Αθλητισμός

Πέρασε στη β’ φάση χωρίς να ιδρώσει o Ολυμπιακός Β.

ΒΟΛΟΣ ΠΑΤΡΑ

Με το δεξί στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις μπήκε ο Ολυμπιακός Βόλου. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν χρειάστηκαν να κοπιάσουν ιδιαίτερα για να φτάσουν στη νίκη-πρόκριση επί της Παναχαϊκής στο Κύπελλο Ελλάδος, επικρατώντας με 2-0. Πολλές φορές οι πρεμιέρες κρύβουν εκπλήξεις, ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν έπεσε θύμα έκπληξης, καθώς παρουσιάστηκε σοβαρός, «διαβασμένος», έπαιξε με συγκεκριμένο πλάνο και αυτό βγήκε μέσα στο γήπεδο, ενώ διαχειρίστηκε άψογα το παιχνίδι, μην επιτρέποντας τον αντίπαλο να αμφισβητήσει την ανωτερότητα των «ερυθρολεύκων». Άλλωστε, μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής της Παναχαϊκής, Τίμος Καβακάς, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως ο Ολυμπιακός δίκαια πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης και θα αντιμετωπίσει στη β’ φάση της διοργάνωσης τον Άρη σε διπλούς αγώνες. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Βόλου στις 25 ή στις 26 Σεπτεμβρίου και ο επαναληπτικός στην Θεσσαλονίκη στις 30 ή στις 31 Οκτωβρίου.

Τη νίκη συνήθως σε μια ομάδα τη δίνει η άμυνα και η εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού ήταν αυτή που οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στη νίκη. Η Παναχαϊκή δεν είχε ούτε μία τελική προσπάθεια μέσα από την περιοχή, ενώ ο Γκίτκος δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια σπουδαία απόκρουση. Οι Πατρινοί προσπάθησαν να απειλήσουν την «ερυθρόλευκη» εστία με μακρινά σουτ και εκτελέσεις φάουλ του Κιάσσου. Μέχρι εκεί όμως…

Ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική μέρα τον Στάθη Ρόκα, ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Αγωνίστηκε ως αμυντικός χαφ, ανταποκρίθηκε άψογα στο ρόλο που του ανέθεσε ο προπονητής του, καθώς ανέκοψε πολλές επιθέσεις των φιλοξενουμένων, βοήθησε στην καλή κυκλοφορία της μπάλας στο χώρο του κέντρου, ενώ βοήθησε και επιθετικά με τις προωθήσεις του.

Η επιλογή του Γιώργου Βαζάκα να αγωνιστεί η ομάδα με δύο αμυντικά χαφ (σύστημα 4-2-3-1) αποδείχθηκε σωστή, καθώς ο Ολυμπιακός ήλεγξε απόλυτα το ρυθμό του αγώνα, ήταν ανώτερος από την Παναχαϊκή στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού και γενικά λειτούργησε καλύτερα ως ομάδα.

Το γρήγορο γκολ του Μάριο Γκούρμα στο 8’ με κεφαλιά ύστερα από εξαιρετική προσπάθεια και σέντρα του Μάριο Μπρέσκα, βοήθησε στο να φέρει ο Ολυμπιακός το παιχνίδι στα μέτρα του. Υπήρχε, βέβαια ένα μεγάλο διάστημα στο πρώτο μέρος (από το 10’-30’) όπου ο Ολυμπιακός ήταν φλύαρος στο παιχνίδι του, ωστόσο, στο τελευταίο δεκάλεπτο οι «ερυθρόλευκοι» δικαιούταν ένα ακόμη γκολ, ενώ ο διαιτητής Φωτιάδης «έκλεισε τα μάτια» και δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, όταν ο Μαραγκουδάκης σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός και μέχρι το 80’ δεν απείλησε ιδιαίτερα την εστία του Λαζαρίδη. Στο διάστημα 80’-90’ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τρεις πολύ καλές στιγμές στο ματς, ενώ σημείωσαν και το δεύτερο γκολ στο 88’ με τον Γιάννη Κατσίκη. Ο έμπειρος  μεσοεπιθετικός  νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τον τραυματία Νόε Ακόστα (ο  Ισπανός είχε περάσει στο ματς ως αλλαγή στο 58’ και τραυματίστηκε στο 73’). Εκμεταλλεύτηκε το λάθος του τερματοφύλακα Λαζαρίδη, σε γύρισμα της μπάλας από τον Μπερντέν και πλάσαρε εύστοχα, γράφοντας το τελικό 2-0.

