Πολιτική

Παιδεία: Ναι στις αλλαγές

Από την πλειοψηφία των φοιτητών σύμφωνα με σχετικά στοιχεία έρευνας


Η φιλοσοφία και οι στόχοι του νέου τύπου λυκείου


Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (97,4%) υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτει από έρευνα του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Διενεργήθηκε πανελλαδικά σε 1002 πολίτες, 400 φοιτητές και 445 γονείς μαθητών του γυμνασίου και λυκείου.

Το 97,4% των ερωτηθέντων φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, απαντούν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ το 79,8% του συνόλου των ερωτηθέντων λέει ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να συνεχιστεί, ανεξαρτήτως αντιδράσεων.

Το 61,7% εκφράζει την άποψη ότι οι αλλαγές που μελετάει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν τελικά μερικώς, ενώ ένα 18,7% απαντάει ότι δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν καθόλου.

Το 42,1% των ερωτηθέντων φοιτητών αναφέρει ότι είναι πολύ ενημερωμένο για τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Το 26,5% θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των πανεπιστημίων την υλικοτεχνική τους υποδομή, ενώ 60% αναφέρει ότι οι καταλήψεις σχολών πρέπει να γίνονται ως έσχατο μέτρο αντίδρασης των φοιτητών, όταν θίγονται τα δικαιώματα τους.

Το 54,3% αποδίδει την χαμηλή συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές στην απαξίωση, εκ μέρους των νέων, της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων.

Το “νέο λύκειο” και

η φιλοσοφία των αλλαγών

Στο μοντέλο που από τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το «νέο λύκειο», αναμένεται να έχουν καταλήξει σε δύο μήνες τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Παιδείας.

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Κλ. Ναυρίδης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση έκανε γνωστό ότι τον Απρίλιο θα είναι όλα έτοιμα για την ανακοίνωση του πλαισίου του νέου λυκείου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των αλλαγών και μίλησε για τους στόχους του νέου τύπου λυκείου.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται, ο σημερινός τρόπος διδασκαλίας θα αλλάξει πλήρως. Σε δύο μήνες θα θεωρείται πλέον ξεπερασμένος και οι μαθητές, μέσω του νέου τύπου σχολείου, θα μυούνται σε ουσιαστικότερους τρόπους απόκτησης γνώσεων, που περιορίζουν την αποστήθιση και προάγουν την κριτική τους ικανότητα.

Όπως σημείωσε ο κ. Ναυρίδης, «οι μαθητές θα πρέπει να αρχίσουν να μυούνται σε ερευνητικές διαδικασίες και διεργασίες. Δηλαδή, θα μάθουν να διατυπώνουν τα ερωτήματα, να προσδιορίζουν τα προβλήματα και να μεθοδεύουν διερευνήσεις. Επιπλέον, να αναζητούν απαντήσεις στα προβλήματα, που έχουν τεθεί, να αναζητούν και να αξιοποιούν ερευνητικά εργαλεία, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα».

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αλλαγή του σημερινού τύπου λυκείου, συνδυάζοντάς την με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Αν, όμως, η αλλαγή στα λύκεια δεν είναι ουσιαστική -σχολιάζουν πολλοί καθηγητές- όποιο σύστημα εισαγωγής και αν υιοθετηθεί, δεν θα επιτύχει.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι ίσως το δυσκολότερο έργο του σχεδιασμού μίας τέτοιας αλλαγής, όπως αυτής που μελετάται για το λύκειο, θα είναι να αντιμετωπιστούν μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Έτσι, τα όποια εκπαιδευτικά μέτρα θα πρέπει -λένε- να συνοδεύονται και από αντίστοιχα κοινωνικά, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, στο μέτρο του δυνατού, η ισότητα στις ευκαιρίες μόρφωσης και απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το