των φυσικώς αδυνάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση σε μάθημα, κάτι όμως που αναμένεται να γίνει εντός ημερών. Το υπουργείο Παιδείας έχει τονίσει στα Βαθμολογικά Κέντρα ότι θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει τη βαθμολόγηση των γραπτών σε όλα τα μαθήματα.

Το νέο στοιχείο φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πως οι βαθμοί θα σταλούν στο υπουργείο Παιδείας μέσω της ηλεκτρονικής οδού και όχι των φισουνών.

Η πρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Βόλου κ. Μαρία Αδάμου εξήγησε πως «φέτος για πρώτη φορά δεν θα αποσταλούν φισούνες στο Υπουργείο, καθώς η ενημέρωση της βαθμολογίας γίνεται on line μέσω ενός νέου προγράμματος που διευκολύνει και εμάς και το υπουργείο, αφού κερδίζεται και χρόνος και χρήμα. Φυσικά ο έλεγχος των βαθμολογιών συνεχίζει να γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Δοδοντσάκης ανέφερε πως «τελείωσαν οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια, όχι όμως και από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Μάλιστα η βαρύτητα που πρέπει να δώσουμε στην επαγγελματική εκπαίδευση είναι μεγάλη. Πάντως οι διαδικασίες των εξετάσεων κύλησαν ομαλά, ενώ τα περιστατικά αντιγραφών όπως και ασθενειών υποψηφίων ήταν ελάχιστα».

Παράλληλα ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάστηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας για το κομμάτι των εξετάσεων, τους προέδρους και τα μέλη των Εξεταστικών Κέντρων  και Επιτροπών, τους επιτηρητές και όλους όσους συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία των εξετάσεων. Απέδειξαν ότι έχουν συναίσθηση ευθύνης και προσέχουν πάρα πολύ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Εντός ημερών θα γίνει η τακτοποίηση των υπεράριθμων καθηγητών, ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η χωροταξική κατανομή των μαθητών Δημοτικών στα Γυμνάσια και κατ΄ επέκταση στα Λύκεια.

Παιδοψυχολόγοι στα σχολεία 

Την πρόσληψη και απασχόληση στα σχολεία παιδοψυχολόγων, καθώς «το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και η ψυχολογική πίεση των εξετάσεων είναι δυσβάσταχτα για τους ώμους των παιδιών» δήλωσε ότι προτίθεται να εισηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση η υπουργός Παιδείας, με αφορμή την αυτοκτονία μαθήτριας σε σχολείο της Αθήνας μετά τη λήξη των πανελληνίων εξετάσεων.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το