Επιθετικά, πάντως, η ομάδα έδειξε να αντιμετωπίζει πρόβλημα και θα πρέπει η ομάδα να αρχίσει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που δημιουργεί στο παιχνίδι.  Το πρόβλημα το επεσήμανε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα και ο Γιώργος Βαζάκας. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην τελική πάσα, από τη στιγμή που πολλές επιθέσεις δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ και στην τελική προσπάθεια τα ποσοστά ευστοχίας δεν ήταν τα ανάλογα.

Μέσα από τις προπονήσεις οι παίκτες του Ολυμπιακού θα διορθώσουν τις αδυναμίες τους και θα γίνουν και πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση, με την τεχνική ηγεσία να περιμένει από την ομάδα να έχει πλουραλισμό στην επίθεση και όχι το επιθετικό βάρος να το σηκώσουν ένα ή δύο ποδοσφαιριστές.

Ο Μάριο Γκούρμα, έχοντας κάνει μόλις λίγες προπονήσεις με τον Ολυμπιακό ξεκίνησε στο βασικό σχήμα (ο Βαζάκας του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ενδεκάδα) και ο έμπειρος επιθετικός δικαίωσε απόλυτα τον προπονητή του για την επιλογή αυτή. Σημείωσε τα πρώτο γκολ του αγώνα, ανοίγοντας το δρόμο στον Ολυμπιακό για την πρόκριση. Ωστόσο, δεν θα σταθούμε μόνο στο γκολ που πέτυχε.

Ο Μάριο Γκούρμα έδειξε πως παραμένει ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Στη φάση του γκολ πήρε την κατάλληλη θέση μέσα στην περιοχή, ξέφυγε από τον Μπερτέν και με κεφαλιά σκόραρε. Στα 58 λεπτά που αγωνίστηκε είχε ορισμένες πολύ καλές  προσπάθειες, ήταν μέσα στις φάσεις που έκανε η ομάδα του και συνεργάστηκε πολύ καλά με τους μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού. Δεν είναι στατικός φορ, καθώς βγαίνει έξω από την περιοχή, μοιράζει μπάλα, ενώ γυρίζει πίσω και βοηθά και την άμυνα. Σίγουρα, δεν έχει ακόμη τη φυσική κατάσταση που χρειάζεται και υπολείπεται σ’ αυτόν τον τομέα από τους υπόλοιπους παίκτες.

Επίσης, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός διαθέτει φέτος πληθώρα ικανών ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μένουν ακόμη και εκτός 18αδας, όπως για παράδειγμα στον αγώνα με την Παναχαϊκή εκτός έμειναν οι Πινδώνης, Κωστούλας, Δεινόπαπας και Γκέσιος.

Όμως, επειδή και το φετινό πρωτάθλημα της Football League θα είναι ένας μαραθώνιος 40 αγωνιστικών (με τα πλέι οφ) στον Ολυμπιακό όλοι οι παίκτες θα χρειαστούν να βοηθήσουν, όπως τόνισε και ο Γιώργος Βαζάκας στη συνέντευξη Τύπου σε σχετική ερώτηση που του έγινε.

*Ο Νόε Ακόστα  αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο και σήμερα Δευτέρα θα εξεταστεί από τον γιατρό του Ολυμπιακού Βόλου. Εκφράζονται φόβοι για θλάση και στον Ολυμπιακό εύχονται να μην είναι σοβαρός ο τραυματισμός του, έτσι ώστε να επιστρέψει άμεσα στις προπονήσεις.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β.: Γκίτκος, Καρράς, Κατσιαρός, Αρβανίτης, Μελίσσης (84’ Γιαλούσης), Ολίσε, Ρόκας, Μπρέσκα, Γενγκά, Πόνσε, Γκούρμα (58’Ακόστα, 73’ Κατσίκης).

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Λαζαρίδης, Σπίνουλας, Μπερτέν, Κοκκίνης (89’ Χοτζάλι), Βιγιαρέχο (46’ Κοντογουλίδης), Γκαντιάγκα (63’ Πλέγας), Μπόζιτς, Κιάσσος, Λίτσης, Σιτόε, Μαραγκουδάκης.

 

Γ. Βαζάκας: Συνεχίζουμε ταπεινά, παραμένουμε… προσγειωμένοι

Έδειξε χαρακτήρα ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή, όπως τόνισε στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Γιώργος Βαζάκας, ο οποίος στάθηκε στις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε η ομάδα του και στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Βαζάκα:

«Σ’ ένα παιχνίδι με έναν αντίπαλο που έχει τους ίδιους στόχους με τον Ολυμπιακό Βόλου, την άνοδο, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα. Παρότι ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι, η ομάδα δεν είναι ακόμη στο δείκτη ετοιμότητας που επιθυμούμε. Δείξαμε, όμως στοιχεία καλής ομάδας. Ήμασταν σοβαροί, ο αντίπαλος δεν μας έκανε ούτε μία κλασική ευκαιρία, παρότι σε κάποιο χρονικό σημείο του αγώνα είχε κατοχή μπάλας. Κάναμε ευκαιρίες, δεν ήμασταν, ωστόσο, αποτελεσματικοί. Εκεί θα πρέπει να βελτιωθούμε. Όταν προηγείσαι στο σκορ και δημιουργείς τόσες πολλές ευκαιρίες, θα πρέπει τις περισσότερες από αυτές να τις αξιοποιείς.

