Πολιτική

Μπλόκο στο σημερινό Eurogroup

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (σήμερα) συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αλλά θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω επιφυλάξεων των ευρωπαϊκών χωρών και δη του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ηλεκτρονικό μήνυμά του επικαλέστηκε λόγους «περαιτέρω τεχνικής προεργασίας», που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και την τρόικα. Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο επίσης και για «έλλειψη πολιτικών βεβαιώσεων από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς», που δεν επιτρέπουν τη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ στην Αθήνα, στην αυριανή (σημερινή) τηλεδιάσκεψη θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αλλά με επιφυλάξεις. Οι εταίροι, οι οποίοι θα καλωσορίσουν την υπερψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή των Ελλήνων, θα ζητήσουν από την ελληνική πλευρά την ψήφιση εφαρμοστικού νόμου για τα μέτρα λιτότητας και επίσης τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εξοικονόμηση των 325 εκατ. ευρώ που «λείπουν» για να συμπληρωθεί το παζλ της λιτότητας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προωθήσουν τις διαδικασίες του ελληνικού PSI, ενώ θα ζητήσουν επίσης έγγραφες διαβεβαιώσεις των ελλήνων πολιτικών αρχηγών (των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά συγκεκριμένα) ότι τα κόμματά τους θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα του μνημονίου που ψήφισε η Βουλή.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, διάχυτη είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδος από τους εταίρους και δη τους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούν ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές δεν εγγυώνται την εξασφάλιση πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι εταίροι θεωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί είναι αδύναμοι να επιβάλουν την κομματική πειθαρχία που απαιτείται για την εφαρμογή των μέτρων. Γι’ αυτό και στο τηλε-Eurogroup της Τετάρτης αναμένεται να παράσχουν τη ρητή στήριξή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου, εκτιμώντας ότι είναι η μοναδική που βεβαιωμένα εξασφαλίζει την άνετη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τη σημερινή του σύνθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο αρμόδιος για Νομισματικά και Οικονομικά θέματα της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν όσο και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, λίγες ώρες πριν από τη μετατροπή του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη, είχαν δηλώσει ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα εγκριθεί σύντομα.

Εν τω μεταξύ η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας για την τελική έκβαση της προσπάθειας εξυγίανσης της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο στους πολιτικούς κύκλους, αλλά επεκτείνεται και στους επιχειρηματικούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Manager Magazine, το 57% των Γερμανών μάνατζερ τάσσονται υπέρ της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το περιοδικό φιλοξενεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Bosch Φραντς Φέρενμπαχ, ο οποίος ζητεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση (υποστηρίζεται ότι για τεχνικούς λόγους κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή) είτε οικειοθελώς είτε με… εξαναγκασμό.

«Ενα ερειπωμένο σύστημα αποτελεί δυσβάστακτο βάρος για μια κοινότητα αλληλεγγύης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φέρενμπαχ.

Νέα αυστηρά μηνύματα από τη Γερμανία

Παρά την έγκριση του μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Γερμανοί κλιμακώνουν τις πιέσεις τους ζητώντας δεσμεύσεις για την εφαρμογή των μέτρων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ακόμη και ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο “ZDF”.

Παράλληλα συμπληρώνει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν οτιδήποτε για να το αποφύγουν. “Αυτό που ζούμε τώρα είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερο από αυτό που θα ζούσαμε, εάν η Ελλάδα δεν κατάφερνε να ελέγξει την κρίση και οδηγείτο σε πτώχευση” είπε ο κ. Σόιμπλε.

O κ. Σόιμπλε πιέζει ακόμη, για δεσμεύσεις των κομμάτων πριν από τις εκλογές, ότι θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα, ενώ προτείνει και κυβέρνηση τεχνοκρατών στο πρότυπο της Ιταλίας.

Αμφιβολία για τις ελληνικές δεσμεύσεις, εκφράζει ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμερτ, λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί στη χώρα έως την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας.

Ο κ. Λάμερτ, μιλώντας στους γερμανικούς “Financial Times”, υποστηρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα είναι πολύ σφικτό καθώς εντός δύο εβδομάδων οι Έλληνες θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που τους έχουν τεθεί και τόνισε ότι “εάν ο χρόνος επαρκεί είναι κάτι που θα το δούμε στην πράξη”. Να σημειωθεί ότι το γερμανικό κοινοβούλιο έχει ορίσει την 27 Φεβρουαρίου ως την ημέρα που θα έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλειά του το θέμα της έγκρισης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, πριν δοθούν νέα κεφάλαια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ανεξάρτητα από το δεύτερο πακέτο στήριξης, ζήτησε σήμερα (χθες) ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Π. Κάουντερ. Ένα αίτημα που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα από την αντιπολίτευση στη Γερμανία.

Έχω την εντύπωση ότι ακόμα και αν διαθέσουμε τώρα νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί σωστά αυτά τα χρήματα, ανέφερε ο κ. Κάουντερ μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο. Επίσης πρόσθεσε ότι, οι επενδυτές πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. “Στη χώρα αυτή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν βασικά πράγματα, δεν υπάρχει ούτε καν ένα κτηματολόγιο” κατέληξε ο αρχηγός της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών.

Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα τονίσει από την πλευρά του ο Εβαλντ Νοβοτνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. “Ήταν σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, όμως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα βήματα. Μέχρι να μπορέσουμε πραγματικά να πληρώσουμε την επόμενη δόση στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, περιμένουν, έως αύριο (σήμερα) από την Ελλάδα να βρει και να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα, από τα οποία θα εξοικονομηθούν 325 εκατ. ευρώ φέτος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα (χθες) ότι αυτά θα προέλθουν από περικοπές σε δαπάνες υπουργείων.

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παραμένει η απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στο θέμα της ανταλλαγής ομολόγων. Σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραιτηθούν από τα κέρδη τα όποια έχουν εγγράψει σε ελληνικά ομόλογα, που έχουν αγοράσει σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές.

Στο θέμα της εφαρμογής επιμένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η αυστριακή υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι όλα θα κριθούν από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που περιμένει το Eurogroup πριν λάβει τις αποφάσεις του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το