Πολιτική

Παιχνίδι µε το νυχτερινό ρεύμα

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς τη ΔΕΗ: Ενημερώστε σωστά τους καταναλωτές



Παιχνίδι της ΔΕΗ με το νυχτερινό τιμολόγιο εις βάρος των καταναλωτών «δείχνει» η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Με επιστολή της επιρρίπτει ουσιαστικά ευθύνες προς τη ΔΕΗ ότι δεν ενημερώνει σωστά τους καταναλωτές για το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιούν το νυχτερινό ρεύμα, ώστε να επωφεληθούν και να πληρώνουν χαμηλότερο λογαριασμό από τις μειωμένες τιμές του.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διερεύνησε το θέμα έπειτα από αναφορά που δέχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με τη χαμηλότερη τιμή στη νυχτερινή κατανάλωση για πελάτες με μικρές ημερήσιες καταναλώσεις, δηλαδή έως και 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, μέρας και νύχτας, είναι κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, το νυχτερινό τιμολόγιο επιφέρει μείωση του λογαριασμού μόνο στην περίπτωση που η νυχτερινή κατανάλωση ξεπερνά τις 150 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Και αυτό συμβαίνει διότι το νυχτερινό επιβαρύνεται και με επιπλέον πάγιο, το οποίο είναι 4 ευρώ το τετράμηνο, γεγονός που κάνει την πολύ χαμηλή νυχτερινή κατανάλωση ασύμφορη.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ σε περίπτωση που η συνολική κατανάλωση, μέρας και νύχτας, ξεπερνά τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ο πελάτης έχει σε κάθε περίπτωση όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο, ανεξάρτητα από την κατανάλωση κατά τις νυχτερινές ώρες και παρά τη χρέωση του πάγιου, που είναι 4 ευρώ το τετράμηνο.

Στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά και στη ΔΕΗ, η ΡΑΕ απευθύνει συστάσεις προς τη ΔΕΗ αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητεί από τη ΔΕΗ να ενημερώσει τους πελάτες που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου, έτσι ώστε να κάνουν ορθολογική διαχείριση του φορτίου τους και να ενθαρρύνουν τη μεταφορά φορτίου στις ώρες χαμηλότερης χρέωσης, ώστε να αποκομίσουν το μέγιστο οικονομικό όφελος από το τιμολόγιο αυτό.

Στο σημείο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, η ΡΑΕ ζητεί από τη ΔΕΗ να ενημερώνει αναλυτικά για τις ώρες που οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν το ρεύμα με μειωμένες τιμές. Επίσης, ενημερώνει τους νέους πελάτες που επιλέγουν το νυχτερινό τιμολόγιο για τη σωστή χρήση του τιμολογίου αυτού και την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση γι’ αυτούς, βάσει των χαρακτηριστικών κατανάλωσής τους.

Τέλος, να φροντίζει ώστε το προσωπικό της που έρχεται σε επαφή με τους καταναλωτές (μέσω των καταστημάτων, των τηλεφωνικών κέντρων κ.λπ.), να είναι επαρκώς ενημερωμένο, ώστε να είναι σε θέση να πληροφορεί ανάλογα και να απαντά σε ερωτήματα καταναλωτών. Από την πλευρά τους, πάντως, πηγές της ΔΕΗ έλεγαν, χθες, σχολιάζοντας την επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ότι: «Η ΔΕΗ με γνώμονα την προστασία των πελατών της λαμβάνει υπόψη της, μελετά πάντα και αξιολογεί τις γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Σε άλλο έγγραφό της, η ΡΑΕ διευκρινίζει ότι όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνον η ΔΕΗ θα μπορούν να παρέχουν το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο μάλιστα ο καταναλωτής θα μπορεί να εντάσσεται, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο προμηθευτής του, μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το