Είμαστε σε καλό δρόμο, είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών μου, αλλά ταπεινά και προσγειωμένοι συνεχίζουμε. Χρειάζεται υπομονή. Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μεγάλη ομάδα και στόχος του είναι η άνοδος στη Σούπερ Λιγκ. Πιστεύω πως στο τέλος θα πανηγυρίσουμε και ο κόσμος του Ολυμπιακού θα χαρεί».

Για την απόδοση του Μάριο Γκούρμα, που έκανε ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό και πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας: «Το ποιόν και την αξία του Γκούρμα τη γνωρίζω. Τον είχα πάντα αντίπαλο, καθώς δεν έτυχε ποτέ να συνεργαστούμε. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης και πιστεύω πως με την παρουσία του θα μας βοηθήσει και θα λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο γκολ.

Πάντως, τη λύση του γκολ θα πρέπει να τη δώσουν όλοι οι παίκτες. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει πλουραλισμό στην επίθεση. Είναι αρχή ακόμη και πιστεύω πως από παιχνίδι σε παιχνίδι η ομάδα θα παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερη».

Για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να ανταποκριθεί σε συνεχόμενα παιχνίδια, καθώς ακολουθεί νέος αγώνας Κυπέλλου με τον Άρη και αμέσως μετά υπάρχει η πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την Γλυφάδα: «Η διοίκηση του κ. Καραγιάννη φρόντισε έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να διαθέτει δύο ισάξιους παίκτες σε κάθε θέση. Το πρωτάθλημα δεν είναι μικρό, όπως φαίνεται. Θα παίξουμε 40 παιχνίδια και ο δρόμος θα είναι μακρύς. Όλο οι παίκτες θα χρειαστεί να αγωνιστούν και να βοηθήσουν».

 

Τ. Καβακάς: Δεν

φοβάμαι τίποτα

Ο προπονητής της Παναχαϊκής, Τίμος Καβακάς, τόνισε πως η ομάδα του, παρά τη ήττα από τον Ολυμπιακό, βρίσκεται σε σωστό δρόμο και δεν φοβάται τίποτα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τίμου Καβακά:

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου για την φιλοξενία. Ήταν άψογη. Όσον αφορά το παιχνίδι, το χάσαμε από δικά μας λάθη. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν νευρικοί και κάναμε πολλά ατομικά λάθη, με κακές εκτιμήσεις και δώσαμε την ευκαιρία στον αντίπαλο να δημιουργήσει ευκαιρίες. Όσο περνούσε η ώρα πήραμε την κατοχή του παιχνιδιού, δεν δημιουργήσαμε, ωστόσο ευκαιρίες, εκτός από δύο-τρεις.

Θεωρώ ότι η ομάδα μου βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Δεν φοβάμαι τίποτα. Ό,τι πρέπει να γίνει, θα γίνει. Η ομάδα προχωρήσει. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την προσπάθειά τους στο δεύτερο ημίχρονο. Καλή συνέχεια στον Ολυμπιακό και εύχομαι στο τέλος της χρονιάς και οι δύο ομάδες να πανηγυρίσουμε την άνοδο».

 

«Κόκκινο πανί»

ο Αλέξης Κούγιας

Ο Αλέξης Κούγιας έδωσε το «παρών» στο ΕΑΚ και παρακολούθησε το παιχνίδι από τη φυσούνα των φιλοξενουμένων, η οποία βρίσκεται κάτω από τη Θύρα 5 του σταδίου. Ο πρόεδρος της Παναχαϊκής έγινε αντιληπτός από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και μεγάλη μερίδα φιλάθλων τον αποδοκίμασε.

Κατά την έξοδό του από το ΕΑΚ ο Αλέξης Κούγιας ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με φιλάθλους του Ολυμπιακού και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στην επέμβαση της Αστυνομίας. Ο Κούγιας αποχώρησε, τελικά, από το στάδιο, ενώ δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα με την αποστολή της Παναχαϊκής και το πούλμαν της ομάδας, μέσω της περιφερειακής οδού, πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Πάτρα.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το