Photo Gallery, Τοπικά

Ο χειμώνας επιμένει στη Μαγνησία

Σημαντική πτώση σημείωσε η θερμοκρασία χθες το απόγευμα στο Βόλο

Σημαντική πτώση σημείωσε χθες το απόγευμα η θερμοκρασία στο Νομό Μαγνησίας, ενώ την πρωινή καλοκαιρία διαδέχθηκαν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σήμερα αναμένονται λίγες τοπικές συννεφιές χωρίς φαινόμενα, ενώ από αύριο προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, που θα γίνει πιο αισθητή την Παρασκευή, με κύριο χαρακτηριστικό το δριμύ ψύχος.

Πάντως ο φετινός Φλεβάρης αναμένεται να είναι ένας από τους πιο βροχερούς των τελευταίων χρόνων, αφού μέχρι χθες το ύψος βροχής και χιονιού στο Βόλο είχε φθάσει τα 160 χιλιοστά…

Το θερμόμετρο από τους 10 βαθμούς που έδειχνε χθες το μεσημέρι, έπεσε κατακόρυφα τις απογευματινές ώρες και έφθασε τους 2 βαθμούς στην πόλη του Βόλου. Η επιδείνωση του καιρού συνοδεύτηκε από βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων σήμερα η θερμοκρασία στο Βόλο δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, όσο και αύριο μέχρι το μεσημέρι. Από αύριο το απόγευμα αναμένεται περαιτέρω πτώση και έτσι την Παρασκευή οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπερνούν τους 3-4 βαθμούς. Ίσως μάλιστα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Όπως σημειώνει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος κ. Ταξ. Μεριάς «το φετινό χειμώνα η μέση θερμοκρασία βρίσκεται κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ παράλληλα έντονη είναι και η παρουσία χιονοπτώσεων. Μπορεί στα τελείως πεδινά τμήματα του Νομού να μην σημειώθηκαν αξιόλογες χιονοστρώσεις, αλλά αν σκεφτούμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχαμε τέσσερις μέρες χιονόπτωσης στην πόλη του Βόλου και τη βδομάδα που μας πέρασε άλλες δύο, σε ένα διάστημα δώδεκα περίπου ημερών είχαμε συνολικά 6 μέρες χιονοπτώσεων! Δεν έγινε βέβαια το ίδιο και στις ορεινότερες περιοχές του Πηλίου, όπου είχαμε σημαντικότατα ύψη χιονιού, με αποκορύφωμα την περιοχή των Χανίων Πηλίου, όπου το χιόνι ξεπέρασε τα 2 μέτρα στον οικισμό και έφτασε μέχρι τα 3 μέτρα στο Χιονοδρομικό. Σε γενικότερες γραμμές θα λέγαμε ότι περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μ. είχαν αρκετό έως πολύ χιόνι».

Χθες το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ήταν ανοιχτό, με το ύψος του χιονιού να φθάνει τα 2 μέτρα.

Για το μέλλον ο κ. Μεριάς σημειώνει στην ανάλυσή του τα εξής: «Μεσοπρόθεσμα, αν επιχειρούσαμε μια καιρική προσέγγιση, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι μετά την αξιολογότατη ψυχρή εισβολή της ερχόμενης Παρασκευής – Σαββάτου, όσον αφορά στη θερμοκρασία κυρίως, θα έχουμε ένα σύντομο διάστημα καιρικής ανάπαυλας λίγων ημερών και πιθανότατα θα ξαναοδηγηθούμε σε νέες διαδοχικές μεταβολές του καιρού, μια που οι αντικυκλωνικές συνθήκες στη Δυτική Ευρώπη, όταν εμφανίζονται, επιμένουν κάποιες εβδομάδες. Έτσι σίγουρα θα έχουμε και άλλες ψυχρές εισβολές, χωρίς όμως να μπορούμε από τώρα να μιλήσουμε για το μέγεθός τους, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πχ. έντονη μεσημβρινή ή λιγότερη έντονη σε βορειότερα πλάτη κλπ».

Το Σάββατο, καθώς το χαμηλό βαρομετρικό αποχωρεί προς τα ανατολικά, φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν κυρίως πάνω από το κεντρικό Αιγαίο, με χιονοπτώσεις κατά περιόδους, έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι παντού βελτιωμένος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρωί της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, ο παγετός τις πρωινές ώρες θα είναι έντονος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα σενάρια του καιρού μετά τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου είναι δύο:

– Τουλάχιστον έως και την Τετάρτη 22 του μήνα, θα έχουμε αρκετά ήπιες συνθήκες με πιθανότητα κάποιων βροχών λόγω μικροδιαταραχών, που είχαν εγκλωβιστεί τις προηγούμενες ημέρες στα κεντροδυτικά της Μεσογείου και εξαναγκάζονται σε ανατολική κίνηση λόγω της έντονης δυτικής ροής στα ανώτερα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε εκ νέου μια ψυχρή εισβολή προς το τέλος της εβδομάδας (μετά την Πέμπτη 23/2) από Βορρά προς Νότο, η οποία θα επηρεάσει κυρίως τις ανατολικά προσήνεμες περιοχές καθώς και το Αιγαίο. Επειδή αναμένεται να συνεχιστεί η παραμονή των πολύ ψυχρών ηπειρωτικών αερίων μαζών στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη, η εισβολή αυτή θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα.

-Στο δεύτερο σενάριο θα πρέπει να περιμένουμε ένα κύμα βροχών σταδιακά προς το τέλος της εβδομάδας (μετά την Πέμπτη 23/2), με σχετικά αυξημένες θερμοκρασίες στα νότια, η εξέλιξη του οποίου θα είναι άγνωστη (εάν δηλαδή θα εξελιχθεί σε χιονιά στη βόρεια χώρα). Εάν το φετινό μοτίβο ακολουθηθεί, τότε είναι αρκετά πιθανό να συμβεί. Συνοψίζοντας, θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανή μια νέα κακοκαιρία μετά την Πέμπτη 23/2, με αρκετή πιθανότητα για χιονοπτώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το