Χωρίς κατηγορία

Πανδικαστική κινητοποίηση χθες με διακοπές δικαστηρίων

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Αιφνιδίως προχθές το βράδυ οι Δικαστικές Ενώσεις της χώρας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας χθες Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι και μετά, έως τη λήξη του ωραρίου, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι. Προανήγγειλαν πανδικαστική συγκέντρωση για την ανάδειξη των προβλημάτων της Δικαιοσύνης. Στην απόφαση αυτή συντονίστηκαν και οι δικηγορικοί σύλλογοι με αποχή από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων μετά τη διακοπή τους από τους δικαστές.

Παράλληλα οι Δικαστικές Ενώσεις απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό. Και στο Βόλο οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων (χθες συνεδρίαζαν τα ποινικά δικαστήρια) διεκόπησαν στις 12 το μεσημέρι. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις – όπως ήταν αναμενόμενο – αναβλήθηκαν. Οι αναβολές εκφωνήθηκαν από τα δικαστήρια, πριν τη διακοπή και με το αιτιολογικό όχι της διακοπής λόγω στάσης, αλλά του ωραρίου…

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε ανακοίνωσή του για την πανδικαστική συγκέντρωση αναφέρει: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, έχοντας υπόψη την απόφαση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων για την πανδικαστική συγκέντρωση της Τετάρτης, 11 Δεκεμβρίου 2013, με θέμα την ανάδειξη των συγχρόνων προβλημάτων της Δικαιοσύνης και τη συνακόλουθη διακοπή της λειτουργίας των ποινικών, πολιτικών και τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, από ώρας 12:00 έως 15:00, συμπαρίσταται στην ως άνω δράση και με έκτακτη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ανακοινώνει την αποχή των μελών του από τις ως άνω συνεδριάσεις των Δικαστηρίων κατά τον αυτό χρόνο».

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, οι Δικαστικές Ενώσεις, για την πανδικαστική αυτή συγκέντρωση, εξηγούν ότι «στο πλαίσιο της συγκέντρωσης θα εκτεθούν  οι συνέπειες που προκύπτουν από την ολιγωρία και ανικανότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα χρόνια προβλήματα που αφορούν στην οργάνωση και εκσυγχρονισμό της δικαστικής λειτουργίας, στην αναβάθμιση των απαράδεκτων και αναχρονιστικών συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζονται από τριτοκοσμικές κτιριακές υποδομές, έλλειψη μηχανοργάνωσης, γραμματειακής υποστήριξης και υλικοτεχνικών μέσων και στη διόγκωση της δικαστηριακής ύλης και την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης.

 

Αιτήματα

στον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό θέτουν τρία βασικά ζητήματα: Την κάλυψη κενών θέσεων δικαστικών, να μη μετατίθενται αν δεν τελειώσει το δικαστικό έτος και της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία, «μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός δικαστικού έτους στον τόπο όπου τοποθετήθηκε, λόγω διορισμού, προαγωγής ή μετάθεσης. Προκειμένου για δικαστές των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων δεν επιτρέπεται μετάθεση πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας δύο δικαστικών ετών στον τόπο όπου τοποθετήθηκαν, λόγω διορισμού προαγωγής ή μετάθεσης». Για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει για προαγωγές & μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών και κατά τους μήνες Οκτώβριο & Ιανουάριο έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση της αρχαιότητας της επετηρίδας, ως προς τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις, διότι, εάν ανακύψουν κενά, κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προβεί σε διορισμούς ή σε προαγωγές και τοποθετήσεις (όπως συμβαίνει στον παρόντα χρόνο, κατά τον οποίον έχουν προκύψει ήδη, λόγω παραιτήσεων στο δεύτερο βαθμό, ένδεκα κενά Δικαστών και δύο εισαγγελέων, καθώς και εξήντα οκτώ κενά Ειρηνοδικών), τότε οι μεν αρχαιότεροι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ή μετατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του προηγούμενου Συμβουλίου, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί όπου τοποθετήθηκαν, για ολόκληρο το δικαστικό έτος, χωρίς να είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί η αίτησή τους για μετάθεση σε δικαστήριο εγγύτερο προς την οικογενειακή τους εγκατάσταση, ενώ οι νεότεροι στη σειρά αρχαιότητας στην επετηρίδα θα έχουν την προνομιακή μεταχείριση της τοποθέτησής τους στις θέσεις, που θα παραμένουν κενές, λόγω της μη ικανοποίησης της αίτησης των αρχαιοτέρων. Εξάλλου η ούτως ή άλλως άδικη και άνιση μεταχείριση των διοικητικών δικαστών έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα τα οποία υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες οξύνθηκαν.

Επίσης ζητούν την τροποποίηση της κριθείσας ως αντισυνταγματικής διάταξής του με την οποία η άδεια ανατροφής τέκνου των δικαστικών λειτουργών (και μόνον) είχε περιοριστεί σε πεντάμηνη από εννεάμηνη.

Τέλος ζητούν τις απαραίτητες τροποποιήσεις των λοιπών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων. Και καταλήγουν ότι «οι μεγάλες περικοπές των αποδοχών καθώς και οι αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας, με υποτυπώδεις υποστηρικτικές δομές που κρατούν στα περισσότερα Δικαστήρια, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων των δικαστών και εισαγγελέων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το