Photo Gallery, Πολιτική

Πέντε άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης

Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου


 


Κάθε μέρα, μια άλλη και πιο δύσκολη μέρα! Με αυτήν τη φράση επιχειρεί να περιγράψει κορυφαίος υπουργός την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση, ελάχιστες ημέρες μετά τις «δίδυμες» ψηφοφορίες για το «Mεσοπρόθεσμο» και τον εφαρμοστικό νόμο.

Παρά τις δύο επιτυχείς μάχες που έδωσε η κυβερνητική παράταξη την τελευταία εβδομάδα, ο Ιούλιος παραμένει ιδιαίτερα «καυτός» με πολλές «παγίδες» και ανοιχτά θέματα, ενώ σήμερα Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στη νέα «δοκιμασία» του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κάνει νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ανθρώπους-κλειδιά στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», τα μηνύματα που έλαβε είναι αρκετά θετικά και ελπιδοφόρα για το ελληνικό «θαύμα» που προσδοκά η Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν άμεσα η εξαγωγή «κινδύνων» από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, αν και επιθυμούσαν ευρύτερη συναίνεση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ώστε τα νέα σκληρά μέτρα να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, και ει δυνατόν με λιγότερες αντιδράσεις, εντούτοις εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα καταφέρνει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να «ανακόψει» ραγδαίες και αρνητικές εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά, έχουν «ενδείξεις» ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια για ευρύτερη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και δη με την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η προχθεσινή «επιστροφή» δια του Β. Βενιζέλου στο κάλεσμα συνεννόησης προς τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να προτείνει πρόσωπα για τη στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Εγκυρότατες, άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεχίζονται στο παρασκήνιο κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και με τρόπο ώστε να μην «καούν» πρωτοβουλίες. Και μπορεί ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος να αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής του Ταμείου, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπει ότι η ανάγκη για υψηλό βαθμό εθνικής συναίνεσης υπάρχει και θα υπηρετηθεί σύντομα (πολύ άμεσα) με έμπειρους τεχνοκράτες, για τους οποίους δεν θα έλεγαν ακόμη ένα νέο… όχι από τη ΝΔ.

Γι’ αυτό προετοιμάζεται με αθόρυβο τρόπο μια «λίστα» ονομάτων τεχνοκρατών, από την οποία θα επιλεγούν τελικά πέντε τεχνοκράτες που εκτιμάται ότι θα έχουν στήριξη για την υλοποίηση του κρίσιμου έργου και από τη «γαλάζια» παράταξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου αρκείται στην επεξεργασία ενός μόνο σεναρίου και δεν «ανοίγεται» και σε άλλα εναλλακτικά και εφικτά. Ο κ. Βενιζέλος εν τω μεταξύ είναι για όλο το πακέτο των θεμάτων σε «διαρκή επικοινωνία» με τον πρωθυπουργό, συνεργάτες του οποίου μεταφέρουν την ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με τον πρώην αντίπαλό του το 2007.

Για τον κ. Παπανδρέου όμως οι μάχες δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό πεδίο όσο κι αν στην παρούσα φάση απορροφά μεγάλο κομμάτι της κυβερνητικής «ενέργειας». Από τη στιγμή που φανεί εντός του Ιούλη (γύρω στις 12 του μηνός) ότι η χώρα εξασφαλίζει νέες «εγγυήσεις» για τη μετέπειτα πορεία της από την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο κύκλο ταξιδιών. Στις 22 Ιουλίου – λένε οι πληροφορίες – θα βρίσκεται στο Πεκίνο και θα συνεχίσει με επίσκεψη στη Ρωσία τη Βραζιλία και την Αυστραλία. Στόχος του, η προσέλκυση επενδύσεων.

 

Επιχειρησιακό σχέδιο

Η εξασφάλιση της πέμπτης δόσης του περσινού δανείου και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου επιταχύνουν το έργο της κυβέρνησης, καθώς πλέον τίθενται στη πρώτη γραμμή της προτεραιότητας 5 γενικοί άξονες με ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σπουδαιότητα. Με μεγάλο στόχο τον σκληρό πυρήνα του οικονομικού προβλήματος, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, το κυβερνητικό επιτελείο προτάσσει τα εξής:

1. Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αύξηση των εσόδων -και με τους κατάλληλους μηχανισμούς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών-, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσει η συζήτηση και τελικά η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα θα γίνει νέα προσπάθεια για την περιστολή των δαπανών -ανά υπουργείο- και ιδίως σε τομείς που ακόμη υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

2. Δεύτερος μεγάλος στόχος, είναι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Η επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον κ. Μπαρόζο για την κοινοτική χρηματοδότηση εντάσσεται μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αν ανάψει το «πράσινο φως», αναμένεται να δώσει όχι μόνο ανάσα αλλά και άλμα στην ανάπτυξη της χώρας. Τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νέα κίνητρα για το επιχειρείν.

3. Ο δημόσιος τομέας αποτελεί ακόμη έναν μεγάλο στόχο, καθώς θα συνεχιστεί με πιο γοργούς και αποτελεσματικούς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός του κράτους. «Λιγότερο κράτος και πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό», είναι ο άξονας της κυβέρνησης.

4. Μέσα σε αυτά τα μέτρα η διαφθορά σε τομείς της οικονομικής ζωής αποτελεί βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού επιτελείου. Μεταξύ των μεγάλων και μη αντιμετωπίσιμων, μέχρι στιγμής, θεμάτων είναι το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες προς τους πολίτες θα πρέπει να είναι πιο γρήγορες και σε αυτή την κατεύθυνση θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

5. Τέλος, ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι τα θέματα της παιδείας. Ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τομή, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε προχθές στην άτυπη υπουργική επιτροπή και αμέσως θα αρχίσει η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ενώ στη συνέχεια θα εισαχθεί στη Βουλή – εντός του καλοκαιριού – για ψήφιση.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το