Χωρίς κατηγορία

«Ουρές» στις τράπεζες για βεβαιώσεις τόκων

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους χιλιάδες φορολογούμενους, που έχουν τραπεζικές καταθέσεις ακόμη και μερικών ευρώ, αλλά και για τους εργαζόμενους που πληρώνονται μέσω τραπεζών (φωτό αρχείου)
Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους χιλιάδες φορολογούμενους, που έχουν τραπεζικές καταθέσεις ακόμη και μερικών ευρώ, αλλά και για τους εργαζόμενους που πληρώνονται μέσω τραπεζών (φωτό αρχείου)

Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους χιλιάδες φορολογούμενους, που έχουν τραπεζικές καταθέσεις ακόμη και μερικών ευρώ, αλλά και για τους εργαζόμενους που πληρώνονται μέσω τραπεζών. Θα αναγκαστούν να λάβουν βεβαιώσεις τόκων από τις τράπεζες όπου διατηρούν τα χρήματά τους, τις οποίες και θα καταθέσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθεί το όριο εισοδήματός τους και έτσι να κληθούν να πληρώσουν περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης…

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες του Βόλου, όπου καταθέτες ζητούν βεβαιώσεις τόκων, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις. Βεβαιώσεις τόκων πρέπει να λάβουν και οι εργαζόμενοι, που αμείβονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και για ένα λεπτό… Σύμφωνα με το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών (ΣΟΛ) Μαγνησίας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο (Tweeter) o γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρης, μετά από σχετική ερώτηση φορολογούμενου, απάντησε ότι θα δηλώνονται και τόκοι από 0,01 ευρώ…

Μάλιστα ανέφερε σχετικά ότι οι τράπεζες δεν δέχθηκαν για φέτος να στείλουν τα στοιχεία αυτά μαζικά στη ΓΓΠΣ, λόγω πίεσης χρόνου, με αποτέλεσμα ο κάθε δικαιούχος να πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, ώστε να παραλάβει τη βεβαίωση, ακόμα και εάν το ποσό του τόκου είναι 0,01 ευρώ…

Αν και μέχρι χθες δεν είχε ανοίξει η «πύλη» στο Taxis για την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2012, οι ερωτήσεις και η κίνηση στα τραπεζικά καταστήματα του Βόλου έχει αυξηθεί κατακόρυφα για τις βεβαιώσεις.

Πάντως, όπως δήλωσε χθες ανώτερο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα δηλωθούν οι τόκοι λογαριασμών σε συνδικαιούχους και στους ανήλικους. Πώς θα κατανεμηθεί δηλαδή το ποσό των τόκων σε δύο συνδικαιούχους ενός λογαριασμού; Μητέρα, ανέφερε το τραπεζικό στέλεχος, δήλωσε πως δεν θέλει ο γιος της να μάθει το ποσό της κατάθεσής του…

Σημειώνεται ότι οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται στην πηγή τους με ποσοστό πλέον 15%, από 10% που ήταν πέρυσι.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ν. Πουμάνας, από το Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας, στόχος του μέτρου είναι ένας και μοναδικός: Να αυξηθεί το ύψος του εισοδήματος και έτσι να μεταταχθεί ο φορολογούμενος στο επόμενο επίπεδο της εισφοράς αλληλεγγύης, να κληθεί δηλαδή να πληρώσει περισσότερα.

Οι βεβαιώσεις τόκων χορηγούνται από τις τράπεζες δωρεάν, ενώ αντίθετα χρεώνονται οι αναλυτικές καταστάσεις κίνησης λογαριασμού που ζητούν οι καταθέτες.

«Οι πάσης φύσεως λογαριασμοί θα πρέπει να λάβουν βεβαιώσεις τόκων», τονίζει το στέλεχος της ΕΤΕ Βόλου.

Ταλαιπωρία και για κλειδάριθμο και ΑΦΜ

Ταλαιπωρία στην Εφορία και για τους 18άρηδες, που σπεύδουν να αποκτήσουν υποχρεωτικά ΑΦΜ, αλλά και τους συνταξιούχους και όσους φορολογούμενους δεν έχουν κλειδάριθμο, για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών υποχρεούνται να εκδώσουν ΑΦΜ, ακόμα και αν δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Ο ΑΦΜ πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση του γονέα, που εμφανίζει παιδιά 18 ετών ως προστατευόμενα μέλη. Εάν όμως έχουν προσωπικά εισοδήματα, τότε θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ΑΦΜ είναι τα εξής:

-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας για Έλληνες πολίτες και φωτοαντίγραφο διαβατηρίου για αλλοδαπούς.

-Επικυρωμένη εξουσιοδότηση, όταν το ΑΦΜ ζητείται για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

-Πιστοποιητικό γέννησης, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος στερείται ταυτότητας (π.χ. ανήλικος).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους που μέχρι πέρυσι υπέβαλαν χειρόγραφα τις φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ από φέτος θα τις υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν κλειδάριθμο, σπεύδουν στις Εφορίες, για να προμηθευτούν. Αντίθετα, όσοι έχουν παλαιούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και φέτος. Οι νέοι χρήστες του Taxisnet θα πρέπει να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία έκδοσης κλειδάριθμου:

-Εγγραφή: Από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες / Επιχειρήσεις / Επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική Εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε.

-Παραλαβή κλειδάριθμου: Τυπώνετε το σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής, καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου.

-Ενεργοποίηση του λογαριασμού: Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Συμπληρώνετε: α) Όνομα χρήστη και κωδικό που επιλέξατε, β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη ΔΟΥ. Και ο λογαριασμός ενεργοποιείται.

Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α-Β) κ. Χρ. Τσαμπρινός «αν ο φορολογούμενος λάβει τον κλειδάριθμο και δεν τον ενεργοποιήσει αμέσως, τότε με την πάροδο ενός μήνα θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία».

Τον κλειδάριθμο τον λαμβάνουν αυτοπροσώπως από την Εφορία ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο.

Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ

Όπως έγινε γνωστό χθες από τον προϊστάμενο του γραφείου Βόλου του ΟΑΕΕ, οι συνταξιούχοι του Οργανισμού θα λάβουν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά των συντάξεών τους για τη φορολογική τους δήλωση τις προσεχείς ημέρες. Δεν θα αναγκαστούν δηλαδή να αναζητήσουν μέσω του διαδίκτυου το εκκαθαριστικό της σύνταξής τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το